Újabb republikánus elnökjelölt szállt ki az előválasztási versenyből

2023. november 13. – 06:43

Másolás

Vágólapra másolva

Tim Scott amerikai szenátor visszalép a republikánus elnökjelöltségért folyó harctól. "Azt hiszem, a választók, akik a legcsodálatosabb emberek a világon, nagyon világosan megmondták nekem: "Ne most Tim!" – mondta Scott a Fox Newsnak adott vasárnap esti interjújában.

Dél-Karolina szenátora, Tim Scott az egyetlen színes bőrű republikánus politikus az amerikai felsőházban, illetve ő az egyetlen fekete férfi, aki a törvényhozás mindkét házában szolgált. Az 57 éves Scott egy gyapotföldeken dolgozó munkás unokája. Májusban kezdte meg kampányát, és azt ígérte, hogy optimista, előremutató jövőképet mutat be Amerika számára. Mélyen konzervatív jelöltként tüntette fel magát, aki Donald Trumpnál és Ron DeSantis floridai kormányozónál jobban képes az Egyesült Államok politikai megosztottságát meggyógyítani.

Bár Scott a nyár folyamán szerény, de mérhető emelkedést ért el a közvélemény-kutatásokban néhány államban, de nem sikerült elég támogatót szereznie ahhoz, hogy folytassa kampányát. Az augusztusi első elnökjelölti vita során Scott nem tudott kitűnni, és a későbbi vitákban is gyengén szerepelt. Ennek köszönhetően a volt dél-karolinai kormányzó, a hevesen vitázó Nikki Haley megelőzte őt a felmérésekben.

Tim Scott dél-karolinai szenátor beszél a harmadik republikánus elnökjelölti vitán 2023. november 8-án, Miamiban – Fotó: Mandel Ngan / AFP
Tim Scott dél-karolinai szenátor beszél a harmadik republikánus elnökjelölti vitán 2023. november 8-án, Miamiban – Fotó: Mandel Ngan / AFP

Scott az őszi hónapokban taktikát váltott, és konfrontatívabb retorikát kezdett alkalmazni mind a demokratákkal, mind más republikánus jelöltekkel szemben. A Hamász október 7-i, Izrael elleni terrortámadása után például azt mondta, hogy vér tapad Biden elnök kezéhez, amiért nem tett többet a támadás megakadályozásáért. Ugyanakkor a hangnemváltás sem növelte érdemben a népszerűségét, és a kampánypénze is fogyni kezdett.

Eleinte sok nagy adományozó támogatta Scott kampányát, részben azért, mert úgy vélték, hogy esélye lenne legyőzni Joe Biden demokrata elnököt, ha ő lenne a republikánus jelölt. Az eddigi adományozói közül Andy Sabin fémipari mágnás és Eric Levine ügyvéd is azt mondta most a Reutersnek, hogy valószínűleg Haley kampányát fogják támogatni a jövőben.

Néhány héttel ezelőtt Donald Trump volt alelnöke, Mike Pence lépett vissza a republikánus elnökjelöltségtől. A még versenyben lévő jelöltekről ebben a cikkben írtunk bővebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!