Összeáll a mezőny: Trumpnak egy floridai kultúrharcossal és volt alelnökével is meg kell küzdenie

Legfontosabb

2023. július 11. – 10:29

Összeáll a mezőny: Trumpnak egy floridai kultúrharcossal és volt alelnökével is meg kell küzdenie
Donald Trump volt amerikai elnök és republikánus elnökjelölt beszédet mondott egy nevadai republikánus önkéntestoborzó rendezvényen, ahol számtalan rajongói terméket árultak a standokon – Fotó: Mario Tama / Getty Images / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Donald Trump volt amerikai elnök az ellene folyó bírósági eljárások mellett is magasan vezet riválisai előtt a Republikánus Párt 2024-es elnökjelöltségéért folyó versenyben, ahol Florida kultúrharcos kormányzója lesz majd a legfontosabb kihívója.

A 2024. novemberi elnökválasztás előtt a két nagy párt hagyományosan előválasztás útján választja ki saját jelöltjét. A jelölteknek delegáltakat kell nyerniük az ország államaiban tartott előválasztásokon, hogy aztán pártjuk nyári nagygyűlésein (nemzeti konvencióin) hivatalosan is megkapják a jelöltséget.

Az előválasztási folyamat hivatalosan csak 2024 februárjában kezdődik, de a komolyan vehető jelölteknek jóval korábban be kell dobniuk a nevüket a kalapba, annál is inkább, mert idén nyár végén már megtartják az első tévévitát is az aspiránsok között. Így mostanra már kezd felállni a szinte véglegesnek tekinthető mezőny a republikánusoknál.

Februárban csak néhány százalék volt a különbség Trump és legerősebbnek tartott ellenfele, Ron DeSantis között. Azóta azonban a floridai kormányzó nemhogy nem tudta utolérni Trumpot, de balul elsült kampányrajtja után csak még távolabb került tőle. A FiveThirtyEight összesítése szerint a volt elnök most 52,2, DeSantis 23,3 százalékon áll, a többiek jóval lemaradva, egy számjegyű támogatottsággal követik őket.

DeSantis gyengélkedése nyomán azonban kihívók sora jelent meg a mezőnyben, többek között Trump volt alelnöke, Észak-Dakota dúsgazdag kormányzója és a republikánusok egyetlen fekete szenátora is bejelentette indulását. Trump tetemes előnye egyelőre behozhatatlannak tűnik, és a legtöbb elemző szerint a megosztott mezőny is neki kedvez. Az első előválasztásokig azonban még több mint fél év van hátra, a volt elnök súlyos jogi problémái (az ellene indított eljárásokról itt és itt írtunk bővebben) pedig bonyolíthatnak a helyzetén.

Nézzük, kik pályáznak arra, hogy megszerezzék a republikánus elnökjelöltséget!

Donald Trump

A republikánus verseny toronymagas esélyese tehát a 77 éves Trump, aki pártja – sok szempontból pont a Trump által megtámogatott, nem túl erős jelöltek miatt – meglehetősen gyenge félidős választási szereplése után jelentette be jelöltségét. Nem túl erősen induló kampánya ellenére sikerült olyan helyzetbe kerülnie, hogy szinte mindegyik felmérésben több tíz százalékpontot ver riválisaira.

Az amerikai demokrácia iránt aggódók, valamint a Trumpot magánszemélyként utáló, ám politikai érdekek miatt támogató republikánusok sokáig reménykedtek abban, hogy az előbb üzleti csalással, majd titkosított iratok nem megfelelő kezelésével vádolt exelnök politikai karrierjét keresztbe törik a precedens nélküli jogi problémái. Ennek egyelőre vajmi kevés jele van, a legtöbb közvélemény-kutatás szerint Trump nem sínylette meg a vádemeléseket: sőt, egyes felmérések azt mutatják, inkább segítettek neki.

Trump saját elnökségének gazdasági eredményei mellett szokásos apokaliptikus jóslataival kampányol, miszerint Amerika az összeomlás szélén áll, és csak ő mentheti meg a biztos pusztulástól. Kampányoldalán megtalálhatóak a jobboldali populista platform legnagyobb slágerei: a mexikói–amerikai határ megvédése, a bűnözés csökkentése és a „Deep State” legyőzése.

Egyelőre tehát úgy tűnik, hogy Trump népszerűsége töretlen a Republikánus Párt törzsszavazóinak körében. A párt legnagyobb támogatói azonban komolyan tartanak attól, hogy a tágabb népesség körében mereven elutasított és a FiveThirtyEight összesítésében Bidennél is népszerűtlenebb exelnökkel nehéz helyzetbe kerülhetnek a 2024-es elnökválasztáson, és hogy a jelölése esetleg a párt szenátor- és képviselőjelöltjeinek is árthat.

Ron DeSantis

Sokan Florida állam kormányzóját tekintették Trump utódjának és ezzel együtt a republikánusok következő elnökjelöltjének. A 44 éves DeSantis csillaga az utóbbi években meredeken emelkedett felfelé: először keménykezű konzervatív kormányzásával szerzett magának hírnevet, majd vakcinaellenességével és a Disney elleni genderhadjáratával Amerika első számú kultúrharcosává lépett elő. DeSantis Trumphoz hasonlóan a párt populista vonalába tartozik, de sokak szerint jóval kevésbé megosztó.

Ron DeSantis republikánus elnökjelölt, Florida kormányzója a texasi Eagle Pass határ menti településen kampányol – Fotó: Kaylee Greenlee Beal / Reuters
Ron DeSantis republikánus elnökjelölt, Florida kormányzója a texasi Eagle Pass határ menti településen kampányol – Fotó: Kaylee Greenlee Beal / Reuters

A 2022-es félidős választásokon több, Trumphoz közel álló jelölt csúnyán leszerepelt, míg DeSantist rég nem látott fölénnyel választották újra az ország egyik hagyományosan, de már egyre kevésbé billegő államában. Így nem volt meglepő, hogy a már említett megadonorok felől felerősödtek a hangok, miszerint a pártnak fel kell sorakozni az egyetlen valós alternatíva mögött, aki aztán legyőzheti a volt elnököt az előválasztáson.

Trump a novemberi félidős választások után azonnal bejelentette indulását, DeSantis azonban egészen május végéig kivárt. Utólag nézve nem biztos, hogy ez volt a legjobb döntés, hiszen ahogy már említettük, tavaly november óta jelentősen nőtt a két jelölt közti különbség. Egyesek szerint a floridai kormányzó nehéz helyzetben van, mert egyszerre kéne egyesítenie a mereven Trump-ellenes republikánusokat azokkal a trumpista szavazókkal, akik nyitottak lennének arra, hogy egy hozzá hasonló politikusra voksoljanak.

Ráadásul DeSantis kampányrajtja sem sikerült valami jól: a techmágnás Elon Muskkal és a Szilícium-völgy kockázati befektetőinek egyik kiemelkedően extrovertált alakjával, David Sacksszal tartott közös Twitter-bejelentkezése előbb lefagyott, aztán megakadt, majd teljesen lehalt. A bakit azonnal kihasználta a Trump-kampány, amely már régóta rászállt DeSantisra mint legfőbb kihívóra, a floridai kormányzó kampánya pedig azóta sem talált magára: a legtöbb felmérés szerint támogatottsága 20-25 százalék körül mozog.

Mike Pence

Donald Trump volt alelnöke is beszállt az elnökjelölti versenybe, június eleji beszédében pedig rögtön azzal vádolta meg volt főnökét, hogy elárulta az amerikai alkotmányt. Pence legfőképp az evangéliumi keresztények szavazataira pályázhat, akik a republikánus választók jelentős részét teszik ki egyes államokban, például Iowában, ahol az első kaukuszt (az előválasztás egy különleges, lakógyűlésre emlékeztető formáját) tartják.

Mike Pence volt alelnök fényképe látható egy kampányrendezvényen 2023. július 6-án az iowai Neolában – Fotó: Scott Olson / Getty Images / AFP
Mike Pence volt alelnök fényképe látható egy kampányrendezvényen 2023. július 6-án az iowai Neolában – Fotó: Scott Olson / Getty Images / AFP

A 64 éves Pence sokáig hűséges szövetségese volt Trumpnak, a 2022. január 6-i események azonban súlyos törést hoztak, és ezzel együtt Pence és a trumpista tömegek közti viszony is felborult. A Capitolium ostrománál ugyanis egyes tüntetők fel akarták kötni Pence-t, amiért alelnöki pozíciójában nem volt hajlandó megakadályozni az elnökválasztási eredmények ratifikálását, holott erre nem is volt módja.

Több közvélemény-kutatás szerint Pence áll a harmadik helyen a republikánus elnökjelöltségért zajló versengésben, de 5-7 százalékával messze le van maradva DeSantistól és Trumptól.

Nikki Haley

Dél-Karolina volt kormányzója volt az egyik első republikánus, aki bejelentette elnökjelölti indulását. A jelenleg 51 éves Haley 2010-ben, 38 évesen lett az Egyesült Államok legfiatalabb kormányzója, és sokáig a párt egyik legígéretesebb politikusának tartották, Trump alatt pedig az ország ENSZ-nagyköveteként lett országosan is ismert. Azonban, ahogy sok más klasszikus konzervatívnak, neki sem tett jót az elmúlt időszak, amikor intervencionista külpolitikájával és liberális gazdaságpolitikájával nem igazán illett bele a Trump-féle populista hullámba.

Nikki Haley republikánus elnökjelölt és volt ENSZ-nagykövet beszél egy politikai rendezvényen New Hampshire-ben, Bedfordban 2023. április 26-án. Haley az első és eddig az egyetlen női elnökjelölt – Fotó: Spencer Platt / Getty Images / AFP
Nikki Haley republikánus elnökjelölt és volt ENSZ-nagykövet beszél egy politikai rendezvényen New Hampshire-ben, Bedfordban 2023. április 26-án. Haley az első és eddig az egyetlen női elnökjelölt – Fotó: Spencer Platt / Getty Images / AFP

Haley pandzsábi szikh bevándorlók gyerekeként látta meg a napvilágot, hátterét pedig kampánya során arra használta fel bizonyítékként, hogy az amerikai álom igenis létezik. 2012-ben Can't is Not an Option címmel adott ki önéletrajzi könyvet, amiben saját példáján keresztül mutatja be, mennyit érhet az egyszerű bevándorlók gyereke, amennyiben keményen dolgozik. A FiveThirtyEight összesítésében 3,9 százalékon áll.

Chris Christie

A volt New Jersey-i kormányzó június 6-án jelentette be jelöltségét New Hampshire-ben, abban az államban, ahol a republikánus előválasztás második megmérettetése zajlik majd. Miután saját 2016-os elnökjelöltségi kísérlete kudarcba fulladt, Christie Trump egyik első számú szövetségese lett, aki a leendő elnök hatalomátadási átmeneti csapatát vezette, és felkészítette őt a 2020-as vitákra Biden ellen.

Chris Christie volt New Jersey-i kormányzó mielőtt bejelenti, hogy indul az elnökségért 2023. június 6-án – Fotó: Joseph Prezioso / AFP
Chris Christie volt New Jersey-i kormányzó mielőtt bejelenti, hogy indul az elnökségért 2023. június 6-án – Fotó: Joseph Prezioso / AFP

A Capitolium ostroma óta azonban Trump hangos bírálójává vált. A 60 éves, éles nyelvű politikusként ismert Christie többek között azt mondta Trumpról, hogy „egy tévésztár, se több, se kevesebb”, majd hozzátette, hogy ha a volt elnök visszatér a Fehér Házba, az ismétlés rosszabb lesz, mint az eredeti. A FiveThirtyEight 2,5 százalékra méri jelenleg.

Tim Scott

Dél-Karolina szenátora az egyetlen színes bőrű republikánus politikus az amerikai felsőházban, illetve ő az egyetlen fekete férfi, aki a törvényhozás mindkét házában szolgált. Az 57 éves Scott egy gyapotföldeken dolgozó munkás unokája, 2024-es jelöltségét pedig azzal a fogadalommal indította, hogy újjáéleszti Amerika nagyságának kultúráját.

Scott meglehetősen népszerű kollégái körében, illetve több pénzzel (kb. 22 millió dollárral) kezdett neki kampányának, mint DeSantison és Trumpon kívül bárki. A felmérésekben ez azonban egyelőre 3,7 százalékra elég neki. Egyes demokraták attól tartanak, kellemetlen lenne Scott ellen küzdeniük, mert a fekete szenátor ellen nem lennének olyan hatásosak a republikánusokat kirekesztőnek bélyegző támadások.

Tim Scott amerikai szenátor 2023. május 22-én egy kampányrendezvényen a dél-karolinai North Charlestonban bejelenti, hogy indul a 2024-es republikánus elnökjelöltségért – Fotó: Allison Joyce / Getty Images / AFP
Tim Scott amerikai szenátor 2023. május 22-én egy kampányrendezvényen a dél-karolinai North Charlestonban bejelenti, hogy indul a 2024-es republikánus elnökjelöltségért – Fotó: Allison Joyce / Getty Images / AFP

A kevésbé esélyesek

A legesélyesebbeken kívül még nyolcan jelentették be indulásukat a republikánus elnökjelöltségért:

  • Vivek Ramaswamy politikai tapasztalattal nem rendelkező indiai-amerikai biotechnológiai és befektetési vállalkozó, aki rendszeres szereplője volt Tucker Carlson jobboldali véleményvezér televíziós műsorának. A Harvardon és a Yale-en végzett 37 éves férfi szerint az ország a hit, a hazafiság és a meritokrácia hanyatlása miatt nemzeti identitásválság közepén van. A felmérésekben 4 százalék köré mért Ramaswamy megígérte, hogy elnökként kegyelmet adna Trumpnak, amennyiben elítélik.
  • Asa Hutchinson Arkansas korábbi kormányzója, aki a „józan ész és a következetes konzervativizmus” elveit kívánja követni kampányában. A 72 éves politikus ikonikus alakja a modern konzervatív mozgalomnak, még Ronald Reagan republikánus elnök alatt lett szövetségi ügyész, majd képviselőházi karrierje során részt vett a Bill Clinton demokrata elnök elleni alkotmányos vádeljárásban.
  • Doug Burgum szoftverfejlesztő több mint egymilliárd dolláros vagyonnal, jelenleg Észak-Dakota kormányzója. Sokan hozzá kötik a kis állam gazdasági fellendülését, de az ország egyik legkeményebb abortusztilalmát is.
  • Francis Suarez Miami 45 éves, kubai születésű polgármestere. Suarez az első amerikai politikus, aki kriptovalutában veszi fel a fizetését, és az egyetlen spanyol ajkú jelölt a versenyben. Sem 2016-ban, sem 2020-ban nem szavazott Trumpra, annak ellenére, hogy ő volt pártjának elnökjelöltje.
  • Will Hurd volt texasi kongresszusi képviselő, a CIA egykori beépített ügynöke és kiberbiztonsági vezetője. Hurdöt többször újraválasztották a mexikói határon lévő, többségében spanyol ajkú választókörzetben, a bevándorlásról vallott centrista nézetei miatt pedig többször került összetűzésbe pártjával Trump elnöksége alatt. Azt mondta, pártja nem engedheti meg magának, hogy egy olyan önző, bukott politikust jelöljön, mint Donald Trump.
  • Larry Elder konzervatív rádiós műsorvezetőnek már volt egy sikertelen kampánya Kalifornia kormányzói posztjáért 2021-ben, amikor ígéretet tett a maszkviselés és az oltási mandátumok eltörlésére.
  • Perry Johnson 75 éves üzletember, aki tavaly Michigan állam kormányzóságáért próbált indulni, de kizárták. Johnson azzal kampányol, hogy a szövetségi kiadások évi két százalékának lefaragásával lendítené fel a gazdaságot.
  • Ryan Binkley texasi üzletember és lelkipásztor. Binkley azt állítja, „meghallotta az Úr hívását arról, hogy mire van szükség”, és prioritásként fogja kezelni az ország problémáinak megoldását.

Biden ellen elindul egy konteós Kennedy és önsegítő guru is

A republikánusok mezőnye tehát elég telített, ami valószínűleg Trumpnak kedvez, hiszen a sok Trump-ellenes szavazat elaprózódik a sok jelölt között.

Robert F. Kennedy Jr. a Boston Park Plazában tartott beszédében bejelenti, hogy jelölteti magát az Egyesült Államok elnöki tisztségére – Fotó: David L. Ryan / The Boston Globe / Getty Images
Robert F. Kennedy Jr. a Boston Park Plazában tartott beszédében bejelenti, hogy jelölteti magát az Egyesült Államok elnöki tisztségére – Fotó: David L. Ryan / The Boston Globe / Getty Images

A demokratáknál Joe Biden elnök jelölése formalitásnak tűnhetne, miután áprilisban bejelentette újraindulási szándékát. Biden azonban meglehetősen népszerűtlen, még saját pártjának szavazói között is többen vannak azok, akik nem támogatják az elnökjelöltségét. Bidennek így sem kell komoly vetélytársakkal megküzdenie, habár a konteóhívó, vakcinatagadó, 69 évesen is félmeztelenül fekvőtámaszozó Robert F. Kennedy Jr. indulása talán a vártnál nagyobb feltűnést keltett a médiában. Nem mellesleg az indulását Trump volt főstratégája, a szélsőjobboldali Breitbart-alapító Steve Bannon is támogatta.

Kennedy a meggyilkolt John F. Kennedy elnök unokaöccse és a szintén meggyilkolt Bobby Kennedy amerikai főügyész fia, akinek vakcinaszkepticimusa régóta tart, ám igazán nagy sikert a Covid–19-járvány alatt aratott. Bár volt olyan felmérés is, amely népszerűségét majdnem 20 százalék körülire tette, más kutatások szerint mindössze pár százalékon áll, ahogy Marianne Williamson önsegítő guru is, aki Biden másik ellenfele a demokrata előválasztáson.

További források: BBC, BBC

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!