Elon Musk szerencsétlenkedése miatt katasztrofálisan indult DeSantis elnökjelölti kampánya

2023. május 24. – 21:24

frissítve

Elon Musk szerencsétlenkedése miatt katasztrofálisan indult DeSantis elnökjelölti kampánya
Ron DeSantis floridai kormányzó egy áprilisi rendezvényen – Fotó: Sean Rayford / Getty Images via AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Szerda este hivatalossá vált, hogy beszáll a republikánus elnökjelöltségért folyó harcba Ron DeSantis floridai kormányzó, Donald Trump legfőbb kihívója. A „liberális eszmék” elleni kultúrharcáról híres jobboldali politikus kampánya azonban rosszabbul nem is indulhatott volna. DeSantis Elon Musk társaságában indította volna el kampányát, azonban fél órán keresztül nem sikerült beüzemelni a Twitter beszélgetős platformját.

A gondok ott kezdődtek, hogy a floridai kormányzót sikerült meggyőznie a legismertebb rajongójának számító Musknak, hogy egy tévékamerák előtt tartott sajtótájékoztató, sőt esetleg egy nagyszabású kampánygyűlés helyett DeSantis egy Twitter Spaces-beszélgetésben jelentse be hivatalosan is, hogy indul a republikánus elnökjelöltségért a Twitter-vezér és egy másik DeSantis-rajongó üzletember, David Sacks társaságában.

Ez a stratégia már magában kérdéseket vetett fel. Borítékolni lehetett, hogy kisebb hatása lesz így a bejelentésnek, hiszen a Twitter beszélgetős platformján még az arcát se lehet látni a politikusnak, és sokkal kevesebb embert ér el, mint a nagy amerikai hírtévék.

Ráadásul azzal, hogy nem a jobboldali Fox Newson jelentette be az indulását, a tévécsatornát birtokló Rupert Murdoch médiamágnás bizalmát kockáztatja, aki az elmúlt fél évben komoly hajlandóságot mutatott arra, hogy a tulajdonában lévő sajtótermékekkel (Fox News, New York Post, Wall Street Journal stb.) Trump helyett a floridai kormányzót támogassa a 2024-es elnökválasztási kampányban, ami nagy segítséget jelentene neki.

DeSantis és Musk beszélgetése magyar idő szerint szerda éjfélkor kezdődött volna, azonban el sem tudott indulni. A Twitter Spaces azonnal lehalt. A hallgatók csak sokszori próbálkozásra tudtak csatlakozni, DeSantist többször is „kidobta” a szoba, a hang pedig szinte azonnal megszakadt, amikor a három beszélő valamelyike megszólalt. Musk utólag arra hivatkozott, hogy az volt a probléma oka, hogy túl sok követője van.

Ron DeSantis – Fotó: Wade Vandervort / AFP
Ron DeSantis – Fotó: Wade Vandervort / AFP

A szerencsétlenkedés csúcsán több mint 600 ezren próbálták volna hallgatni a beszélgetést, ha lett volna. Muskék végül csaknem fél óra eredménytelen próbálkozás után újraindították az egész Twitter Spaces-beszélgetést. Innentől nagyjából zavartalanul működött minden, viszont eltűnt a 600 ezer hallgató.

DeSantis nagy bejelentését végül alig több mint 100 ezren hallgatták élőben. Összehasonlításképp, Donald Trump novemberi kampánynyitóját nagyjából 9 millióan nézték élőben a három nagy amerikai hírcsatornán (Fox News, CNN, MSNBC).

A nagyjából egyórás beszélgetés végére végül összegyűlt néhány százezer hallgató, hogy meghallgassák, ahogy Sacks, valamint néhány jobboldali politikus és aktivista Muskot dicséri és alákérdezi DeSantist, aki a bevándorlás és az agyakat megtámadó „woke-vírus” elleni harcról beszélt. A beszélgetés során DeSantis gyakorlatilag nem támadta Trumpot egy elejtett mondatot kivéve, melyben arra utalt, hogy jobb vezetői képességei és tudása van a korábbi elnöknél.

Trump viszont saját közösségi oldalán, a Truth Socialön gúnyt űzött DeSantisból. Posztjaiban katasztrofálisnak és halálosnak nevezte a floridai kormányzó kampánynyitóját. Ezenkívül egy videót is posztolt, melyen egy felrobbanó SpaceX-rakéta látható, amire rá van biggyesztve DeSantis keresztneve Trump 2016-ban nagyot bukó ellenfele, Jeb Bush egykori kampánylogójának stílusában.

Trump mellett Joe Biden is DeSantis twitteres bénázásán élcelődött. Az elnök saját kampányának adománygyűjtő honlapját posztolta a közösségi oldalra azzal a felkiáltással, hogy DeSantis és Musk Twitter Space-ével ellentétben „ez a link működik”.

A twitteres kampánynyitóval egy időben DeSantis egy kampányvideót is közzétett. A floridai kormányzó a videóban az illegális bevándorlást és a bűnözést nevezi meg fő problémaként, valamint arról beszél, hogy a demokrata vezetés miatt sanyarú helyzetbe kerültek az amerikai családok.

Ezekre a problémákra pedig természetesen ő a megoldás, hiszen elmondása szerint Floridában már sikerült megoldania ezeket a problémákat. Így aztán ő az, aki újra fel tudja lendíteni Amerikát.

Nagy esélyesnek tartották, de az utóbbi hónapokban visszacsúszott a felmérésekben

Bár ő számít Trump legesélyesebb kihívójának, az elmúlt hónapokban DeSantis komolyan lemaradt a felmérésekben a korábbi elnökhöz képest. A legfrissebb kutatások szerint a republikánusok 50-60 százaléka szavazna Trumpra, míg 20-30 százalékuk DeSantisra.

Visszacsúszásában szerepet játszott, hogy egészen idáig kivárt a bejelentésével, noha az már november óta borítékolható volt, miután a republikánus jelöltek közül egyedül ő tudott igazán nagyot alkotni a félidős választásokon. Ezenkívül az sem segítette a floridai kormányzót, hogy a Trump elleni történelmi vádemelés látszólag aktivizálta a korábbi elnök szavazótáborát, és egyelőre csak növelte a népszerűségét.

Rajtuk kívül két dél-karolinai politikus, a korábbi kormányzó Nikki Haley és az állam jelenlegi szenátora, Tim Scott, valamint Vivek Ramaswamy vállalkozó méltó említésre a republikánus elnökjelöltségért folyó versenyben. Azonban mindegyiküket 5 százalék alá mérik jelenleg a közvélemény-kutatók.

A 2020-as elnökválasztási kampányban még nagyon jó viszonyban volt egymással Trump és DeSantis – Fotó: Joe Raedle / Getty Images via AFP
A 2020-as elnökválasztási kampányban még nagyon jó viszonyban volt egymással Trump és DeSantis – Fotó: Joe Raedle / Getty Images via AFP

Az már egy hónappal korábban hivatalossá vált, hogy Joe Biden újraindul az elnöki székért, így amennyiben sikerül felülkerekednie Trumpon, DeSantisnak vele kell majd megküzdenie. A legfrissebb felmérések szerint Biden mind Trumppal, mind DeSantisszel fej fej mellett áll, igaz, Trump egy kicsivel jobban áll a demokrata elnökkel szemben, mint floridai kihívója.

A republikánus előválasztás 2024. január 22-én kezdődik majd, magát az elnökválasztást pedig 2024. november 5-én fogják megrendezni.

Trump-rajongóból kultúrharcos sztár

A 44 éves DeSantis tinédzserkorában baseballtehetségével tűnt ki, a Yale-en és a Harvardon szerzett diplomát, az egyetem után pedig jogi tanácsadóként csatlakozott az amerikai hadsereghez. Irakban és a hírhedt guantánamói fogolytáborban is szolgált. 2012-ben választották meg kongresszusi képviselőnek, 2018-ban pedig floridai kormányzónak.

2018-ban ironikus módon azzal kampányolt, hogy ő Trump legeslegnagyobb rajongója. Hírhedtté vált kampányvideójában azzal bizonyítja, hogy ő a Trump-rajongó apák mintapéldánya, hogy gyerekeivel határfalat épít, Trump könyvéből olvas nekik esti mesét, és Trump szlogenjén keresztül tanítja őket beszélni. A korábbi elnök szerda este ki is adott egy DeSantis-támadó kampányvideót, melyben a narrátor arról beszél, hogy a hálátlan floridai kormányzó egyedül Trumpnak köszönheti a politikai karrierjét.

Az azóta eltelt négy és fél évben DeSantis tövig nyomta a kultúrharc-pedált. Genderháborúba keveredett a Disney-vel, agymosás vádja miatt matektankönyveket tiltott be, és bevándorlókat csempészett a demokraták által vezetett Massachusetts egy gazdagok lakta szigetére. Ezekkel a döntéseivel az amerikai jobboldal kultúrharcos sztárja lett, és úgy tűnik, ez lehet majd az alapja az elnökválasztási kampányának is.

Míg 2018-ban kevesebb mint fél százalékkal nyerte a kormányzóválasztást, addig tavaly novemberben már csaknem 20 százalékos előnnyel választották újra, ami azt jelzi, hogy a floridai választókat sikerült megnyernie magának. A jó kérdés, hogy a többi állam szavazói mennyire lesznek majd vevők DeSantis kultúrharcos politikájára.

A magyar kormány is nyitni kezdett DeSantis felé

A politikus az elmúlt években több politikai döntésével is látványosan a magyar kormány példáját követte, főleg ami az Orbán-kormány „gyermekvédelmi” és LMBTQ-ellenes intézkedéseit illeti. Igaz, a Guardian információi szerint nem igazán örül az Orbánnal történő összehasonlításoknak.

Noha a kormány az elmúlt években DeSantis és Trump közül inkább az utóbbival ápolt közeli kapcsolatot – David Cornstein volt amerikai nagykövet például azért lobbizik jelenleg, hogy Habony Árpád Trump tanácsadója lehessen –, úgy tűnik, hogy DeSantisszel is jó viszonyt akarnak kialakítani. Márciusban Novák Katalin például külön kitérőt tett New York-i utazása során, hogy találkozhasson a floridai kormányzóval.

Novák Katalin és Ron DeSantis – Fotó: Novák Katalin / Facebook
Novák Katalin és Ron DeSantis – Fotó: Novák Katalin / Facebook

Orbán Viktor kedden a Katari Gazdasági Fórumon a két republikánus jelöltről is szót ejtett a Bloomberg főszerkesztőjével folytatott beszélgetése során. A miniszterelnök jó vezetőnek tartja DeSantist, azonban azt mondta, inkább Trumppal szimpatizál kettőjük közül, ugyanis „a veteránok összetartanak”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!