Trump várható kihívójával találkozott Novák Katalin Floridában

2023. március 8. – 21:50

Másolás

Vágólapra másolva

Ron DeSantis floridai kormányzóval találkozott kedden Novák Katalin, értesült a Szabad Európa és a Daily Mail amerikai tudósítója is. A Szabad Európa tudósítójaként dolgozó Garamvölgyi Flóra információi szerint a magyar köztársasági elnök a floridai kormányzó évértékelő beszéde (State of the State address) után találkozott Donald Trump várható kihívójával. A találkozót kedd délután ejtették meg Florida állam fővárosában, Tallahassee-ben.

Egyelőre se Novák, se DeSantis nem kommunikált arról nyilvánosan, hogy mi hangzott el kettejük között, sőt arról sem, hogy megtörtént volna a találkozó. Kérdéseket küldtünk a Sándor-palotának és a floridai kormányzó sajtóirodájának is a találkozóval kapcsolatban. Amennyiben válaszolnak, frissítjük cikkünket.

A két politikus találkozója jelzésértékű lehet, ugyanis DeSantist tartják Donald Trump legfőbb kihívójának a republikánus elnökjelöltségért folyó versenyben, igaz a floridai kormányzó még nem jelentette be hivatalosan az indulását. DeSantis az elmúlt években több politikai döntésével is látványosan a magyar kormány példáját követte, főleg ami az Orbán-kormány „gyermekvédelmi” és LMBTQ-ellenes intézkedéseit illeti.

Sőt, számos szempontból sikerült is túlszárnyalnia a magyar kormányt. Az elmúlt egy év során például genderháborúba keveredett a Disney-vel, agymosás vádja miatt matektankönyveket tiltott be és bevándorlókat csempészett a demokraták által vezetett Massachusetts egy gazdagok lakta szigetére.

Ron DeSantis évértékelő beszédet mond a floridai törvényhozás épületében március 7-én – Fotó: Cheney Orr / AFP
Ron DeSantis évértékelő beszédet mond a floridai törvényhozás épületében március 7-én – Fotó: Cheney Orr / AFP

Mindezek ellenére egészen eddig a magyar kormány inkább Trumppal próbált barátkozni kettejük közül, jóval a korábbi elnök 2020-as veresége után is. Orbán augusztusban személyesen látogatta meg Trumpot, mielőtt beszédet mondott volna a texasi mini-CPAC-en. Novák és DeSantis keddi találkozója tehát arra utalhat, hogy a magyar kormány kezd nyitni a republikánus elnökjelöltség másik esélyese felé is.

Egy évvel a republikánus előválasztás kezdete előtt szorosnak ígérkezik a verseny Trump és DeSantis között. Trumpon kívül egyelőre Nikki Haley korábbi dél-karolinai kormányzó és ENSZ-nagykövet jelentette csak be hivatalosan is az indulását a Republikánus Párt vezető politikusai közül, ám az ő támogatottsága egyelőre elenyészőnek látszik.

Novák Katalin eredetileg az ENSZ Nők Helyzetével Foglalkozó Bizottságának éves ülésére utazott az Egyesült Államokba a héten. A köztársasági elnök hétfőn New Yorkban beszédet is mondott az ENSZ-ben. A magyar államfő arról beszélt, hogy „sokan lenézik azokat, akik a gyermeknevelésben teljesednek ki”, illetve úgy fogalmazott, hogy „mindaddig nem tudjuk hatékonyan támogatni a nőket, amíg nem vesszük figyelembe, hogy a legtöbbjük édesanya, vagy egy adott ponton az lesz”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!