Novák Katalin: Sokan lenézik azokat, akik a gyermeknevelésben teljesednek ki

2023. március 7. – 05:24

Másolás

Vágólapra másolva

„Mindaddig nem tudjuk hatékonyan támogatni a nőket, amíg nem vesszük figyelembe, hogy a legtöbbjük édesanya, vagy egy adott ponton az lesz” – fogalmazott Novák Katalin köztársasági elnök az ENSZ Nők Helyzetével Foglalkozó Bizottságának éves ülésén hétfőn New Yorkban.

„A nőknek megadatott az a kiváltság, hogy életet adjanak, hogy táplálják, gondozzák kisgyermekeiket. Ez olyan privilégium, amellyel a legtöbb nő élni szeretne” – mondta a köztársasági elnök. Fontos szerinte, hogy a lányoknak és nőknek szerte a világban meglegyen a lehetőségük, hogy saját maguk hozzák meg döntéseiket.

Novák Katalin azt gondolja, hogy a nyugati világban a nőknek már hasonló esélyük van az érvényesülésre, mint a férfiaknak, „az oktatásban, a karrierben, a munkahelyi előrelépésben az érdemi különbséget az jelenti, hogy vállalunk vagy nem vállalunk gyermeket”.

A köztársasági elnök szerint a hagyományos család, amely a zsidó-keresztény kultúra alapját adja, támadások kereszttüzében áll, és meg kell védeni a családot, a családi értékeket. „Soha nem látott erők dolgoznak azon, hogy a családokat szétszakítsák, a közösségeket tönkretegyék, a fiatalokat eltántorítsák a gyermekvállalástól. Az anyából, apából, gyerekekből álló családok célkeresztbe kerültek, sokan lenézik azokat, akik a gyermeknevelésben teljesednek ki, sokan idejétmúltnak minősítik a családos életet.”

Arról is beszélt, hogy szerinte sokan támadják a családközpontú magyar modellt, „meg akarják akadályozni, hogy magunk döntsünk arról, hogyan neveljük a gyermekeinket”.

„Sokszor az az érzésünk, hogy azok akarják nevelni a gyerekeinket, akik nem vállalkoztak saját gyermek nevelésére.”

Azt ígérte, meg fogják védeni „gyermekeinket, kultúránkat és a hagyományainkat”.

Az államfő szerint nincs olyan élet, amelynek elvesztését a háború indokolhatná. Ferenc pápát idézve azt is mondta, hogy igazságos háborúk nincsenek. Megismételte Magyarország béke iránti szilárd elkötelezettségét. „Békét akarunk! Mi, keresztények, mi, magyarok, mi, anyák, nem táplálni akarjuk ezt a háborút, hanem be akarjuk fejezni!”

Ez a cikkünk ide kattintva angol nyelven is olvasható a Telex English oldalán. Nagyon kevés az olyan magyarországi lap, amelyik politikától független, és angol nyelvű híreket is kínál. A Telex viszont ilyen, naponta többször közöljük minden olyan anyagunkat angolul is, amelynek nemzetközi relevanciája van, és az angolul olvasó közönségnek is érdekes lehet: hírek, politikai elemzések, tényfeltárások, színes riportok. Vigye hírét a Telex English rovatnak, Twitterünknek és angol nyelvű heti hírlevelünknek az angolul olvasó ismerőseinek!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!