Ha szükségetek van a pénzünkre, tanúsítsatok tiszteletet – üzente Orbán az ukránoknak

2023. május 23. – 14:27

Ha szükségetek van a pénzünkre, tanúsítsatok tiszteletet – üzente Orbán az ukránoknak
Orbán Viktor felszólal a katari gazdasági fórumon Dohában, balról John Micklethwait, a Bloomberg főszerkesztője – Fotó: Benko Vivien Cher / MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda

Másolás

Vágólapra másolva

Elvi kérdés, hogy ha egy ország, mint Ukrajna, pénzügyi támogatást vár tőlünk, akkor tanúsítson tiszteletet, és ne tegye feketelistára a vállalatainkat – többek közt erről is beszélt John Micklethwaittel, a Bloomberg főszerkesztőjével folytatott beszélgetésében Orbán Viktor, írja az MTI.

„Ha szükségetek van a pénzünkre, tanúsítsatok tiszteletet, és ne szankcionáljátok a vállalatainkat!”

– mondta Orbán arra a felvetésre válaszolva, hogy Ukrajnában korlátozzák az OTP bank működését. Ez a kérdés korábban odáig fajult, hogy Szijjártó Péter bejelentette: amíg Ukrajna nem veszi le a háború nemzetközi szponzorainak listájáról az OTP-t, addig Magyarország „nagyon nehezen tárgyal” további Ukrajnának nyújtott pénzügyi-gazdasági támogatásról.

A háborút a beszélgetésben Orbán „diplomáciai kudarcnak nevezte”, hozzátette, hogy szerinte nem az a fő kérdés, hogy ki támadott meg kit, hanem hogy „mi fog történni a következő reggel: újabb emberek fognak meghalni”. Megismételte sokat hangoztatott álláspontját, miszerint tűzszünetre van szükség, majd el kell kezdeni az „új európai biztonsági rendszer” tárgyalását.

Szóba került az Egyesült Államok is: a miniszterelnök ismét arról beszélt, hogy a demokraták beleszólnak az emberek életébe, amit ahogy fogalmazott „mi nem szeretünk”. Orbán szerint a demokraták ideológiai alapon vezetik az országot, saját elveikről akarják meggyőzni az embereket.

„Ezt én nem szeretem, nekünk megvan a saját kultúránk, a saját életformánk, ne tessék beleavatkozni, kérem!”

– fogalmazott. Hozzátette: „Ne neveljenek minket, ne mondják meg, mi a jó és mi a rossz!”. Végül azért hozzátette: Donald Trump volt republikánus elnök jól érti ezt. A miniszterelnök a svéd-magyar politikai kapcsolatokról is beszélt: szerinte azok borzasztóan rosszak.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!