A külügyminisztérium elmondta, tényleg blokkoltuk-e Ukrajna 500 millió eurós fegyvervásárlási támogatását

2023. május 16. – 20:40

Másolás

Vágólapra másolva

„A külügyminiszter világosan beszélt pénteken Stockholmban: Magyarország nagyon nehezen tárgyal további pénzügyi-gazdasági támogatásokról és áldozatvállalásokról mindaddig, amíg Ukrajna le nem veszi a háború nemzetközi szponzorainak listájáról a legnagyobb magyar bankot”

– ezt válaszolta a külügyi és külgazdasági tárca a Telexnek arra a kérdésére, hogy valóban blokkolta-e Magyarország az újabb, 500 millió eurós részlet kiutalását Ukrajna számára az Európai Békekeretből, és ha igen, mi volt a lépés oka.

Az ügy előzménye: az ANSA olasz lap úgy értesült, hogy Magyarország megakadályozta az Európai Békekeret (EPF) nyolcadik részletének folyósítását az Ukrajnának szánt fegyverekre. Ezt az 500 millió eurót jövő hétfőn kellett volna kifizetni. A olasz lap arról írt, hogy Magyarország azért nem hagyta jóvá a támogatást, mert garanciákat követelt arra vonatkozóan, hogy nem kizárólag Kijev felfegyverzésére megy a pénzből.

Azt, hogy Magyarország ismét akadálya lehet az orosz agresszió alatt álló Ukrajna uniós megsegítésének, Szijjártó Péter korábbi szavaiból már sejthető volt. Miután Ukrajna egy még május 4-én megjelent hír szerint a kijevi korrupciómegelőzési ügynökség döntése alapján a háború nemzetközi szponzorainak listájára helyezte az OTP (mondván: a magyar bank oroszországi divíziója támogatja a háborút Ukrajna ellen), a külügyminiszter nemcsak elképesztőnek, felháborítónak és botrányosnak nevezte a döntést, de már akkor közölte: amíg ezt a döntést Kijevben nem vonják vissza, addig a magyar kormány „nagyon nehezen” tárgyal további áldozatokat kívánó szankciókról.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!