Magyarország megakadályozta, hogy az EU 500 millió eurót adjon fegyverekre Ukrajnának

2023. május 16. – 10:53

Másolás

Vágólapra másolva

Magyarország megakadályozta az Európai Békekeret (EPF) nyolcadik részletének folyósítását az Ukrajnának szánt fegyverekre – értesült az ANSA olasz lap.

A folyósítani kívánt részlet értéke 500 millió euró, ezt jövő hétfőn kellett volna kifizetni. A olasz lap szerint Magyarország azért nem hagyta jóvá a támogatást, mert garanciákat követelt arra vonatkozóan, hogy az EPF nem kizárólag Kijev felfegyverzésére fordítja a pénzt, hanem a jövőben is megtartja „globális horizontját”. Az Európai Békekeretet azért hozta létre az Európai Tanács, hogy ezzel a tagállamok jobban megerősítsék a nemzetközi biztonságot. Az orosz–ukrán háborúban a tagállamok az EPF-en keresztül veszik a fegyvereket Ukrajnának is.

Április végén írtunk arról, hogy az Európai Bizottság félmilliárd euróval igyekszik megtolni az uniós védelmi ipart 2022 és 2024 között, a belső piaci biztos pedig hamarosan bemutat egy tervet az utóbbi évtizedekben leépült hadiipar felpörgetésére, főleg lőszerek gyártására.

A főszereplő az EU-n kívüli országoknak küldött fegyverek utáni térítésekre kitalált, főleg Ukrajnába vitt eszközök miatt hamar lemerített Európai Békekeret lett. Egyelőre kétmilliárd euróval toldották meg az 5,7 milliárd eurós, 2027-ig használható alapot, és a pluszpénz feléből főleg tüzérségi lőszerbeszerzésről is döntöttek Ukrajnának, amit a tagállamok nagy része közösen intéz. Ez az első alkalom, hogy az uniós Európai Védelmi Ügynökségen keresztül, kifejezetten egy külső országnak vásárolnak katonai eszközöket.

Többször is kerestük az ügyben a Külgazdasági és Külügyminisztériumot, arra lettünk volna kíváncsiak, hogy miért akadályozták meg a nyolcadik részlet kifizetését. Cikkünk megjelenéséig nem válaszoltak, de ha reagálnak a kérdéseinkre, beszámolunk róla.

Ez a cikkünk ide kattintva angol nyelven is olvasható a Telex English oldalán. Nagyon kevés az olyan magyarországi lap, amelyik politikától független, és angol nyelvű híreket is kínál. A Telex viszont ilyen, naponta többször közöljük minden olyan anyagunkat angolul is, amelynek nemzetközi relevanciája van, és az angolul olvasó közönségnek is érdekes lehet: hírek, politikai elemzések, tényfeltárások, színes riportok. Vigye hírét a Telex English rovatnak, Twitterünknek és angol nyelvű heti hírlevelünknekaz angolul olvasó ismerőseinek!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!