Elképesztő, felháborító, botrányos – Szijjártó kifakadt azon, hogy Ukrajna szerint az OTP a háborús szponzorok egyike

2023. május 12. – 15:49

Másolás

Vágólapra másolva

A magyar külügyminiszter botrányosnak nevezte az MTI-nek kiadott nyilatkozatában, hogy Ukrajna „a háború nemzetközi szponzorainak listájára helyezte a semmiféle jogszabályt nem megsértő OTP-t”, miután a pénzintézet továbbra is jelen van Oroszországban. Szijjártó hozzátette: amíg ezt a döntést Kijevben nem vonják vissza, addig a magyar kormány „nagyon nehezen” tárgyal további áldozatokat kívánó szankciókról.

„Ez elképesztő, ez felháborító, ez botrányos. Az OTP Magyarország legnagyobb bankja. Az OTP semmifajta nemzetközi jogszabályt nem sértett meg. Az OTP működése teljes mértékben megfelel mindenfajta elvárásnak és jogszabálynak. Ehhez képest a bank felhelyezése Ukrajnában a háború nemzetközi szponzorainak listájára elfogadhatatlan és botrányos” – mondta a miniszter. Azt is mondta: „addig mi nagyon nehezen tárgyalunk további áldozatokat kívánó gazdasági korlátozó intézkedésekről, amíg az OTP ezen a bizonyos ukrán listán rajta van”.

Még május 4-én jelent meg a hír arról, hogy a kijevi korrupciómegelőzési ügynökség szerint a magyar bank oroszországi divíziója támogatja a háborút Ukrajna ellen, ezért azt a terrorizmus nemzetközi támogatójának nyilvánították. Kijev többek között azzal indokolta a döntését, hogy az orosz OTP-leányvállalat betartja azt a hitelezési törvényt, amelynek előírásai szerint az oroszok finanszírozhatják a Luhanszki és a Donyecki Népköztársaságot.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!