Ukrajna szerint az OTP a terrorizmus nemzetközi támogatója

2023. május 4. – 18:48

Másolás

Vágólapra másolva

A kijevi korrupciómegelőzési ügynökség szerint egyértelmű, hogy a magyar bank oroszországi divíziója támogatja a háborút Ukrajna ellen, ezért azt a terrorizmus nemzetközi támogatójának nyilvánították – írja a Népszava a szervezet tájékoztatása alapján.

Döntésüket azzal indokolták, hogy a bank tovább folytatta tevékenységét Oroszországban, emellett

betartják azt a hitelezési törvényt, amelynek előírásai szerint az oroszok finanszírozhatják a Luhanszki és a Donyecki Népköztársaságot.

A tájékoztatóban leírják, hogy az OTP Oroszország ötven legnagyobb bankja közt van, több mint 2,2 millió ügyfelet szolgálnak ki. Szerintük ez kiemeli a szerepét a nyugati szankciókkal küzdő, és azokat kijátszani próbáló orosz gazdaságban, különösen, hogy a nyereségéből „kolosszális” összeget fizetnek be Oroszország költségvetésébe. Kijev arról is ír, hogy egyes sajtóhírek szerint a bank kedvezményes hitelnyújtási feltételeket biztosít az orosz hadsereg tagjainak.

Az OTP közleményben reagált az ügynökség döntésére. Azt írták, hogy a magyar pénzintézet oroszországi piaci részesedése elenyésző, mindössze 0,17 százalék. Hozzátették: „Az OTP a háború kitörése óta minden stratégiai opciót mérlegel az orosz leánybank jövőjével kapcsolatban, ezek között vizsgáljuk a bank eladásának lehetőségét is.

Ennek érdekében felkértük a Rothschild befektetési bank és pénzügyi szolgáltató vállalatot az eladás előkészítésére, ám nem sokkal ezután az orosz elnök rendeletben tiltotta meg a külföldi érdekeltségű bankok tulajdonoscseréjét.”

Épp azért nem tudják végrehajtani a kivonulást, kiemelik, hogy rendezetlenül „adomány” lenne az orosz gazdaságnak otthagyni a bankot.

Ez a cikkünk ide kattintva angol nyelven is olvasható a Telex English oldalán. Nagyon kevés az olyan magyarországi lap, amelyik politikától független, és angol nyelvű híreket is kínál. A Telex viszont ilyen, naponta többször közöljük minden olyan anyagunkat angolul is, amelynek nemzetközi relevanciája van, és az angolul olvasó közönségnek is érdekes lehet: hírek, politikai elemzések, tényfeltárások, színes riportok. Vigye hírét a Telex English rovatnak, Twitterünknek és angol nyelvű heti hírlevelünknekaz angolul olvasó ismerőseinek!

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!