Orbán a svéd NATO-csatlakozásról: A magyar–svéd politikai kapcsolatok borzasztóan rosszak

2023. május 23. – 12:21

Másolás

Vágólapra másolva

„Magyarország és Svédország politikai kapcsolatainak javulnia kell, mielőtt az északi állam NATO-tagságára vonatkozó kérelmét jóváhagyjuk” – idézte Orbán Katari Gazdasági Fórumon elhangzott mondatait a Reuters.

„A Magyarország és Svédország közötti politikai kapcsolatok borzasztóan rosszak. Nem akarunk konfliktusokat importálni a NATO-ba”

– tette hozzá a miniszterelnök. A svédek NATO-csatlakozási kérelmét Magyarország lassan egy éve nem hagyta jóvá. A finnek kérelmét is csak nyolc hónap halasztás után hagyta jóvá az Országgyűlés. A NATO júliusban tartja következő csúcstalálkozóját, amin Svédország csak vendégként vehetne részt, ha Magyarország és Törökország továbbra sem ratifikálja csatlakozási kérelmük.

Hosszú halogatás után február végén, a Fidesz–KDNP balatonfüredi kihelyezett frakcióülése után váratlan indokkal álltak elő a kormánypártok. Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője arról beszélt, hogy Orbán Viktor miniszterelnök azt szeretné, hogy fogadják el a javaslatot, a frakció azonban megosztott a kérdésben, így komoly vita alakult ki. A konfliktusos kérdések rendezésére tárgyalódelegációt küldtek a két országba. Az ezt vezető Hende Csaba a diplomáciai program végén közölte, elégedettek voltak, támogatják az országok csatlakozását, végül mégis csak a finnek kérelmét hagyták jóvá.

A kormány részéről korábban Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója arról beszélt, hogy a magyar képviselők „megnyugtatást várnak” a svédektől, mivel „sértegették a magyar választókat, a képviselőiket, s ezáltal egész Magyarországot”. Orbán Viktor nyilatkozatából most úgy néz ki, hogy a svédeknek egyelőre nem sikerült kiengesztelniük a Fidesz-KDNP országgyűlési képviselőit.

Ez a cikkünk ide kattintva angol nyelven is olvasható a Telex English oldalán. Nagyon kevés az olyan magyarországi lap, amelyik politikától független, és angol nyelvű híreket is kínál. A Telex viszont ilyen, naponta többször közöljük minden olyan anyagunkat angolul is, amelynek nemzetközi relevanciája van, és az angolul olvasó közönségnek is érdekes lehet: hírek, politikai elemzések, tényfeltárások, színes riportok. Vigye hírét a Telex English rovatnak, Twitterünknek és angol nyelvű heti hírlevelünknekaz angolul olvasó ismerőseinek!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!