Orbán Balázs szerint a magyar parlament tagjai megnyugtatást várnak a svédektől

2023. március 26. – 09:52

Másolás

Vágólapra másolva

„A helyzet a napnál is világosabb: támogatjuk a svéd csatlakozást is, a kormány már döntött róla, a parlamenten a sor, de van egy kis bökkenő” – mondta Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója arról, hogy jövő héten az Országgyűlés miért csak a finnek NATO-csatlakozási kérelmét hagyja jóvá.

Orbán Balázs a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában arról beszélt, hogy szerinte a magyar képviselők közül többen „nem nyugodtak”, mivel azt látták, hogy svéd képviselők „sportot űztek” abból, hogy megkérdőjelezték a magyar demokrácia állapotát.

„Sértegették a magyar választókat, a képviselőiket, s ezáltal egész Magyarországot”

– mondta. Hozzátette: ők nem foglalnak állást svéd belpolitikai kérdésekben, cserébe pedig ugyanezt várják el. A magyar képviselők pedig megnyugvást várnak, „hogy a köztük lévő politikai viták többé nincsenek, nincs gond a magyar–svéd együttműködés alapjaival”. Szerinte a finnek megerősítették, hogy ezen problémák a jövőben nem maradnak fenn, a svédek viszont nem.

A miniszterelnök politikai igazgatója a héten már felsorolta azon svéd politikusi mondatokat, amelyek miatt blokkoljuk az ország NATO-csatlakozását. Ulf Kristersson svéd miniszterelnök csütörtökön válaszokat követelt, hogy miért választja szét Magyarország a finnek és a svédek csatlakozását. A vita azért is érdekes, mert miután kiderült, hogy a Fidesz-KDNP frakciójában többen nem támogatják a két ország csatlakozását, tárgyalódelegáció látogatott Svédországba és Finnországba. Az ezt vezető Hende Csaba a diplomáciai program végén közölte, elégedettek voltak, támogatják Svédország NATO-csatlakozását.

A kormánypártok immáron több mint nyolc hónapja halogatják, hogy szavazzanak a finnek és a svédek NATO-csatlakozásáról. A finnek kérelmét a jövő hét elején várhatóan jóváhagyja az Országgyűlés, de azt, hogy a svédekéről mikor döntenek, továbbra is kérdés.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!