„Jó reggelt, Stockholm!” – Orbán Balázs felsorolta a svéd politikusi mondatokat, amelyek miatt blokkoljuk az ország NATO-csatlakozását

2023. március 23. – 20:43

Másolás

Vágólapra másolva

Orbán Balázs, a magyar miniszterelnök politikai igazgatója Twitteren fejtette ki csütörtök este, miért vonakodik Magyarország jóváhagyni Svédország NATO-csatlakozási kérelmét. A tweet közvetlen reakció arra, hogy Ulf Kristersson svéd miniszterelnök csütörtökön válaszokat követelt, miután Magyarország úgy döntött, hogy különválasztja Svédország és Finnország NATO-csatlakozási kérelmét.

Orbán Balázs gyakorlatilag azokat az okokat sorolja, amelyek már korábban is felmerültek a fideszes politikusok részéről: a kormánypárti honatyáknak az a problémájuk, hogy Svédország vezetői a múltban többször kifejezték aggályaikat a magyarországi politikai folyamatok iránya miatt, sőt, azt is kifejtették, hogy az EU-nak ideje lenne már keményebben fellépnie a magyar kormánnyal szemben. A Fidesz-KDNP kihelyezett frakcióülésén Orbán Viktor állítólag a finn–svéd NATO-csatlakozás támogatását kérte, de a frakcióban vita volt erről, több képviselőben „kérdések merültek fel” az esetleges eszkaláció veszélye és Magyarország „sértegetése” miatt.

A sérelmezett mondatok, amelyeket Orbán Balázs friss tweetjében idéz:

  • „Az EU számára továbbra is nagy feladat marad a magyarországi folyamatok megfékezése, a magyar kormányra való nyomásgyakorlás és az egyre erősödő ellenzék támogatása.” (Ulf Kristersson, a Mérsékelt Párt akkori vezetője, jelenleg miniszterelnök 2021. március 3-án.)
  • „Most már elengedhetetlen, hogy az EU egyértelműen cselekedjen, és az új feltételrendszerben leállítsa a Magyarországnak történő kifizetéseket.” (Jessika Roswall, akkor a Mérsékelt Párt uniós szóvivője, jelenleg EU-ügyi miniszter 2021. június 30-án.)
  • „Magyarország idegengyűlölő és nacionalista kormánya továbbra is megsérti a jogállamiság elvét és lemond Ukrajna támogatásáról.” (Johan Pehrson, akkor a Liberális Párt frakcióvezetője, jelenleg foglalkoztatási és integrációs miniszter 2022. május 10-én.)

Orbán Viktor politikai igazgatója tehát egyértelművé teszi, hogy a magyar parlamenti többség más témában tett, a jelenlegi kormánnyal ellenséges svéd politikusi nyilatkozatok miatt hátráltatja a svédek NATO-csatlakozását. Szemben a finnekével, amelyről már jövő hét elején szavaznak az Országgyűlésben. Orbán Balázs posztját azzal zárja: „Jó reggelt, Stockholm!”.

A huzavona folytatódása némileg érdekes azután, hogy az ellentétek feloldásának céljával mindkét országban járt egy magyar parlamenti delegáció márciusban. Az ezt vezető Hende Csaba a diplomáciai program végén közölte, elégedettek voltak, támogatják Svédország NATO-csatlakozását, bár a svédeknek azért elmondták a helyszínen, hogy „ne terjesszék rólunk, hogy nálunk nincs jogállamiság”.

Ez a cikkünk ide kattintva angol nyelven is olvasható a Telex English oldalán. Nagyon kevés az olyan magyarországi lap, amelyik politikától független, és angol nyelvű híreket is kínál. A Telex viszont ilyen, naponta többször közöljük minden olyan anyagunkat angolul is, amelynek nemzetközi relevanciája van, és az angolul olvasó közönségnek is érdekes lehet: hírek, politikai elemzések, tényfeltárások, színes riportok. Vigye hírét a Telex English rovatnak, Twitterünknek és angol nyelvű heti hírlevelünknek az angolul olvasó ismerőseinek!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!