A svéd miniszterelnök magyarázatot vár Orbántól, miért nem hagyják jóvá a NATO-csatlakozásukat

2023. március 23. – 14:35

Másolás

Vágólapra másolva

Ulf Kristersson svéd miniszterelnök válaszokat követel Magyarországtól, miután Magyarország úgy döntött, hogy különválasztja Svédország és Finnország NATO-csatlakozási kérelmét – írja a svéd Aftonbladet.

„Felteszem a kérdést, hogy most mi okból választják külön Svédországot Finnországtól. Ezek olyan jelzések, amelyeket korábban nem kaptunk a magyar féltől, ezért ezt mindenképpen fel fogom vetni ma Orbánnak”

– mondta a svéd miniszterelnök. Kristersson utalásából arra lehet következtetni, hogy még ma egyeztetni fog Orbán Viktorral, hogy tisztázzák: miért csak Finnország NATO-csatlakozási kérelméről szavaz március végén az Országgyűlés.

Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője múlt pénteken jelentette be, hogy március 27-re előrehozták a Finnország csatlakozásáról szóló szavazást, a svéd csatlakozásról viszont csak később döntenek.

Erről Kövér László házelnök szerdán azt mondta, hogy a „közeljövőben” elfogadják a svédek kérelmét is. Gulyás Gergely pedig arról beszélt a csütörtöki kormányinfón, hogy nem tudja, mi baja a Fidesz-frakciónak a svédekkel. A miniszter szerint is „komoly realitása” van annak, hogy még tavasszal szavaznak a kérdésről. Gulyás egyébként tavaly októberben azt tartotta valószínűnek, hogy még a parlament őszi ülésszakán döntenek.

A kormánypártok hónapok óta halogatják, hogy szavazzanak a finnek és a svédek NATO-csatlakozásáról. A kérdésben állítólag komoly vita alakult ki a Fidesz–KDNP februári balatonfüredi frakcióülésén. A képviselők azt kifogásolták, hogy a finn és a svéd politikusok sértegették Magyarországot. Végül tárgyalódelegáció ment a két országba, hogy rendezzék a vitás kérdéseket. A héten már az amerikaiak is megsürgették Magyarországot, hogy hagyják jóvá a csatlakozási kérelmeket. A magyar Országgyűlés immáron több mint nyolc hónapja halogatja a döntést, amivel a javaslat az elmúlt 13 év legtovább tárgyaltjai közé is bekerült.

Ez a cikkünk ide kattintva angol nyelven is olvasható a Telex English oldalán. Nagyon kevés az olyan magyarországi lap, amelyik politikától független, és angol nyelvű híreket is kínál. A Telex viszont ilyen, naponta többször közöljük minden olyan anyagunkat angolul is, amelynek nemzetközi relevanciája van, és az angolul olvasó közönségnek is érdekes lehet: hírek, politikai elemzések, tényfeltárások, színes riportok. Vigye hírét a Telex English rovatnak, Twitterünknek és angol nyelvű heti hírlevelünknek az angolul olvasó ismerőseinek!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!