Kövér László: A közeljövőben elfogadjuk Svédország NATO-csatlakozását

2023. március 22. – 22:00

Másolás

Vágólapra másolva

A finn NATO-csatlakozás magyar parlamenti ratifikálására március 27-én sor kerül, Svédországé pedig a közeljövőben megvalósul, de nem Magyarország lesz az utolsó a sorban – jelentette ki Kövér László, aki szerdán Izlandon folytatott tárgyalásokat a magyar–izlandi kapcsolatokról.

Az Országgyűlés elnöke Birgir Ármannsson, az izlandi parlament elnökének meghívására érkezett hivatalos látogatásra Reykjavíkba. A megbeszélés témái között szerepelt az orosz–ukrán háború, Svédország és Finnország NATO-csatlakozási szerződésének ratifikációs folyamata, valamint szó volt az Európa Tanács 4. reykjavíki csúcstalálkozójáról, Európa biztonsági helyzetéről, a Magyarországot és Izlandot egyaránt sújtó inflációról, a klímaváltozás és az illegális migráció okozta közös kihívásokról – számolt be a találkozóról az MTI.

Svédország és Finnország NATO-csatlakozásáról Kövér László elmondta, hogy a magyar kormány támogatja a ratifikációt, és azt erkölcsi kötelességének tartja, hiszen a svéd és a finn emberek is Magyarország csatlakozása mellé álltak azokban a történelmi időkben, amikor ez Magyarországnak létfontosságú volt.

Kövér László házelnököt udvariassági látogatáson fogadja Gudni Jóhannesson izlandi köztársasági elnök Reykjavíkban 2023. március 21-én – Fotó: Országgyûlés Sajtóiroda / MTI
Kövér László házelnököt udvariassági látogatáson fogadja Gudni Jóhannesson izlandi köztársasági elnök Reykjavíkban 2023. március 21-én – Fotó: Országgyûlés Sajtóiroda / MTI

Ugyanakkor Kövér megjegyezte, hogy: „Kénytelenek voltunk konzultációkat folytatni a két ország házelnökével, külügyminiszterével és parlamenti képviselőivel, arról hogy szövetségesként tekintenek-e Magyarországra, mert az elmúlt évek politikai nyilatkozatai méltatlanul ellenséges, a magyarországi valóságot nem tükröző tartalmúak voltak.”

Az orosz–ukrán háborúval kapcsolatban azt mondta: „Magyarország a háború kitörésének pillanatától hangoztatta, hogy Ukrajna agresszió áldozata, és elismeri Ukrajna jogát a nemzeti szuverenitáshoz. Magyarország azon az állásponton van, hogy ezt a háborút minél hamarabb be kell fejezni, először a tűzszünetet kell elérni, azután igazságos békét kell teremteni a nemzetközi közösségek hathatós támogatásával.”

Birgir Ármannsson elmondta Kövérnek, hogy Izlandon minden politikai párt támogatja Ukrajnát, több mint kétezer ukrán menekültet fogadtak be, és pénzügyi segítséget is nyújtanak a háború sújtotta országnak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!