Kocsis: Előrehozzuk a szavazást Finnország NATO-csatlakozásáról, Svédországéról később döntünk

2023. március 17. – 17:05

Másolás

Vágólapra másolva

A Fidesz-frakció úgy döntött, hogy támogatják Finnország NATO-csatlakozását – jelentette be Kocsis Máté a Facebookon. A csatlakozásról szóló parlamenti szavazást előrehozták március 27-re, de ezen csak a finnekéről döntenek, a svéd csatlakozásról csak később. Péntek reggel még úgy volt, hogy a szavazás március 31-én lesz.

Közleményében Kocsis kitér arra is, hogy az országgyűlés szuverén testület, ezért „semmiféle nyomásgyakorlást” sem fogadnak el senkitől – többek között a médiától sem. Ahogy kedden írtuk, az országgyűlés kifejezetten sokáig, több mint 240 napig tologatta maga előtt a két északi ország NATO-csatlakozásáról szóló szavazást: az elmúlt 13 évben kihirdetett közel 2300 törvény közül mindössze 14-en ült ilyen sokáig (vagy tovább) az Országgyűlés.

A két ország NATO-csatlakozásának kérdésében állítólag komoly vita alakult ki a Fidesz–KDNP februári balatonfüredi frakcióülésén. A miniszterelnök azt kérte a képviselőktől, hogy támogassák a két ország csatlakozását, de Kocsis Máté állítása szerint többen is kifogásolták, hogy Svédország és Finnország politikusai az elmúlt években többször is durván, sokszor közönségesen sértegették Magyarországot.

A viták rendezésére a Fidesz parlamenti delegációt küldött a két országba Hende Csaba volt honvédelmi miniszter vezetésével. Hendéék elégedettek voltak a látogatással.

A törökök is enyhülnek

Az MTI szerint a török elnök is bejelentette, hogy hozzájárul Finnország csatlakozásához. Erdoğan azon a sajtótájékoztatón beszélt erről, amelyet Sauli Niinistö finn elnökkel közösen tartott megbeszélésüket követően.

A török államfő abban bízik, hogy a török parlament még a május 14-én tartandó választások előtt ratifikálja Finnország NATO-csatlakozását. Úgy látja, hogy a Finnország tagságával a NATO még inkább megerősödve játszik aktív szerepet a globális biztonság és stabilitás megőrzésében.

A Fideszhez hasonlóan még Erdoğan sincs meggyőzve a svédek csatlakozásáról. Svédország NATO-csatlakozását illetően negatív a megítélése, miután Stockholm még nem adta ki Ankarának azt a mintegy 120 „terroristát”, akiket Törökország követel. Hozzátette, hogy Finnország esetében nem merültek fel ilyen problémák.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!