Az őszi ülésszak végéig „jó eséllyel” ratifikálja az Országgyűlés a finn és svéd NATO-csatlakozási hozzájárulást

2022. október 22. – 12:26

Másolás

Vágólapra másolva

A parlament munkáját elsősorban nem a kormány határozza meg – állította Gulyás a finn és svéd NATO-csatlakozást érintő kérdésre válaszolva, hozzátéve, hogy azt elismeri, hogy kormánypárti többség van, ezért az tudja mondani, hogy a parlament dolga most az volt elsődlegesen, hogy Magyarország gazdasági helyzetét biztosítsa, de még az őszi ülésszak alatt napirendre kerül az idevágó javaslat ratifikációja.

Szijjártó Péter külügyminiszter már július 14-én benyújtotta az Országgyűlésnek a finn és a svéd csatlakozási kérelemről szóló törvényjavaslatokat, de a kérdés azóta sem került napirendre a Parlamentben. Szeptemberben kérdésünkre az Országgyűlés sajtóosztálya annyit válaszolt, hogy az őszi napirendben szerepel majd a ratifikáció tárgyalása. A momentumos Tompos Márton a héten azt derítette ki, hogy a kormány azért nem veszi napirendre a finn–svéd NATO csatlakozást, mert „még folyik a társadalmi egyeztetés”.

Most Gulyás azt mondta, december közepéig tart az őszi ülésszak, addig „jó eséllyel” ratifikálja az Országgyűlés a csatlakozási javaslatot.

Svédország és Finnország nem sokkal az orosz–ukrán háború kitörése után jelezte, hogy felvételét kéri a NATO-ba. Ennek véglegesítéséhez a harminc tagország jóváhagyása is kell, Magyarország és Törökország azonban még nem ratifikálta a kérelmet.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!