A kormányinfó legfontosabb bejelentései és legnagyobb mondásai

2022. október 22. – 14:23

Másolás

Vágólapra másolva
  • Gulyás Gergely bejelentette, szerdán a kormány arról döntött, hogy fenntartja és kiterjeszti a lakossági hitelstopot: kiterjeszti a kis- és középvállalkozásokra, meghosszabbítja a Széchenyi Kártya Programot, és gyármentőprogramot hirdet, amiben a nagyvállalkozások juthatnak hitelhez.
  • A kkv-kat érintő kamatstopnak június 28. lesz a referencia-időpontja, ekkor 7,77 százalék volt a bankközi kamatláb. Az idevágó kamatstop november 15-én kezdődik, és jövő július elsejéig tart, de visszamenőleges lesz, így azokat sem érheti kár, akik a jegybank kamatemelési döntése nyomán már „átárazódtak” volna. A kamatstop automatikusan érvénybe lép, közel 60 ezer kkv esetén jelenik majd meg, körülbelül 2000 milliárd forint a hitelek értéke.
  • Megmarad a Széchenyi Kártya Program, amelynek kamata fix 5 százalékra növekedik január 1-ig.
  • „Ami fontos volt, azt megvédtük, ami előnyös lehet, azt elfogadtuk” – fogalmazott Gulyás Gergely a csütörtök-pénteki uniós csúcstalálkozót értékelve, és hozzátette, hogy a gáz piaci árai valamelyest mérséklődtek a nyár második feléhez képest. Remélik, hogy az uniós döntések hozzájárulnak az árak kedvező alakulásához, így eredményesnek tartjuk az uniós csúcstalálkozót.
  • A szankciókat bombaként ábrázoló plakátokról Szentkirályi Alexandra azt mondta, hogy a szankció bombaként hatott, „felrobbantotta az energiaárakat, a plakátok jól leírják a valóságot sajnos”. Később a kormányszóvivő arra a kérdésre, ízlésesnek tartja-e a bombák illusztrációként való alkalmazását, azt mondta, ez az adekvát megjelenítés.
  • Hétfőn jelenhet meg a kormányrendelet a napelemek szabályozásáról, október 31-ig van lehetőség igénybejelentésre, jelentette be Gulyás Gergely.
  • Nincs még végleges döntés a családtámogatási rendszer egyes elemeinek fenntartásáról, így nagyjából egy hónap múlva derülhet ki, megtartja-e a kormány jövőre például az otthonfelújítási programot.
  • Az őszi ülésszak végéig „jó eséllyel” ratifikálja az Országgyűlés a finn és svéd NATO-csatlakozási hozzájárulást, mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter, aki szerint ugyanakkor Magyarország nem az oroszoknak tett gesztusként lassítja a csatlakozást. „Minket nem érdekel, hogy mi áll Oroszország érdekében, és mi nem”, reagált Gulyás Gergely arra, hogy Oroszországnak nem érdeke a finnek és svédek csatlakozása.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!