„Társadalmi egyeztetés” miatt nem hagyta még jóvá Magyarország a svéd–finn NATO-csatlakozást

2022. október 20. – 13:59

Másolás

Vágólapra másolva

A kormány legújabb indoklása szerint azért nem veszik napirendre a finn–svéd NATO-csatlakozást, mert „még folyik a társadalmi egyeztetés” – írja a Momentum szóvivője és frakcióvezető-helyettese, Tompos Márton. A két ország csatlakozásához már csak a török és a magyar jóváhagyás hiányzik. A NATO főtitkára időközben jelezte: a nem teljes jogú tagokat is megvédik az orosz fenyegetéstől.

A halogatás okáról a kormány, illetve az Országgyűlés eddig semmit nem kommunikált. A Momentum politikusa most annyit derített ki, hogy

azért nem veszi napirendre a finn–svéd NATO csatlakozást, mert „még folyik a társadalmi egyeztetés”.

Tompos Márton szerint ez a kifogás nevetséges. Hozzátette: ez csak azt erősíti, hogy a kormány zsarolási potenciálként tekint a két ország NATO-csatlakozásának kihirdetésére. A képviselő megpróbálta felvenni a külügyi bizottság napirendjére a témát, hogy – mint fogalmaz – legalább egy állásfoglalást adjunk ki, de ezt a többség leszavazta.

A kormány honlapjára október 18-án a dokumentumok közé – viszonylag nehezen megtalálható helyre – felkerült két letölthető fájl (finn, svéd), amikben megtalálható a csatlakozással kapcsolatos jegyzőkönyv, ezeknek a felső részére került egy ilyen szöveg: „A dokumentum célja a társadalmi egyeztetés elindítása és a jogalkotási folyamat átláthatóvá tétele”. Ezenkívül odatettek egy emailcímet, ahova el lehet küldeni az észrevételeket. Az, hogy az egyeztetés várhatóan meddig tart, a dokumentumokból nem derül ki.

A NATO mindenképp megvédi a svédeket és a finneket

Időközben a NATO főtitkára arról beszélt, hogy a szövetség cselekedni fog, amennyiben Svédország vagy Finnország úgy kerülne nyomás alá Oroszország vagy bármilyen más erő részéről, hogy még nem teljes jogú tagjai a katonai szövetségnek, számolt be a Reuters. A szervezetet életre hívó szerződés 11. cikkelyében az áll, hogy „a Szerződés az azt megerősítő államok között életbe lép, mihelyt az aláíró államok többsége jóváhagyta”.

Svédország és Finnország még június végén jelezte a NATO-nak, hogy csatlakoznának a katonai szövetséghez. Ennek jóváhagyásához mind a harminc tagország, köztük Magyarország támogatása is kell. Szeptember végéig 28 ország már jóváhagyta a csatlakozási kérelmet, két ország miatt azonban nincs előrelépés: Magyarország és Törökország. A javaslatokat a külügy már július közepén benyújtotta az Országgyűlésnek. Szeptember végén a Telex megkereste az Országgyűlést, ahonnan azt a választ kaptuk, hogy még ősszel napirendre veszik a csatlakozásról szóló javaslatokat. Október elején az MSZP benyújtott egy indítványt, hogy vegyék napirendre az ügyet, de a kormánypárti képviselők azt is leszavazták.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!