Az amerikaiak megsürgették Magyarországot, hogy „késlekedés nélkül” hagyja jóvá a finnek és a svédek NATO-csatlakozását

2023. március 17. – 22:40

Másolás

Vágólapra másolva

Az Egyesült Államok sürgeti Magyarországot, hogy „késlekedés nélkül” ratifikálja Finnország és Svédország NATO-csatlakozását, írja az MTI a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsadójának pénteki közleményére hivatkozva.

Jake Sullivan közleménye szerint az Egyesült Államok üdvözli, hogy Recep Tayyip Erdogan török elnök az ankarai törvényhozás elé terjeszti a finn csatlakozási jegyzőkönyvet, és egyúttal „bátorítja” Ankarát, hogy Svédország esetében is tegyen így.

A közlemény szerint Svédország és Finnország egyaránt erős partner, osztja a NATO értékeit, erősíteni fogja a katonai szövetséget, valamint hozzájárul Európa biztonságához. Az Egyesült Államok meggyőződése, hogy mindkét országnak mielőbb a NATO tagjává kell válni.

Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője pénteken jelentette be, hogy március 27-re előrehozták a Finnország csatlakozásáról szóló szavazást, a svéd csatlakozásról viszont csak később döntenek. Péntek reggel még úgy volt, hogy a szavazás március 31-én lesz. Talán nem véletlen, hogy ezzel egyidőben jelentette be Törökország is, hogy hozzájárulnak Finnország csatlakozásához, de a svédek tagságáról ők sem döntöttek még.

A kormánypártok hónapok óta halogatják, hogy szavazzanak a finnek és a svédek NATO-csatlakozásáról. A kérdésben állítólag komoly vita alakult ki a Fidesz–KDNP februári balatonfüredi frakcióülésén. A képviselők azt kifogásolták, hogy a finn és a svéd politikusok sértegették Magyarországot. Végül tárgyalódelegáció ment a két országba, hogy rendezzék a vitás kérdéseket.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!