Megvan, kiket küld békíteni a kormány a svédekhez és a finnekhez NATO-ügyben

2023. március 3. – 17:20

Másolás

Vágólapra másolva

Törökországon kívül már csak Magyarország nem szavazta meg Svédország és Finnország NATO-csatlakozását, az Országgyűlés több mint hét hónapja ül a kérdésen. A legutóbbi fordulat az volt, amikor kormánypárti képviselők arról kezdtek el beszélni, hogy nem lehet csak úgy beengedni a két országot a NATO-ba, miután azok folyamatosan sértegetik Magyarországot.

„Ha kérünk, akkor legyünk oly bölcsek, hogy előtte nem pofozunk. Megjegyzéseket tesznek a magyar kormányra, az igazságszolgáltatásunkra, a médiahelyzetünkre, és sértegetnek”

mondták a Fidesz és a KDNP képviselői arról, hogy miért van szükség tárgyalódelegációra, mielőtt jóváhagyják a svédek és a finnek NATO-csatlakozási kérelmét.

A kormány ugyanis négyfős delegációt küld a két országba. Hogy pontosan milyen céllal, az nem világos, de valamiféle békéltetés vagy vitarendezés a cél. Azt már eddig is lehetett tudni, hogy a delegációt Hende Csaba korábbi honvédelmi miniszter, Országgyűlés jelenlegi törvényalkotási alelnöke vezeti, és Németh Zsolt, a külügyi bizottság elnöke is a tagja lesz. A másik két tagot azonban eddig nem lehetett tudni.

A Hvg.hu-nak azonban Vajna Márton, a Fidesz EP-delegációjának titkára elárulta a másik két nevet is: Győri Enikő és Schaller-Baross Ernő európai parlamenti képviselőkkel lesz teljes a csapat. Épp akkor lesznek majd Svédországban, amikor Jens Stoltenberg NATO-főtitkár is, aki a múlt héten Finnországban beszélt arról, hogy nem érti, miért húzza a magyar kormány ilyen sokáig a szavazást. Ezt egyébként Novák Katalin magyar köztársasági elnök sem érti.

A tárgyalódelegáció kiküldése miatti csúszás azt jelenti, hogy legkorábban március 20-án várható magyar döntés a NATO-csatlakozási kérelmekről.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!