A volt amerikai nagykövet lobbizik azért, hogy Habony Árpád Trump tanácsadója lehessen

2023. május 8. – 15:24

Másolás

Vágólapra másolva

David Cornstein, az Egyesült Államok korábbi budapesti nagykövete aktívan lobbizik azért Donald Trump korábbi elnöknél, hogy a 2024-es elnökjelölt-aspiráns alkalmazza kampánytanácsadóként Habony Árpádot, értesült a Telex.

Információinkat az elmúlt hetekben igyekeztünk magyarországi és amerikai forrásokból ellenőrizni. Az amerikai Axios hírportálnak most egymástól függetlenül a Trump-kampány több vezető tanácsadója is megerősítette, hogy Cornstein megpróbálja beprotezsálni Habonyt. Egyikük ugyanakkor információink szerint azt nyilatkozta: „esélytelen hogy felvegyék a kampánycsapatba Habonyt”.

Megkerestük e-mailben David Cornsteint. Amennyiben válaszol, frissítjük cikkünket. Habony Árpádot egyelőre nem sikerült elérnünk.

Nem ez lenne az első alkalom, hogy Orbán Viktor titokzatos tanácsadója – akinek a rezsicsökkentés és a migránsellenes kampányok kommunikációját tulajdonítják – külföldi politikusoknak ad tanácsot. Habony 2015-ben alapított közös tanácsadócéget Orbán másik hírhedt kampánytanácsadójával, a 2017-ben elhunyt Arthur Finkelsteinnel. A Danube Business Consultingot Londonban jegyezték be, és az elmúlt nyolc évben több külföldi kampányon is dolgoztak a cégen keresztül.

Habony Árpád A magyar modell az átalakuló Európában című konferencián 2013. május 30-án – Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI
Habony Árpád A magyar modell az átalakuló Európában című konferencián 2013. május 30-án – Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

Kollégánk, Brückner Gergely még a Figyelő újságírójaként derítette ki, hogy Habony Nicolas Sarkozy korábbi francia elnök tanácsadójaként is dolgozott a politikus 2016-os, sikertelen előválasztási kampányában.

Ezen kívül Orbán kampányguruja tanácsokat adott az elmúlt években a Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) elnevezésű jobboldali keresztény pártnak, az Orbán közeli szövetségesének számító Janez Janša volt szlovén miniszterelnöknek, és Nikola Gruevszki Magyarországon bújtatott volt északmacedón miniszterelnöknek is.

Meglepő Cornstein lobbizása

A korábbi amerikai nagykövet információink szerint jó viszonyt ápol Trumppal – aki kinevezte őt 2018-ban –, és két éves nagyköveti ciklusa alatt Orbán Viktor nagy rajongója is lett. Ő szervezte meg a magyar miniszterelnök és az akkori amerikai elnök 2019-es fehér házi találkozóját is.

Cornstein a múlt héten Budapesten járt. Ott volt a CPAC Hungary konferencián, az amerikai Republikánus Párt (szélső)jobb szárnya által szervezett éves szuperkonferencia (CPAC) magyar mini kiadásán, Orbán Viktor pedig személyesen fogadta a Karmelitában, amiről a Facebookon is posztolt.

David Cornstein és Orbán Viktor – Fotó: Orbán Viktor / Facebook
David Cornstein és Orbán Viktor – Fotó: Orbán Viktor / Facebook

Az MTI-nek kiadott közlemény szerint a pénteki megbeszélésen „az Egyesült Államok és Magyarország kapcsolatainak jelenéről és jövőjéről volt szó, valamint megvitatták az ukrajnai háború következményeit, a tűzszünet és a békekötés lehetőségeit”.

Egy forrásunk, aki személyesen ismeri Cornsteint, értetlenül áll a korábbi nagykövet ügyködése előtt. „Dörzsölt politikusnak” ismerte meg a korábbi nagykövetet, így nem tudja elképzelni, hogy „miért is protezsálna olyan valakit, akinek lila gőze sincs az amerikai belpolitikához”. „Néhány évvel ezelőtt Habony azzal dicsekedett, hogy mindent, amit Amerikáról tud, azt Andy Vajnától tudja. Vajna tehetséges volt, de a politikához ő sem értett” – mondta a Telexnek.

A titokzatos kampányguru

Habony Árpád az ezredfordulón még bútorrestaurátorként kereste kenyerét, majd tíz év alatt eljutott a politika csúcsára, még ha végig a háttérben maradt is. Kevés övéhez hasonló felemelkedésnek lehettünk szemtanúi a magyar politika elmúlt húsz évében. A 2010-es évekre Orbán Viktor egyik legfőbb bizalmasa és a Fidesz mindent mozgató titokzatos háttérembere lett Habony. Így gyakorlatilag az ország egyik legbefolyásosabb emberévé vált.

Arról azonban, hogy pontosan milyen munkát végez, és ezért mennyi fizetést kap a fényűző életmódjáról ismertté vált Habony Árpád, kevés hivatalos megerősítés érkezett a kormány részéről. Orbán Viktor tagadta, hogy a kormány szerződésben állna Habonnyal, közben viszont számos helyről megerősítették az elmúlt évben, hogy a tanácsadó a kormány és a Fidesz kommunikációjának egyik irányítója.

A sikeres 2015-ös migránsellenes plakátkampány kapcsán a 444 azt írta, hogy a kormány kommunikációjáért a Rogán-Habony-Finkelstein hármas volt a felelős. A munkát elsősorban Habony irányította, Rogán a nyilvános kommunikációt szervezte, Finkelstein pedig inkább egyfajta szakmai felügyelőként segítette őket.

„A plakátkampányt és a kerítés ötletét Habony Árpádnak tulajdonítják, ugyanakkor a feszes, negatív plakátüzenetek megfogalmazásában, ahogy a korábbi kampányok során, most is volt munkája Finkelsteinnek is” – írta 2015-ben a 444.

Ez a cikkünk ide kattintva angol nyelven is olvasható a Telex English oldalán. Nagyon kevés az olyan magyarországi lap, amelyik politikától független, és angol nyelvű híreket is kínál. A Telex viszont ilyen, naponta többször közöljük minden olyan anyagunkat angolul is, amelynek nemzetközi relevanciája van, és az angolul olvasó közönségnek is érdekes lehet: hírek, politikai elemzések, tényfeltárások, színes riportok. Vigye hírét a Telex English rovatnak, Twitterünknek és angol nyelvű heti hírlevelünknekaz angolul olvasó ismerőseinek!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!