Távollétében is Trump nyerte a republikánusok első tévévitáját

2023. augusztus 24. – 09:16

Távollétében is Trump nyerte a republikánusok első tévévitáját
A republikánus tévévita résztvevői kézfeltartással jelzik, hogy támogatni fogják Trumpot akkor is, ha elítélik – Fotó: WIN MCNAMEE / Getty Images via AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Távollétében is Donald Trump lett a legnagyobb nyertese a republikánus elnökjelölt-aspiránsok első tévévitájának. Trump távollétében a 38 éves Vivek Ramaswamy vette át a többi kihívóba belekötő, összeesküvés-elméleteket terjesztő jelölt szerepét, és ő volt az, aki a legharcosabban védte az exelnököt. Nikki Haley volt ENSZ-nagykövet higgadtságával és mérsékeltségével hívta fel magára a figyelmet, míg Ron DeSantis floridai kormányzó kifejezetten gyengén szerepelt, vagyis Trump első számú kihívója nem tudott kitűnni.

A vitán szóba került az abortusz, az oktatásügy, a határvédelem, a klímaváltozás, az orosz-ukrán háború és természetesen Donald Trump is. Azonban Trump azzal is jól járt, hogy kihívói nem támadták érdemben az exelnököt.

A felmérésekben toronymagasan vezető politikus a vita helyett Tucker Carlsonnal ült le interjúzni. Ezzel ugyan a rivaldafényt nem sikerült ellopnia a republikánus vitától, de csütörtökön fel fogja adni magát a Fulton megyei börtönben Georgiában, amivel várhatóan azonnal visszaszerzi majd kihívóitól a médiafigyelmet.

Egy 38 éves vállalkozó vitte el a show-t

Nyolc résztvevővel rendezték meg magyar idő szerint csütörtök hajnalban a Republikánus Párt elnökjelölt-aspiránsainak első tévévitáját. Donald Trump távollétében Ron DeSantis floridai kormányzó, Vivek Ramaswamy biotech-vállalkozó, Mike Pence korábbi alelnök, Nikki Haley korábbi dél-karolinai kormányzó, Chris Christie korábbi New Jersey-i kormányzó, Tim Scott szenátor, Asa Hutchinson korábbi arkansas-i kormányzó és Doug Burgum észak-dakotai kormányzó sorakozott fel a színpadon a wisconsini Milwaukeeban.

A republikánus elnökjelölt-aspiránsokkal ebben a cikkünkben ismerkedhetnek meg jobban.

A vita főszereplője kisebb meglepetésre nem a Trump első számú kihívójának tartott Ron DeSantis, hanem az indiai bevándorlók gyermekeként született Vivek Ramaswamy lett. A 38 éves vállalkozó mindent megtett, hogy magára irányítsa a figyelmet, többek között megosztó kijelentésekkel, és Trump melletti harcos kiállásával.

Vivek Ramaswamy – Fotó: Win McNamee / Getty Images via AFP
Vivek Ramaswamy – Fotó: Win McNamee / Getty Images via AFP

Ramaswamy hoaxnak nevezte a klímaváltozást és kijelentette, hogy az USA-nak abba kéne hagynia Ukrajna támogatását. Amikor kézfeltétellel kellett jelezni, hogy mely jelöltek támogatnák Trumpot akkor is, ha elítélnék, Ramaswamy keze emelkedett a magasba a leggyorsabban (ahogy azt várni lehetett, csupán Christie és Hutchinson nem tette fel a kezét).

A vállalkozó taktikája úgy néz ki, bejött. A Google keresésekben kilőtt a neve a kétórás vita alatt. A vitára kitűzött célja világos volt: a republikánus előválasztás egyetlen „outsidereként” be kellett dobnia a nevét a köztudatba. Ramaswamy aktivitása pedig ennek megfelelően szemmel látható volt. Mike Pence után ő beszélt a második legtöbbet.

Azonban ha nem akarta volna felhívni magára a figyelmet, valószínűleg akkor is róla szólt volna a vita. A többi elnökjelölt-aspiráns ugyanis őt látta fő ellenfelének, ennek megfelelően többen is próbálták betámadni.

Ramaswamy ugyanis néhány hónap alatt 1 százalékról közel 10 százalékra tornázta fel támogatottságát, és feljött a harmadik helyre a felmérésekben. Leelőzve jóval tapasztaltabb és ismertebb ellenfeleit, akik továbbra is 5 százalék alatt szenvednek.

Mike Pence a tapasztalatlansága, Nikki Haley a külpolitikához való hozzá nem értése, Chris Christie pedig nyolc évvel ezelőtti, Marco Rubio elleni támadását újrahasznosítva robotikussága („mintha a ChatGPT-t hallanám”) miatt kötött bele a 38 éves vállalkozóba a vita során.

Haley pozitív, DeSantis negatív meglepetést okozott

A felmérésekben mindössze 3,4 százalékon szerénykedő Haley higgadtságával és ellenfeleihez mérten centristább álláspontjaival tűnt ki a vitán. Rögtön az elején betámadta Trumpot és Pence-t amiért „eladósították” az országot, és kiállt Ukrajna támogatása mellett is.

Amikor ellenfelei próbáltak egymásra licitálni, hogy ki vezetne be szigorúbb abortusztörvényeket, felhívta a figyelmet arra, hogy nincsen realitása annak, hogy átvigyenek egy országos abortusztilalmat a szenátuson. Ezenkívül arról beszélt, hogy a fogamzásgátlásnak mindenki számára elérhetőnek kéne lennie, az abortuszhoz folyamodó nőket pedig nem szabad börtönnel és halálbüntetéssel fenyegetni, mint azt egyes republikánusok teszik.

Nikki Haley – Fotó: Win McNamee / Getty Images via AFP
Nikki Haley – Fotó: Win McNamee / Getty Images via AFP

Ramaswamyval és Haleyvel ellentétben a felmérésekben egyre inkább visszacsúszó, mostanra csaknem 40 százalékos hátrányba kerülő, ám továbbra is második helyen álló Ron DeSantisnek egyáltalán nem sikerült kitűnnie a vitán. Pence, Ramaswamy és Christie is többet beszélt nála.

Egy hét múlva a legtöbb embernek valószínűleg csupán nyitóbeszéde utáni kényszeredett mosolya fog megmaradni a floridai kormányzó szerepléséből, illetve az, hogy amikor Trump támogatása volt a kérdés, csupán azután tette fel a kezét, hogy körbenézett, és látta, hogy majdnem mindenki más feltette a sajátját.

DeSantis egyetlen szerencséje az volt, hogy mivel a legtöbb jelölt Ramaswamyt érezte veszélyesnek a saját esélyeire nézve, nem a floridai kormányzó lett a támadások központja.

A következő republikánus tévévitát egy hónap múlva rendezik majd, az előválasztás pedig januárban veszi majd kezdetét.

Trump közben Tucker Carlsonnal beszélgetett

Öt perccel a Fox Newson futó tévévita kezdete előtt jelent meg a Twitteren Tucker Carlson interjúja a vitát kihagyó Donald Trumppal. A felmérésekben toronymagasan vezető, 52 százalékon álló politikus a múlt héten több alkalommal is arról posztolt közösségi oldalán, hogy ismertsége és „legendásan magas számai” miatt nem látja értelmét annak, hogy részt vegyen a vitákon.

Hogy elvegye a figyelmet kihívói elől, az exelnök a legnépszerűbb jobboldali tévéssel, Tucker Carlsonnal szervezett rá egy interjút a vitára. Az interjút még a múlt héten, New Jersey-i golfklubjában vette fel Carlsonnal, aki kedden már Budapesten szidalmazta David Pressman amerikai nagykövetet.

A Fox Newstól áprilisban kirúgott Carlson annak ellenére vállalta el lelkesen az interjút, hogy bár a képernyőn korábban is lelkes támogatója volt Trumpnak, az év elején kiszivárgott, hogy privát levelezésében arról írt, hogy „szenvedélyesen gyűlöli” az exelnököt.

Részlet Tucker Carlson és Donald Trump interjújából – Fotó: Tucker Carlson / Twitter
Részlet Tucker Carlson és Donald Trump interjújából – Fotó: Tucker Carlson / Twitter

„Miért tenném ki magam annak, hogy két órán keresztül zaklatnak olyanok, akiknek nem is kéne indulniuk az elnökségért?” – tette fel a kérdést Trump a 45 perces interjúban a tévévitára utalva.

Carlson többek között Jeffrey Epstein halálának körülményeiről is kérdezte Trumpot, de szóba jött a Capitolium 2021. január 6-i ostroma is, amiről a politikusnak a „szeretet” és az „egység” jutott az eszébe.

Trump akaratával ellentétben azonban úgy tűnik, nem sikerült interjújával elvennie a rivaldafényt a tévévita elől. Minden fontosabb jobb- és baloldali hírportál és tévécsatorna a vitát helyezte előtérbe az este folyamán Amerikában.

Azonban Trump stratégikusan csütörtökön fogja feladni magát a Fulton megyei börtönben Georgiában, mindössze fél nappal a tévévitát követően. Ezzel pedig azonnal vissza fogja szerezni a médiafigyelmet kihívóitól.

Főleg amiatt, hogy az előző három vádemeléssel ellentétben most nagy valószínűséggel rabosítási fotó is fog róla készülni, ami azonnal bejárja majd a médiát. Mint bizalmasáé, Rudy Giulianié, aki szerdán adta fel magát.

Maga a hivatalos vádemelés – immáron a negyedik – várhatóan a szeptember 5-i héten történik majd meg. Fontos részlet, hogy az eddigi vádemelésekkel ellentétben most lehetnek majd tévékamerák a tárgyalóteremben, ahol Trumpnak hivatalosan is felolvassák a vádpontokat. Mivel ezt várhatóan minden amerikai tévécsatorna élőben fogja közvetíteni, az ügy még az előző három vádemelésnél is nagyobb figyelmet kaphat – írtuk korábban.

További források: Politico, Politico, CNN, New York Times

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!