Tucker Carlson: Pressman egy féreg, a genderlobbit képviseli az amerikai emberek helyett

Legfontosabb

2023. augusztus 22. – 23:28

Tucker Carlson: Pressman egy féreg, a genderlobbit képviseli az amerikai emberek helyett
Tucker Carlson beszédet mond a Millenáris Parkban – Fotó: Bődey János / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

David Pressman amerikai nagykövetet ostorozta Tucker Carlson jobboldali sztárműsorvezető budapesti előadásán. Az összeesküvés-elméletek terjesztéséről és rasszista megnyilvánulásairól híres amerikai tévés a kedd esti rendezvényen undorítónak nevezte Pressman magyarországi ténykedését, ami szerinte csak egy szűk körű genderlobbi érdekeit szolgálja.

Több százan gyűltek össze kedd délután a Mathias Corvinus Collegium és a Mandiner által szervezett, hivatalosan „MCC Feszt After Tucker Carlsonnal” címen futó eseményen a budai Millenáris Parkban, hogy meghallgathassák az amerikai politikai influenszert, aki két éven belül már másodjára látogatott hazánkba. Sok résztvevő az MCC által osztogatott szalmakalapban próbálta védeni magát a 35 fokos augusztusi hőségben.

Újságíró?

A rendezvény közönségét főleg 50 éven felüliek alkották, de azért voltak fiatalok is szép számmal. A kontraszt messze nem volt olyan erős, mint két éve a jobboldali fiatalokat megcélzó MCC Feszten, ahol Carlson előadásának közönségében gyakorlatilag nem lehetett látni 40 év alatti arcot.

Carlson újságírói munkásságáról sokat elmond, hogy egy néhány évvel ezelőtti perben a műsorvezető saját ügyvédjei érveltek azzal, hogy senkinek sem szabadna tényként kezelnie azokat, amelyek elhagyják az újságíró száját a műsorában. Még akkor sem, ha Carlson azt mondja az adásban, hogy ő most tényeket közöl a nézőivel.

Ahogy az is árulkodó, hogy míg privát levelezésében arról írt, hogy „szenvedélyesen gyűlöli” Donald Trumpot, lelkesen továbbította nézői felé a korábbi elnök által terjesztett összeesküvés-elméleteket, és kedélyesen interjúzott a politikussal számos alkalommal.

Tucker Carlson az egyik legbefolyásosabb jobboldali médiaszemélyiségnek számít az Egyesült Államokban. 14 éven keresztül dolgozott a Fox Newsnál, ahol Tucker Carlson Tonight című műsora a legnézettebb amerikai politikai tévéshow-nak számított. A csatornától áprilisban rúgták ki, miután többek között az ő műsorában terjesztett, a 2020-as választással kapcsolatos összeesküvés-elméletek nyomán egy gigantikus pert varrtak a Fox News nyakába. Június óta a Twitterren vezeti orosz propagandától és ufóktól hemzsegő műsorát, olyan vendégek részvételével, mint a hímsoviniszta Andrew Tate és az oltásellenes konteókirály Robert Kennedy Jr. A következő vendége pedig Donald Trump lesz, aki a csütörtök hajnali republikánus tévévita helyett inkább neki ad interjút.

Carlson legutóbb két éve járt Magyarországon. Akkor dokumentumfilmet forgatott a magyar kormány és Soros György „epikus harcáról”, interjúzott Orbán Viktorral, innen sugározta műsorát öt napon keresztül és előadást is tartott az esztergomi MCC Feszten, ahol kisebb meglepetésre az illiberalizmust kárhoztatta.

Carlson karrierútját ebben a portréban rajzoltuk meg.

Az Orbán-kritika nem jött be

Carlson előzenekaraként a fideszes Alapjogokért Központot vezető Szánthó Miklós vitázott Schiffer Andrással és az ellenzéki kötődésű Publicus Intézetet vezető Pulai Andrással. Bár valós vita nem igen alakult ki, Pulai és néhol Schiffer is oda-odaszúrt a Fidesznek, akár Erdoğan és Orbán többi illiberális barátjának látogatásával, akár Mészáros Lőrinccel kapcsolatban.

Igaz, a Carlsonra kiéhezett jobboldali közönség nemigen szívlelte ezeket az Orbán-ellenes kritikákat. Olyannyira, hogy a beszélgetést moderáló mandineres Kacsoh Dánielnek többször is nyugalomra kellett intenie a pfujoló és bekiabáló nézőket.

Tucker Carlson közönsége – Fotó: Bődey János / Telex
Tucker Carlson közönsége – Fotó: Bődey János / Telex

Schifferék után Orbán amerikai rajongói, Rod Dreher újságíró, Gladden Pappin, a Magyar Külügyi Intézet elnöke és James Jay Carafano, az ultrakonzervatív Heritage Foundation vezető tanácsadója értekeztek a kultúrharcról és Orbán népszerűségének kulcsáról egy jóval unalmasabb panelbeszélgetés keretein belül.

Bocsánatot kért David Pressman miatt

Carlson végül este fél hétkor, félórás késéssel lépett színpadra. Arról beszélt, hogy már másodjára jár nálunk, de az a tapasztalata, hogy Magyarország továbbra sem az a „veszélyes, pokolbéli, jobboldali” ország, aminek az amerikai baloldal beállítja.

Ezután kijelentette, hogy szeretne bocsánatot kérni David Pressman miatt. Az amerikai nagykövet viselkedése ugyanis véleménye szerint „undorító és megbocsáthatatlan”.

Hogy mi is pontosan a gond?

Carlson szerint Pressman egy „féreg”, aki a genderlobbi akaratát akarja rákényszeríteni a magyarokra.

A nagykövet szerinte nem is diplomata, hanem egy politikai aktivista, akit amiatt nevezett ki Biden, mert pénzzel támogatta az elnökjelölti kampányát. Carlson amerikai adófizetőként felháborítónak és szégyenteljesnek nevezte, hogy Pressman kioktatja a magyarokat a saját kultúrájukról, illetve fenyegeti a magyarokat, csupán amiatt, mert bizonyos dolgokat másképp csinálnak, mint az amerikaiak.

A jobboldali tévés véleménye szerint az Egyesült Államoknak nem feladata, hogy megmondja más ország lakosainak, hogy hogyan éljék az életüket. Nem feladata, hogy támadja és lerombolja a magyar kultúrát. Egy diplomata feladata szerinte az, hogy az országa mellé állítsa az embereket, nem pedig az, hogy ok nélkül magára haragítson egy másik nemzetet.

Carlson szerint Pressman nem az amerikai népet képviseli, amikor ilyeneket csinál, hanem egy kicsi érdekcsoport, a Human Rights Campaign nevű, melegjogokért küzdő szervezet érdekeit. Emiatt Pressmant „azonnal vissza kéne hívni, le kéne teremteni és ki kéne rúgni,” jelentette ki a műsorvezető a tömeg éljenzése közepette.

Tucker Carlson – Fotó: Bődey János / Telex
Tucker Carlson – Fotó: Bődey János / Telex

„Szégyellem, hogy ugyanabba az országba születtem, mint ez a gazember” – fogalmazott Carlson, aki szerint fenntarthatatlan, hogy szexuális politikán alapul az Egyesült Államok külpolitikája.

Megmondta, miért utálják Magyarországot

Amerika sokat tett azért, hogy felszabadítsa Magyarországot a szovjet uralom alól. Egy olyan szuperhatalom uralma alól, amely zsarnokként megmondta, hogy hogyan éljenek a magyar emberek. Most, 35 évvel később viszont Amerika vált ugyanilyen zsarnokká Carlson véleménye szerint.

„A szovjetek megmondták, hogy Lenint kell istenítened, az amerikai külügyminisztérium pedig megmondja, hogy a transzvesztitákat kell istenítened”

– fogalmazott a tévés. Az Egyesült Államoknak szerinte nem kéne zaklatnia Magyarországot, mert Magyarország sem zaklat más országokat.

„Ti nem vonultok be a szomszédos országokba, hogy visszaszerezzétek a területeket, melyeket elveszítettetek az első világháború után” – játszott rá a magyar közönség Trianon iránti érzelmeire Carlson. „Oké, ez akár még meg is történhet, de egyelőre nem történik” – helyesbített aztán gyorsan a nézők derültségére.

Carlson szerint amúgy amerikai vezetők (akik „veszélyesek és őrültek”) ugyanazon okból utálják Magyarországot, mint Oroszországot: mert keresztény nemzet. Ezenkívül megfejtette azt is, hogy miért nem lehet Orbán „Putyin seggnyalója”, ahogy azt sokan állítják.

„Elég csak megnézni azt a képet, amin Orbánt nekiszorítják a gumibottal a rendőrautónak a szovjetbarát rendőrök. Csak egy tipp, de valószínűleg az az ember nem igazán oroszbarát” – elemzett Carlson.

Nem tervez politikusi karriert

Nagyjából félórás beszéde után az amerikai műsorvezető még negyedórát beszélgetett a színpadon Orbán Balázzsal, a miniszterelnök politikai igazgatójával, és az MCC kuratóriumi elnökével.

A beszélgetésből megtudhattuk, hogy Carlson nem tervez politikai karrierbe kezdeni. Többek között amiatt, mert szerinte azon nyomban merénylet áldozatául esne. De arról is beszélt, hogy a Fox Newstól való kirúgását pozitívan látja, ugyanis szerinte „ilyen megalázásokra minden férfinak szüksége van ahhoz, hogy észnél maradjanak”.

Kedden azonban nem csak a Millenáris Parkban járt Carlson, hanem Orbán Viktorral is interjút készített a Karmelita teraszán, amely várhatóan a jövő héten jelenik majd meg a Twitter-csatornáján.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!