Az illiberalizmust kárhoztatta Orbán kedvenc amerikai műsorvezetője Esztergomban

Legfontosabb

2021. augusztus 7. – 21:12

frissítve

Az illiberalizmust kárhoztatta Orbán kedvenc amerikai műsorvezetője Esztergomban
Trump-rajongó az MCC Feszten – Fotó: Bődey János / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Tucker Carlson, az Egyesült Államok egyik legnézettebb, nagy hatású politikai műsorának házigazdája volt szombat délután a kormányzati pénzekkel kitömött Matthias Corvinus Collegium által szervezett MCC Feszt vendége. Az összeesküvés-elméletektől és rasszista uszítástól sem visszariadó jobboldali tévés kisebb meglepetésre az illiberalizmust átkozta félórás beszédében, de azt is megosztotta a közönséggel, hogy szerinte miért szálka Magyarország a Nyugat szemében.

A Fox News-os Carlson még a hét elején érkezett Magyarországra, hogy dokumentumfilmet forgasson a magyar kormány bevándorláspolitikájáról és az ország történelméről. A hétköznaponta jelentkező, több millió amerikai által nézett műsorát, a Tucker Carlson Tonightot így az Erzsébet híd pesti hídfőjénél található Matild palota tetőteraszáról sugározta az elmúlt öt napban.

A dokumentumfilmjéhez Orbán Viktort is meginterjúvolta Carlson, aminek egy 15 perces részletét péntek hajnalban adta le a műsorában. Az interjúról, melyben a magyar miniszterelnök többek között arról beszélt, hogy az összes magyar számára személyes sértés, ha őt gengszternek nevezik, itt olvashatnak bővebben.

Cancel culture = illiberalizmus

Az egyik legnépszerűbb amerikai hírcsatorna megmondóembere, akinek a műsorát naponta átlagosan hárommillióan nézik, volt az Esztergomban megrendezett, jobboldali fiatalokat célzó fesztivál sztárvendége. Most viszont hárommilliós nézőközönség helyett be kellett érnie néhány száz emberrel – akik között ott ült a fideszes médiabirodalom több nagyágyúja, például Rákay Philip és DJ Jeszy is –, ugyanis ennyien voltak kíváncsiak a legbefolyásosabbnak tartott amerikai politikai kommentátor angol nyelvű előadására az esztergomi Széchenyi téren. A tévés meg is jegyezte, hogy „messze ez a legfurább dolog, amit valaha csinált”.

Carlson beszéde elején arról értekezett, hogy Magyarország mennyivel szabadabb, mint a baloldali „cancel culture” (azaz a fő áramlattól eltérő megnyilatkozások, vélemények elnyomása és képviselőik ellehetetlenítése, például emberek évekkel ezelőtti, akkor még nem annyira sértőnek minősülő kijelentéseik miatti kirúgatása) által megfertőzött Egyesült Államok.

„Úgy gondolom, hogy az Egyesült Államok a legnagyszerűbb ország a világon, de ne mondja nekem senki, hogy szabadabb Magyarországnál! Ez egy hazugság”

– reagált az Atlantic egyik újságírójának keddi tweetjére, amiben a Pulitzer-díjas Anne Applebaum azt bírálta, hogy Carlson követendő modellként mutatja be az „elnyomó” és a „választásokat elcsaló” Orbánt.

A Fox News műsorvezetője műsorában rendszeresen beszél arról, hogy a baloldal a cancel culture segítségével napról napra egyre jobban elnyomja az egyszerű fehér, konzervatív amerikaiakat. Mostani beszédében azt hozta fel példaként, hogy az Egyesült Államokban betiltanak szavakat, sőt már viccelni sem lehet semmivel, noha néhány évvel ezelőtt, még az USA volt a humor Mekkája.

Fotó: Bődey János / Telex
Fotó: Bődey János / Telex

„Az első két dolog, amit autoriter mozgalmak csinálnak: először megpróbálják kontrollálni a nyelvedet, aztán megtiltják, hogy nevess. Miért csinálják ezt? Mert ha kontrollálhatják a nyelvedet, akkor az elmédet is tudják kontrollálni” – jelentette ki.

Arra panaszkodott, hogy a cancel culture-t építők „ledöntik a szobraidat. Azt mondják, hogy fogd be, és ne beszélj a családodról és az országodról! Szégyelld magad a felmenőid tettei miatt! Gyűlöld a történelmedet! Megtiltják, hogy régi szavakat használj, mert a régi szavak régi gondolatokat írnak le. És mindezeken felül megakadályozzák, hogy a jelenlegi helyzetet tisztán értékeld, és viccelődj rajta” – fogalmazott Carlson.

„Úgy gondolom, hogy ha fel akarjuk ismerni, hogy mi történik, akkor először is fel kell ismernünk, hogy amit ránk kényszerítenek, az nem liberalizmus, mint ahogy ők állítják.”

„Ez illiberalizmus. Ez a liberalizmus ellentéte. Ez egy totalitárius elképzelés, hogy mindenki ugyanúgy viselkedik, és mindenki engedelmeskedik. Ez az ellentéte a felvilágosult liberalizmusnak, amely az én politikám és világnézetem alapját képezi.”

Az látszólag nem tudatosult benne, hogy Orbán Viktor, aki a héten legalább három alkalommal látta őt vendégül a Karmelita kolostorban, büszkén vallja magát illiberálisnak.

Orbán tiszta Magyarországa vs Biden mocskos Amerikája

Miután a szerinte illiberális amerikai baloldalt bírálta, beszámolt a déli határkerítésnél tapasztalt élményeiről. A Fox News műsorvezetője még szerdán járt a magyar-szerb határon, az ott tapasztaltakról pedig aznap este már a saját műsorában is lelkendezett egy sort.

Azt mondta, hogy nagyon meglepte, hogy mennyire kezdetleges technológiával épült a magyar határkerítés, miután Amerikában a magyarhoz képest high tech megoldásokkal sem tudják megállítani a latin-amerikai bevándorlókat.

Más kérdés, hogy egyfelől az Egyesült Államok azért jóval csábítóbb célpont, mint hazánk. Másfelől pedig a déli határon szinte senkinek sem adnak menedékjogot, mindenkit azonnal visszatoloncolnak Szerbiába, vagy tranzitzónába zárják őket (az Emberi Jogok Európai Bírósága mindkettőt jogellenesnek nyilvánította tavaly decemberben). A Magyarországon 2016 óta beadott közel 35 ezer menekültkérelem mindössze 7 százalékát, 2280-at hagyták jóvá.

Carlsonban saját bevallása szerint nagyon megragadt egy jelenet, amikor egy határőr, akivel éppen beszélgetett (és akiről viccelődve megjegyezte, hogy jobban beszél angolul, mint Joe Biden amerikai elnök), észrevette, hogy beleakadt egy feltehetően bevándorlók által elhagyott műanyag szendvicses zacskó a határkerítés szögesdrótjába. És a határőr ahelyett, hogy otthagyta volna, leszedte a kerítésről, és a zsebébe rakta, „hogy ezzel is tisztán tartsa szeretett országát”.

A műsorvezető ezután arra panaszkodott, hogy folyton fasisztának nevezik, ha műsorában arról beszél, hogy tisztán kéne tartani az Egyesült Államokat, „hiszen a tisztaság érték”. Arra azért nem tért ki, hogy amiatt érte a kritika, mert két éve arról beszélt a műsorában, hogy „a bevándorlók szegényebbé és mocskosabbá teszik Amerikát”.

Amerikával ellentétben Magyarországon bezzeg mindenhol tisztaság van, ami annak köszönhető szerinte, hogy a magyar kormány szereti és törődik az országával, nem úgy, mint a Biden-adminisztráció.

Fotó: Bődey János / Telex
Fotó: Bődey János / Telex

Arról is beszélt, hogy milyen jó az, hogy Magyarországon számos épület tele van golyónyomokkal (erről már hétfői műsorában is értekezett az amerikai közönségnek). „Bárcsak én is egy olyan városban élhetnék, ami tele van golyónyomokkal. Mert minden reggel, amikor rájuk nézel, eszedbe jut, hogy lehetne sokkal rosszabb.”

Carlson szerint gond az, hogy a háborúktól és megszállásoktól megkímélt amerikaiak nem fogják fel, hogy mennyi minden forog kockán, hogy mennyivel rosszabb is lehetne a helyzetük.

Beszéde végén a műsorvezető azt is megosztotta a közönséggel, hogy miért akkora szálka Magyarország a Nyugat szemében:

„A csendes, boldog egyszerűség. A tisztaság. A rend. A társadalom nyíltsága. A bűnözés hiánya. A határ védelme. Nektek ez még mindig megvan. És ez sérti azokat, akik annyira rossz irányba vitték az országukat, hogy mindezt elvesztették mostanra”

– zárta beszédét Carlson. Noha a műsorvezető előadása eredetileg egy óra hosszúságúra volt meghirdetve, Carlson végül mindössze 32 perc után távozott a színpadról.

A kormánypártiak szerint az egyik utolsó objektív újságíró, saját ügyvédei szerint viszont egy szavát sem szabad elhinni

Tucker Carlson az Egyesült Államok egyik legnagyobb befolyású műsorvezetője. Műsorát, a Tucker Carlson Tonightot naponta átlagosan 3 millióan nézik, de az üzenetei a Republikánus Párt nagyjából összes szavazójához elérnek.

Carlsont korábban rengetegen bírálták rasszista megnyilvánulásai (mint a korábban említett Amerikát bemocskoló bevándorlók), a Black Lives Matter-mozgalom elleni uszításai (azért is őket tette felelőssé, hogy egy 17 éves fiatal agyonlőtte két tüntetőjüket), és az elnökválasztást követő dezinformáció (ő nyomta az egyik legkeményebben az amerikai médiában az elcsalt választás narratíváját) miatt is. Utóbbi közvetve a Capitolium ostromához vezetett.

Fotó: Bődey János / Telex
Fotó: Bődey János / Telex

Koskovics Zoltán, a közpénzzel kitömött Alapjogokért Központ elemzője ettől függetlenül áradozott Carlsonról az M1-en a péntek hajnali Orbán-interjút követően. Koskovics arról beszélt, hogy Carlson az egyik utolsó olyan amerikai újságíró, aki még tényeken alapuló újságírást folytat.

Ennek kicsit ellentmond, hogy egy tavalyi, Carlson elleni indított perben a műsorvezető saját ügyvédjei érveltek azzal, hogy senkinek sem szabadna tényként kezelnie azokat, amelyek elhagyják az újságíró száját a műsorában. Még akkor sem, ha Carlson azt mondja az adásban, hogy ő most tényeket közöl a nézőivel.

Azt fontos tudni, hogy a Tucker Carlson Tonight valóban nem minősíthető igazán hírműsornak. A műsor elsődleges célja ugyanis nem a hírek közlése, hanem Carlson véleményének az ismertetése. A meghívott vendégek is azt a célt szolgálják, hogy alátámasszák a műsorvezető narratíváját, és nem azt, hogy vita alakuljon ki a felvetett témákról. Ez viszont nem varrható Carlson nyakába. A főműsoridő mindhárom nagy amerikai hírcsatornán (a jobboldali Fox Newson illetve a baloldali CNN-en és MSNBC-n) ilyen műsorokból áll. Minden hétköznap este nyolc és tizenegy között három-három műsorvezető mondja a magáét mind a jobb-, mind a baloldalon, objektivitásra egyáltalán nem törekedve.

Azt nem tudni, hogy Carlson a magyar kormánytól kapott-e bármennyi pénzt, és ha igen, mennyit, azért cserébe, hogy az elmúlt egy hétben Magyarországot reklámozta műsorában több millió amerikainak. A hétfői műsorban 3, a keddiben 2, a szerdaiban 7, a csütörtökiben 20 (ebből 15 perc az Orbán-interjú), a péntekiben pedig 6 percet foglalkozott Carlson Magyarországgal, a Fox News streamingplatformján megjelenő dokumentumfilm pedig várhatóan legalább egyórás lesz.

Összehasonlításképpen, a magyar kormány 2019-ben 265 ezer dollárt (80 millió forintot) fizetett 2019-ben egy washingtoni lobbicégnek cserébe azért, hogy leszervezzenek egy mindössze három és fél perces interjút Szijjártó Péternek a Tucker Carlson Tonightban, plusz egy kongresszusi delegáció Magyarországra hívásáért, valamint a washingtoni magyar nagykövetségnek való tanácsadásért. A mostani előadással kapcsolatban mindenesetre Erdei Krisztián, az MCC kommunikációs vezetője a Telexnek azt mondta, hogy ők nem fizettek semmit ezért, még útiköltséget sem.

A Carlsont szombaton vendégül látó, a Fidesznél nagyon jól fekvő Matthias Corvinus Collegiumot nemrég közel 100 milliárd forinttal tömte ki a kormány, amelynek köszönhetően vettek egy győri szállodát, egy debreceni szállóba rakták át a központjukat, a volt diákjainak pedig 12 millió forintos pihenőévet kínálnak, amivel egy kanadai vadontúra is járhat. A jobboldali oktatási központon belüli életről korábban ebben a cikkünkben foglalkoztunk. Az MCC médiaiskoláját egyébként a Die Welt és a Die Presse egykori magyarországi tudósítója, Boris Kalnoky vezeti.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!