Kanadai vadontúrát és évi 12 milliós pihenőévet kínál volt diákjainak az államilag kitömött MCC

2020. december 20. – 13:47

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Évi 12 millió forintos, vagyis havi egymilliós szabad alkotói évet hirdetett meg volt diákjainak a pár hónapja gigantikus állami közpénzjuttatással kitömött Mathias Corvinus Collegium (MCC). A kormányközeli elitképző ezért saját közlése szerint annyit vár cserébe végzett hallgatóitól, hogy tartsanak egy „részletes élménybeszámoló előadást az év során szerzett” élményeikről, tapasztalataikról. Az alumnák néhány hete egy olyan levelet is kaptak az intézménytől, melyben egy vadontúrára hívják őket egy kanadai grizzlyfarmra, ahol a szerencsés kiválasztottak minden költségét fizetik.

A szabad alkotói év, vagyis a fizetett gap year létező rendszer a jobban eleresztett nyugati egyetemeken is, de általában ezt az időt például könyvírásra kihasználó aktív munkatársaknak szól, nem korábban végzett diákoknak. Ilyesmire a Magyarországon állami költségvetési forrásokból működő intézményeknek esélye sincs.

A Fidesz-közeli elitképzőnek számító, Tombor András és családja által alapított MCC-t fenntartó Tihanyi Alapítványba idén májusban szállt be az állam. Egy 300 milliárd forintot meghaladó vagyonjuttatással nekik adták a MOL és a Richter részvényeinek a 10 százalékát, az MCC által használt gellérthegyi ingatlanokat, majd még 36 milliárd forintot a gazdaságvédelmi programból.

Az MCC ebből a közpénz jellegét elvesztő vagyonból az egész Kárpát-medencére kiterjedő képzési programokkal az ötszörösére akarja növelni a hallgatói létszámát, beszáll a könyvpiacon meghatározó Libribe, megvette a Rubicon archívumát, történettudományi think tanket alapít, és nem utolsó sorban egy sor ingatlant vásárol a pécsi volt tisztikaszinó épületétől a révfülöpi vitorláskikötőig.

A jelek szerint telik emellett az alumniprogramjuk unortodox kistafírozására is, melyben volt diákjaik részesülhetnek a bőkezű juttatásokból, cserébe egy részletes élménybeszámolóért.

A kontextushoz tartozik, hogy az MCC volt diákjai között információink szerint nem örvend egyöntetű népszerűségnek a Mathias Corvinus Collegium eddigiekhez képest nagyságrendet ugró politikai támogatása. Az alumnák közül többen attól tartanak, hogy bár az MCC színvonalas tehetséggondozó és erős közösség volt, a források miatt rájuk éghet a Fidesz-közeliség.

Az alumnák néhány hete egy olyan levelet is kaptak volt intézményüktől, melyben exkluzív programok keretében egyedülálló tréningeket kínálnak nekik. Ez a stresszkezelő programok mellett „különleges küldetés (grizzly encounter)” címen túlélő túrán való részvételi lehetőséget jelent „a grizzly által uralt vadonban”, a kanadai Brit Columbiában. A leírás szerint a sikeresen pályázók az egyik MCC-s vendégoktató grizzlyfarmján fognak brit katonáktól túlélési készségeket tanulni. A nyolcnapos program a kiutazás, a szállás és az ellátás teljes költségét tartalmazza.

Az MCC exkluzív alumni programjai
Az MCC exkluzív alumni programjai

Az egyébként színvonalas képzéseiről ismert MCC ezekben a hónapokban bővíti a képzését egyetemi szinten és lejjebb, a középiskolásoknak szóló programjaiban. Az állami vagyonjuttatás után a vendégoktatóknak közép-európai szinten abszurd módon sokat kínálnak: a junior kutatóknak az utazás, szállás, egyebek mellett havi 5000 eurós, a 35 év felettieknek 10000 eurós (3,5 millió forintos) összegről szól a felhívás. A 444 kérdésére az MCC a magas összeget azzal indokolta, hogy nemzetközileg elismert professzorokat szeretnének hívni, szerintük ez a nagyságrend kell egy versenyképes ajánlathoz.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!