Megvenné az Orbán Balázs-féle MCC a miskolci Avas Szállót

2020. november 24. – 20:34

Másolás

Vágólapra másolva

A Mathias Corvinus Collegium venné meg a miskolci Avas Szállót, jelentette be Veres Pál, a város polgármestere Facebook-oldalán. Csütörtökön kerülhet a város közgyűlése elé a javaslat, ami az épület eladásáról szólna.

Az Avas Szállót Veres a tavalyi választási kampányban még „a város szégyenfoltjának” nevezte, mostani videójában pedig arról beszélt, „egy év megfeszített munkájának köszönhetően” találtak megfelelő befektetőre.

„Az egykori szálló a Mathias Corvinus Collegium oktató, tehetséggondozó központja lehet. A több évtizeden át kihasználatlanul álló helységekben a tehetséges diákok, fiatalok csiszolhatják majd tovább tudásukat, a szálló termei pedig rendezvényhelyszínként is funkcionálhatnak a nagyközönség és a miskolci polgárok előtt”

– mondta a polgármester. Az Avas Szálló bentlakásos kollégiumként és szállodaként is üzemelne majd a jövőben, az MCC pedig vállalná, hogy megőrzik az épület műemléki jellegét.

Az Avas Szálló még 1894-ben Korona Szállóként nyitotta meg kapuit, majd 1953-tól kezdve üzemelt a ma is ismert nevén 1987-ig, írja az önkormányzat lapja, a minap.hu. Az épület tulajdonosai ezután folyamatosan váltották egymást az elmúlt harminc évben, végül 2015-ben vette meg a miskolci önkormányzat.

Ehhez kapcsolódik, hogy a miskolci Fidesz nyáron még privatizációs stopot terjesztett be a városi közgyűlésben, írta meg a KESMA-féle Borsod Online. Szerintük ugyanis a tavalyi önkormányzati választáson győztes ellenzéki összefogás sorra „adogatná el azokat az értékes és stratégiai fontosságú ingatlanokat”, amelyeket a városi önkormányzat „évtizedek munkájával halmozott fel”. A város új vezetése szerint viszont a korábbi fideszes vezetés a cikkben említett ingatlanokkal „semmi mást nem csinált, mint kiürítette, és hagyta egytől-egyik tönkretenni, lassan lepusztulni, szétrohadni”.

Az MCC az elmúlt hónapokban egyre látványosabban terjeszkedik minden téren:

nemrég a Libri-Bookline csoportban vették meg Spéder Zoltán 25,4 százalékos részvénycsomagját, a kollégium főigazgatója pedig megvette a Rubicon történelmi lap archívumát. Egy sor vidéki ingatlant is kapott az államtól az eredetileg tehetséggondozással foglalkozó, a közép-európai ellen-CEU szerepre törő MCC, a fenntartó alapítványnak pedig az állam idén júniusban átadományozta a Mol, illetve a Richter Gedeon 10-10 százalékos részvénycsomagját.

Az intézmény pedig ezen kívül is ezer szálon kötődik a NER-hez, az alapítvány kuratóriumi elnöke például Orbán Balázs miniszterhelyettes, az MCC alapítója és kurátora pedig az a Tombor András, aki leginkább Habony Árpád hitelezőjeként ismert.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!