Orbán a Fox Newsnak: Az összes magyar számára személyes sértés, ha őt gengszternek nevezik

2021. augusztus 6. – 05:47

frissítve

Orbán a Fox Newsnak: Az összes magyar számára személyes sértés, ha őt gengszternek nevezik
Tucker Carlson a Karmelita könyvtárában interjúzott Orbán Viktorral – Fotó: Fox News / YouTube

Másolás

Vágólapra másolva

A bevándorlásról, a muszlimokkal való keveredésről, az őt és Magyarországot ért jogtalan nyugati támadásokról és a nemzetközi baloldal által támogatott antiszemita ellenzéki összefogásról beszélt Orbán Viktor a Fox News sztárműsorvezetőjének eléggé alákérdezős interjújában.

Az Egyesült Államok nagy hatású politikai tévéműsorában szerepelt magyar idő szerint péntek hajnalban Orbán Viktor miniszterelnök. A jobboldali beállítottságú Fox Newson futó Tucker Carlson Tonight csütörtök esti adásában adtak le egy előre rögzített interjút a magyar kormányfővel.

A műsor házigazdája, az összeesküvés-elméletektől és rasszista uszítástól sem visszariadó Tucker Carlson a hét elején érkezett Magyarországra, hogy dokumentumfilmet forgasson a magyar kormány bevándorláspolitikájáról és az ország történelméről.

A műsorvezető ehhez a dokumentumfilmhez készített interjút csütörtök reggel Orbánnal. Ennek az interjúnak egy 15 perces részletét az amerikai keleti parti idő szerint csütörtökön este nyolc órakor sugárzott műsorban adták le.

Bárki bevándorolhat Magyarországra, ha végigcsinálja a jogi procedúrát

Carlson a Karmelita könyvtárában ült le beszélgetni a magyar kormányfővel. A műsorvezető elsőként a bevándorlásról kérdezte Orbánt. Arról érdeklődött, hogy 2015-ben miért ment szembe a menekültek befogadását szorgalmazó EU-val.

Orbán szerint ez volt az egyetlen választása, hiszen nem engedhette meg, hogy idegenek bármiféle ellenőrzés nélkül átlépjék a határt. „Ilyenkor meg kell védened az országodat. Meg kell mondani nekik, hogy »fiúk, álljatok meg, ha át akarjátok lépni a határt, vagy be akartok vándorolni az országba, van egy jogi procedúra, amit végig kell csinálnunk«” – fogalmazott Orbán.

Arról az interjúban nem esett szó, hogy ez a jogi procedúra nemigen működik. A legális utat választó menekültek tucatjait tartották fogva jogellenesen éveken keresztül a déli határon felépített tranzitzónákban, a 2016 óta beadott közel 35 ezer menekültkérelem pedig mindössze 7 százalékát, 2280-at hagyták jóvá. (A 2015-ös menekülthullámot itt most azért nem számoljuk, mert a csaknem 180 ezer, menekültstátuszért folyamodó bevándorló szinte kivétel nélkül továbbhaladt Németország felé a kérelem beadása után, így az ő kérelmeik visszautasítása nem írható a magyar kormány számlájára. Azzal együtt hétről egy százalékra csökkenne a jóváhagyott menekültkérelmek aránya).

Magyarország nem kockáztatja meg a muszlimokkal való keveredést

Orbán ezután arról beszélt, hogy számos európai ország úgy döntött, új fejezetet nyit a történelmében, amit szerinte „új társadalomnak” hívnak, ami egy posztkeresztény, posztnacionalista társadalom. „Ezek az országok határozottan azt vallják, hogy ha különböző közösségeket – akár nagyszámú muszlim közösségeket – és az ország eredeti lakóit – mondjuk keresztény közösségeket – összekeverik egymással, akkor annak a kimenetele jó lesz” – mondta a kormányfő.

„Nincs arra válasz, hogy ez jó vagy rossz-e, de szerintem nagyon kockázatos. És annak az esélye, hogy nem jó, hanem nagyon rossz lesz, nyilvánvaló.”

„Minden ország eldöntheti, hogy megkockáztatják-e ezt, vagy sem. Mi, magyarok úgy döntöttünk, hogy nem vállaljuk ezt a kockázatot. Ezért támadják annyira keményen Magyarországot, és ezért olyan rossz a személyes reputációm. Úgy kezelnek, mintha én lennék az Európai Unió fekete báránya” – tette hozzá.

„Úgy kezelnek, mintha én lennék az Európai Unió fekete báránya” – Fotó: Fox News / YouTube
„Úgy kezelnek, mintha én lennék az Európai Unió fekete báránya” – Fotó: Fox News / YouTube

Ha már bevándorlás, Orbán szerint nem zárható ki, hogy a jövőben egy újabb migrációs hullám alakul majd ki Európában. Ezúttal viszont nem a Közel-Keletről érkeznek majd a bevándorlók az EU-ba, hanem a kontinensen belül lesz majd vándorlás nyugatról keletre. A bevándorlók pedig azok a nyugat-európai keresztények és konzervatívok lesznek, akik a konzervatív vezetésű kelet-európai országokban akarnak majd jobb otthont találni.

A kormányfő szerint már most számos olyan keresztény és konzervatív család van, amely úgy gondolja, hogy Nyugat-Európa nem eléggé biztonságos, a jövő túl bizonytalan, a közbiztonság nem biztosított, és az országaik ideológiai iránya, illetve alapvető értékei nem az ő szájízük szerint változik, és ezért alternatív lakóhelyek után néznek.

Személyes sértés minden magyar számára, ha Orbánt gengszternek nevezik

A menekültkérdés után azt hozta fel Carlson témaként, hogy míg az amerikai kormányzat harminc évvel ezelőtt a kommunizmus felszámolása ellen küzdő fiatal Orbán oldalán állt, addig Joe Biden amerikai elnök a tavaly novemberi elnökválasztás előtt egy „totalitárius gengszternek” nevezte őt a lengyel miniszterelnökkel és a belarusz elnökkel együtt.

„A reakció az ilyesféle véleményekre itt Magyarországon nem igazán udvarias. »Mégis ki ez az ember, hogy ilyeneket mond?« Aztán azt mondjuk, hogy »oké, ő az Egyesült Államok elnöke, mégiscsak komolyan kéne vennünk«”.

„De akkor is. Valaki, aki nem beszéli a nyelvünket, akinek nagyon korlátozott a tudása Magyarországról, aki egyértelműen nem ért meg minket, és ilyen véleményeket mond?! Ez egy személyes sértés az összes magyar számára” – válaszolta Orbán arra a kérdésre, hogy hogyan reagál Biden támadására.

A magyar miniszterelnök ezután arról beszélt, hogy a politikai véleménykülönbségek ellenére nagyon igyekeznek fenntartani a két ország közötti jó bilaterális kapcsolatokat. „A jó amerikai–magyar kapcsolat egy érték, még akkor is, ha az amerikaiak jelenleg nem tekintik olyan értékesnek, mint korábban. Úgyhogy meg kell védenünk belőle, amit csak tudunk” – mondta.

Kemény kihívás Trump elvesztése

Orbán szerint azért támadják nyugaton a magyar és a lengyel kormány ténykedéseit, mert azok túl sikeresek. „A nyugati liberálisok nem tudják elfogadni, hogy a nyugati civilizáción belül van egy konzervatív, nemzeti alternatíva, amely sikeresebb a mindennapi élet szintjén, mint a liberális.”

Carlson felhozta, hogy az elmúlt egy évben két fontos szövetségesét is elveszítette Magyarország. Előbb Donald Trump amerikai elnök, majd Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök kényszerült átadni a hatalmat.

Orbán nevetve ismerte be, hogy nem volt sok szerencsénk e téren az elmúlt években, hiszen mindkét politikus fontos barátja volt Magyarországnak. „A magyar konzervatív judeo-keresztény demokrata szemléletmód elvesztette két fontos nemzetközi támogatóját. A jelenlegi körülmények tehát teljesen újak Magyarország számára. Számomra politikusként ez egy kemény kihívás” – fogalmazott a miniszterelnök.

A nemzetközi baloldal az antiszemita ellenzéket akarja hatalomba tenni

A bevándorlás és nyugati kritikák után a jövő évi választás és az ellenzéki összefogás következett. Carlson arról beszélt, hogy furcsa azt látni, hogy az amerikai baloldal egy olyan koalíciónak szurkol, amelyben antiszemiták is helyet kapnak (utalva itt a Jobbikra).

Orbán szerint ha néhány éve megkérdezték volna, megtörténhet-e, hogy az „exkommunista politikai erők és az antiszemita jobboldal” összefog a „nyugatorientált, Izrael- és amerikapárti” kormány ellen, akkor azt válaszolta volna, hogy nem, ez elképzelhetetlen.

A miniszterelnököt nem lepte meg, hogy a „hataloméhes” ellenzék széles koalíciót formált a kormánya ellen, hogy minél hamarabb megszerezhessék a hatalmat. Azt viszont igenis meglepőnek tartja, hogy nyugaton, például Amerikában ilyen könnyen elfogadták őket.

Tucker Carlson – Fotó: Fox News / YouTube
Tucker Carlson – Fotó: Fox News / YouTube

Arra a kérdésre, hogy tart-e attól, hogy külföldről beleavatkoznak majd a magyarországi választásba, úgy válaszolt:

„Ez meg fog történni. Nem tartunk tőle, fel vagyunk rá készülve. A nemzetközi baloldal nyilvánvalóan mindent meg fog tenni, amit csak tud – talán még többet is –, hogy kormányváltás legyen Magyarországon.”

Carlson ezután felvetette, hogy miután Biden „totalitárius gengszternek” nevezte Orbánt, nem lenne meglepő, ha az amerikai külügy megpróbálná megakadályozni, hogy a Fidesz nyerjen jövő áprilisban.

„Úgy vélem, hogy előbb-utóbb az amerikaiak ráébrednek, hogy a magyarországi ügyekről a magyaroknak kell dönteniük. És még a balos, liberális amerikai kormány is jobban jár, ha van egy jó partnere, ami egy konzervatív, kereszténydemokrata, a választók által hosszú ideje támogatott kormány. Jobb egy ilyen, mint egy olyan kormány, amit Amerika támogat, és kormányra lép, de néhány hónapon belül összeomlik, és destabilizációt és bizonytalanságot teremt” – válaszolta Orbán.

„Szóval egy »nem szeretett«, de stabil partner jobb, mint egy bizonytalan új. Remélem, hogy az amerikaiak megértik ezt.”

Egész héten Magyarországról sugároz a legbefolyásosabb amerikai tévés

Az interjút készítő Tucker Carlson az egész hetet hazánkban tölti, így hétköznaponta jelentkező, több millió amerikai által nézett műsorát az Erzsébet híd pesti hídfőjénél található Matild palota tetőteraszáról sugározza. Carlson szerdán a déli határon felállított határvédelmi kerítést is megtekintette Orbán Balázs államtitkár társaságában.

A legbefolyásosabbnak tartott amerikai politikai kommentátor a Matthias Corvinus Collegium esztergomi fesztiválját is meglátogatja majd a héten, ahol augusztus 7-én, szombaton 14:15-kor fog előadást tartani. Az előadásról részletesen beszámolunk majd itt a Telexen.

Azt nem tudni, hogy kapott-e bármennyi pénzt, és ha igen, mennyit, azért cserébe, hogy Magyarországot reklámozza műsorában több millió amerikainak. A hétfői műsorban 3, a keddiben 2, a szerdaiban 7, a csütörtökiben pedig 20 percben (ebből 15 perc az Orbán-interjú) foglalkozott Carlson Magyarországgal, a Fox News streamingplatformján megjelenő dokumentumfilm pedig várhatóan legalább egyórás lesz.

Összehasonlításképpen, a magyar kormány 2019-ben 265 ezer dollárt (80 millió forintot) fizetett 2019-ben egy washingtoni lobbicégnek cserébe azért, hogy leszervezzenek egy három és fél perces interjút Szijjártó Péternek a Tucker Carlson Tonightban, egy kongresszusi delegáció Magyarországra hívásáért, valamint a washingtoni magyar nagykövetségnek való tanácsadásért.

A Carlsont szombaton vendégül látó MCC kifejezetten jól fekszik a Fidesznél, nemrég közel 100 milliárd forinttal tömte ki a kormány, amelynek köszönhetően vettek egy győri szállodát, egy debreceni szállóba rakták át a központjukat, a volt diákjainak pedig 12 millió forintos pihenőévet kínálnak, amivel egy kanadai vadontúra is járhat. Az MCC-n belüli életről korábban ebben a cikkünkben foglalkoztunk. Az MCC médiaiskoláját egyébként a Die Welt és a Die Presse egykori magyarországi tudósítója, Boris Kalnoky vezeti.

Frissítés:

Az MCC Fesztes előadással kapcsolatban Erdei Krisztián, az MCC kommunikációs vezetője a Telexnek azt mondta, hogy ők nem fizettek semmit Tucker Carlson előadásáért, még útiköltséget sem. Korábban sajtóinformációk alapján azt írtuk, hogy nagyjából 70 ezer dollárt (20 millió forintot) fizethetett Carlson fellépéséért a jobboldali elitképző. A hibáért elnézést kérünk.

Tucker Carlson angol nyelvű interjúját Orbán Viktorral itt tekinthetik meg:

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!