Fidesz-közeli médiaiskola vezetője lett a Die Welt és a Die Presse magyarországi tudósítója

2020. szeptember 26. – 13:44

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

(Ez a cikk eredetileg a Telex.hu elindulása előtt, lapunk Facebook-oldalán jelent meg 2020. szeptember 5-én.)

---

Szeptembertől Boris Kalnoky vezeti a Mathias Corvinus Collegium (MCC) Média Iskoláját – értesült a Telex. Az információt az MCC Kommunikációs igazgatósága kérdésünkre megerősítette. Hozzátették: Kalnoky újságírást is fog tanítani az intézményben.

Az MCC egy tehetséggondozó intézmény, amely Kárpát-medencében nyújt kiegészítő oktatást általános- és középiskolásoknak, valamint egyetemistáknak. Az intézmény több szálon kötődik a Fideszhez. Alapítója a Habony Árpád hitelezőjeként is elhíresült Tombor András, akit a Fidesz „mindenes háttéremberének” is tartanak; kuratóriumának elnöke Orbán Balázs, a Miniszterelnökség miniszterhelyettese.

Tavasszal, a veszélyhelyzet idején az állam a kormánytöbbség szavazataival ingyen átadott 290 milliárd forintnyi Mol- illetve Richter Gedeon-részvényeket az MCC-nek. Információnk szerint az MCC feltőkésítésével a kormány a Fidesz értékrendjével harmonizáló egyfajta ellen-CEU-t akar építeni az oktatási intézményből.

A kollégium Média Iskolájának élére kerülő Boris Kalnoky évtizedek óta tudósít a Balkán és Közel-Kelet mellett Magyarországról is a tekintélyes német konzervatív Die Welt és az osztrák Die Presse című lapoknak.

A hírrel kapcsolatban kerestük Kalnoky-t is, akitől azt kérdeztük, hogy összeegyeztethetőnek tartja-e tudósítói szerepét a kormányközeli MCC-ben vállalt munkájával, azonban írásunk megjelenéséig nem kaptunk választ.

Mi akkor is kérdezünk, ha valaki nem akar válaszolni Nekünk itt a Telexnél a szabad sajtó azt jelenti, hogy politikusok, oligarchák nem befolyásolhatják azt, miről írunk, miről nem, kivel dolgozunk, vagy kivel nem. A szabad sajtó nekünk kritikusságot, korrektséget, kíváncsiságot jelent. Hogy a közérdekű sztorikról beszámolunk, hogy mindig oda megyünk, ahol a dolgok történnek.

Nem egyszerű a munkánk, van, hogy falakba ütközünk: nem válaszolnak a megkereséseinkre, kordonokkal zárnak el, hogy ne tehessünk fel kérdéseket. Ha szeretnéd, hogy ennek ellenére is kitartóan kérdéseket tegyünk fel, hogy megmutathassuk a lehető legtöbbféle álláspontot, a legtöbb tényt és bizonyítékot, támogasd a munkánkat!
Támogass