Győrben is vett egy szállodát az állami vagyonból feltőkésített Mathias Corvinus Collegium

2021. június 2. – 14:51

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Mathias Corvinus Collegium (MCC) győri központja lesz a Káptalandombon található Konferencia Hotel, amelyet csaknem másfél milliárd forintért vett meg az állami vagyonból feltőkésített intézmény. A vásárlás beleillik a Fidesz-közeli MCC eddigi beszerzéseinek sorába.

A belvárosi épület eddig a többségi állami tulajdonban lévő Rába Járműipari Holding Nyrt. tulajdona volt, de a rendezvényközpontként és szállodaként üzemelő ingatlanban sem a vállalat, sem leányvállalatai nem folytattak már tevékenységet, ezért döntöttek úgy, hogy árverésen értékesítik.

Az MCC tervei szerint szeptembertől mintegy száz fiatal kapcsolódhat be az ingyenes tehetséggondozó képzésekbe – mondta az MTI szerint a Mathias Corvinus Collegium kuratóriumi elnöke szerdán sajtótájékoztatón.

Orbán Balázs, a Miniszterelnökség államtitkára azt hangoztatta, hogy idehaza nemzetstratégiai kérdés az oktatás ügye, ezért tavaly az Országgyűlés arra kérte fel az MCC-t, hogy az egész Kárpát-medencére kiterjedően hozzon létre tehetséggondozó programokat – írta az MTI.

A Fidesz-közeli MCC egyike azoknak az alapítványoknak, amelyekbe egy törvénymódosítás révén az állam ezermilliárdos állami vagyont, ingatlanokat részvényeket pakolt. Az MCC-t működtető Tihanyi Alapítvány többek között a Mol részvényeinek tizedét is megkapta az államtól, amely a későbbiekben sem juthat hozzá a vagyonrészhez.

Sok közpénzből sok alapítványi ingatlan

Az MCC 500 milliárdos vagyont kapott tehetséggondozásra, annyi pénzt, amennyit a teljes felsőoktatásra költ egy évben a magyar állam.

Az MCC-ről készült anyagunkat itt olvashatja. Az már tavaly tudható volt, hogy az MCC drága ingatlanok fejlesztésére költené azt a százmilliárdot, amelyet soron kívül kapott az államtól.

  • Ehhez a szándékhoz illeszkedik a győri Konferencia Hotel
  • és a debreceni Aranybika, amely az MCC Hajdú-Bihar megyei képzésének központja lesz. Igaz, csak részben, mert az MCC által megvásárolt épület felújítása után a régi szárnyat ismét szállodaként működtetik majd.
  • Miskolcon az Avas Szállodát vette meg az MCC, amely felújítása után szintén az intézmény regionális központja lesz.

23 helyszín a Kárpát-medencében

Szeptembertől Magyarországon 14, a Kárpát-medencében összesen 23 helyszínen lesznek elérhetők az MCC programjai több ezer diák számára az általános iskolától az egyetem végéig, de bizonyos programelemek ezeken túl is.

Hosszú távon az a cél, hogy tízezer diák tartozzon egyidejűleg a MCC családjába – mondta az MTI szerint Orbán Balázs. Olyan „speciális, személyre szabott, tutoriális, nemzetközi kapcsolatrendszerre épülőképzési portfóliót” raknak össze minden diák számára, amellyel a közoktatásban és a felsőoktatásban nem tudnak találkozni.

Minden városban, amelyben jelen vannak, olyan épületet és központot keresnek, amely egyrészt szimbolikus tere az adott városnak, másrészt valamilyen módon megújulásra, megmentésre szorul, így esett a választás a Konferencia Hotelre, amelyet árverésen vásároltak meg. Az épületet szeretnék rendbe hozni – mondta Orbán Balázs.

Dézsi Csaba András (Fidesz–KDNP) Győr polgármester azt mondta, hogy a megyeszékhelyen az oktatás magas színvonalú, de az MCC egy „pluszt” ad hozzá. A városvezető örömét fejezte ki, hogy a Konferencia Hotel egy olyan funkciót kapott, amellyel „nem a rombolásba viszi, hanem megtölti élettel, tudással és fiatalokkal”.

Fekete Dávid, az MCC győri központjának regionális képviselet-vezetője azt emelte ki, hogy az a cél, hogy néhány éven belül több száz fiatal kapcsolódjon a programokba, és pezsgő szellemi élet költözzön a Káptalandombra. Elmondta, hogy az általános iskola most negyedik osztályos diákjai már jelentkezhetnek a Fiatal tehetség programra, a középiskolások a középiskolás programra, az egyetemisták pedig az egyetemi programra. Hozzátette, hogy az egyetemi programba és a kialakuló szellemi műhely kínálatába a hazai mellett külföldi professzorok és előadók is bekapcsolódnak majd.

Az MCC közleménye szerint az úgynevezett juniorképzésben részt vevők számára bentlakásos kollégiumot is biztosítanak az épületben. Kitértek arra is, hogy a következő öt évben az MCC Kárpát-medence-szerte 35 magyarlakta településen teszi elérhetővé a programjait.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!