Drága épületek fejlesztésére költené az államtól kapott 100 milliárdot az MCC

2020. december 31. – 08:29

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

„Fontos kiemelni, hogy az MCC ideológiailag független, de nem értéksemleges. Nyíltan vállalunk és képviselünk egyfajta értékválasztást. Az MCC egyik alapértéke, hogy hiszünk a közösségek erejében, és hogy az ember csak ilyen közösségek tagjaként tud kiteljesedni.” Ezt Szalai Zoltán, a Mathias Corvinus Collegium (MCC) főigazgatója mondta a Magyar Nemzetnek adott interjúban.

Azután kért tőle interjút a kormányközeli lap, hogy karácsonykor újabb jelentős összeggel, 94,5 milliárd forinttal támogatta meg a kormány az intézet vagyonát kezelő Tihanyi Alapítványt. Miután tavasszal közvagyont kezelő szervezetnek minősítették, az utóbbi hónapokban nagyértékű ingatlanokat, több százmilliárdos Mol- és Richter-részvényekből álló portfóliót kaptak az államtól. A Szabad Európa cikke szerint rövid idő alatt nagyjából 400 milliárd forintot adományozott a kormány bármiféle verseny nélkül a Fidesz-közeli intézménynek, az alapítvány kuratóriumának elnöke Orbán Balázs miniszterhelyettes.

Szalai Zoltán, az MCC főigazgatója és Orbán Balázs miniszterhelyettes, az MCC kuratóriumának elnöke tart sajtótájékoztatót 2020. szeptember 9-én. – Fotó: Kovács Tamás / MTI
Szalai Zoltán, az MCC főigazgatója és Orbán Balázs miniszterhelyettes, az MCC kuratóriumának elnöke tart sajtótájékoztatót 2020. szeptember 9-én. – Fotó: Kovács Tamás / MTI

Szalai Zoltán arról beszélt a Magyar Nemzetnek, hogy terveik szerint jövő ősszel már 17 helyszínen biztosítanak képzéséket, és később 35 településen lesznek jelen a Kárpát-medencében.

Az a céljuk, hogy több mint 10 ezer diákot tudjanak képezni, jelenleg 2500 szakkollégistájuk van.

Azért kellett újabb 94,5 milliárd forint, mert „az infrastrukturális keretek nem idomulnak egy országos – sőt Kárpát-medencei – lefedettségű képzési és tudásközpont feladataihoz.” Idén már megkezdték az infrastrukturális fejlesztéseket, az MCC alapítványához került a pécsi Tiszti Kaszinó és a miskolci Avas Szálló, de még több vidéki városban is szeretnének „ikonikus”, üresen álló épületet venni. Mivel többségében műemléki védettségű ingatlanokról van szó, Szalai szerint a felújítás költségei meghaladják az egyes települések lehetőségeit. „Az állam, a települések jó gazdaként jártak el akkor, amikor úgy döntöttek: az MCC feladatainak ellátását úgy teszik lehetővé, hogy közben megmentik ezeket a műemlékeket a jövőnek” – fogalmazott az interjúban.

Arról is beszélt, hogy ez az intézményhálózat túllépi a hagyományos kereteket, és „évről évre jelentős forrásokra szorulna, ha az állam által biztosított költségvetési keretek között működne.” Épp ezért is kaptak az államtól Mol- és Richter-részvényekből álló portfóliót, de az elmúlt hónapokban még ezen felül is előszeretettel tömte ki őket az állam. Ennek ellenére Szalai azt mondja,

„a cél az, hogy az MCC gyakorlatilag fenntartsa magát.”

Olyan tudást szeretnének adni a fiataloknak – folytatja Szalai – amit máshol nem kaphatnak meg. „A régióban egyedülálló vezetőképzési módszertant” biztosítanak az MCC-s hallgatók számára, amely az igazgató szerint „messze túlmutat a hagyományos menedzsmentképzésen, és a tehetséges fiataloknak olyan szemléletmódot ad át, amelynek segítségével képesek kiemelkedően teljesíteni napjaink dinamikusan változó, kiszámíthatatlan környezeti viszonyai között is.”

Az MCC egyébként annyira el van eresztve pénzzel, hogy öregdiákjainak 12 millió forintos gap year pályázatokat, kanadai vadontúrákat hirdet. Vendégkutatói pályázat keretében pedig akkora összegeket ajánl az intézmény, amennyit még a legnevesebb amerikai egyetemeken sem kapnak az ösztöndíjasok. A kollégium nemrég a könyvpiacba is beszállt azzal, hogy bevásárolta magát a Libribe.

A Telex friss híreit itt találja >>>

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!