Az Aranybika szállóba költözik az MCC debreceni központja

2021. május 6. – 19:45

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A patinás Aranybika szálló lesz a jövőben a Mathias Corvinus Collegium (MCC) tehetséggondozási és oktatási programjainak debreceni központja – jelentette be az MCC kuratóriumának elnöke, a Miniszterelnökség államtitkára, Orbán Balázs csütörtökön.

Orbán a helyszínen tartott sajtótájékoztatón elmondta, hogy az MCC megvásárolta és felújíttatja az épületet. Először a szálloda „új”, 1976-ban épített szárnyát alakítják át, addig a régi szállodarészben kezdődik meg a képzés, amely később a felújított részben működik tovább. Ezután újítják fel a régi épületet, amelyet ismét szállodaként működtetnek majd.

Az államtitkár szerint a beruházással Debrecenben visszaállítják az Aranybika régi hírnevét, a szállásfunkció mellett a korábbi kulturális-közösségi terek is visszatérhetnek az épületbe, ugyanis az ingatlanhoz tartozó hangversenyterem megóvásáról is tárgyalnak a város vezetésével. Orbán kiemelte, hogy az ingatlant értékesítő cég tulajdonosával „rendkívül korrekt szakmai párbeszéddel sikerült mindkét fél részére előnyös megállapodást tető alá hozni, kifogástalan volt az együttműködés az adásvétel körülményeiről, tartalmáról” – írja az MTI.

Az Aranybika szálló Debrecenben 2021. május 6-án – Fotó: Balázs Attila / MTI
Az Aranybika szálló Debrecenben 2021. május 6-án – Fotó: Balázs Attila / MTI

A Debreciner megkérdezte az államtitkárt, hogy a MCC mennyiért vásárolta meg a Hotel Aranybikát Boros József vállalkozótól, azonban Orbán elmondása szerint ez a korábbi tulajdonossal való megállapodás alapján üzleti titok. Annyit árult el, hogy „korrekt megállapodás született”.

Az MCC kuratóriumának elnöke azt is elmondta, hogy az általános iskolától az egyetemig tartó képzést nyújtanak majd. „Ígérjük, hogy jó gazdái leszünk az Aranybika szállodájának, és vissza fogjuk adni régi hírnevét” – mondta.

Papp László fideszes polgármester üdvözölte, hogy a korábban a kultúrának, a művészeteknek is helyet adó épület immár tudásközpont funkcióval is kiegészül. Debrecennek is fontos a tehetséggondozás, és az, hogy az MCC is „konzervatív-keresztény módon gondolkodik a képzésről” – mondta.

Kósa Lajos országgyűlési képviselő szerint az új szállodarész jelentős átalakításával egy „tájseb” szűnik meg a debreceni belvárosban. Szerinte még vita van arról, hogy el kell-e bontani a szálló új szárnyat, vagy csak átépítésre van szükség.

A középiskolások és egyetemisták tehetséggondozásával foglalkozó, Fidesz-közeli Mathias Corvinus Collegium számára a kormány tavaly decemberben 94,5 milliárd forintot csoportosított át. Ezt megelőzően az intézet vagyonát kezelő Tihanyi Alapítványt nagy értékű vagyonelemekkel, ingatlanokkal, több százmilliárdos Mol- és Richter-részvényekből álló portfólióval látták el, így az MCC néhány hónap alatt kb. 500 milliárd forint állami vagyont kapott, ami akkora nagyságrend, mint amennyit a magyar állam egy évben a teljes felsőoktatásra költ.

A támogatások célja, hogy az intézmény hamarosan 10 ezer diákot képezzen szerte az országban és a határokon túl. Az MCC képzései 2021-ben 17, a következő öt évben pedig összesen 35 településen válnak elérhetővé a magyar fiataloknak az általános iskolás kortól az egyetem befejezéséig, sőt, azon túlnyúlóan is.

A bőséges támogatásoknak köszönhetően a MCC az öregdiákjainak 12 millió forintos gap year pályázatokat, kanadai vadontúrákat hirdet, vendégkutatói pályázat keretében pedig akkora összegeket ajánl, amennyit még a legnevesebb amerikai egyetemeken sem kapnak az ösztöndíjasok. A kollégium nemrég a könyvpiacba is beszállt azzal, hogy bevásárolta magát a Libribe. A MCC történetéről ebben a cikkünkben írtunk részletesen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!