Egy budai hotelbe teszi át székhelyét a Mathias Corvinus Collegium

2021. március 16. – 11:34

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Új székházat építenek az állam által nemrég 94 milliárd forinttal kistafírozott Mathias Corvinus Collegiumnak, az intézmény erre az időre a budai Hotel Flamencóba teszi át székhelyét a Feneketlen-tó mellé – olvasható az MCC honlapján.

A középiskolások és egyetemisták tehetséggondozásával foglalkozó Mathias Corvinus Collegium központja 2001 óta a Somlói út 49–53. szám alatt működött. A jelenleg használt épületek már „alkalmatlanok az MCC hosszú távú szakmai céljainak megvalósításához, állaguk nem teszi lehetővé a további fenntartható használatot” – olvasható a közleményben. Az MCC ezért tavaly decemberben nyílt építészeti tervpályázatot írt ki egy új budapesti épületegyüttes megtervezésére a Somlói úton.

A bontási és építkezési munkálatok befejezéséig az MCC a Danubius Hotel Flamenco épületébe költözik a közeli Tas vezér utcába, a Feneketlen-tó mellé. A tervek szerint a Tas vezér utcai épület lesz a következő években az MCC budapesti központja. Az épületet bérlik. A szerződés alapján a hotelt hallgatói kollégiumként, közösségi térként, rendezvényhelyszínként és irodaként fogják használni.

Mint megírtuk tavaly decemberben 94,5 milliárd forintot csoportosított át a kormány a Fidesz-közeli tehetséggondozó intézetnek. Az intézet vagyonát kezelő Tihanyi Alapítványt ezt megelőzően nagy értékű vagyonelemekkel, ingatlanokkal, több százmilliárdos Mol- és Richter-részvényekből álló portfólióval látta el a kormány. A Mathias Corvinus Collegium így néhány hónap alatt kb. 500 milliárd forint állami vagyont kapott, ami akkora nagyságrend, mint amennyit a magyar állam egy évben a teljes felsőoktatásra költ.

A támogatások célja, hogy az intézmény hamarosan 10 ezer diákot képezzen szerte az országban és a határokon túl. A közlemény szerint az MCC képzései 2021-ben 17, a következő öt évben pedig összesen 35 településen válnak elérhetővé a magyar fiataloknak az általános iskolás kortól az egyetem befejezéséig, sőt, azon túlnyúlóan is.

A bőséges támogatásoknak köszönhetően a MCC az öregdiákjainak 12 millió forintos gap year pályázatokat, kanadai vadontúrákat hirdet, vendégkutatói pályázat keretében pedig akkora összegeket ajánl, amennyit még a legnevesebb amerikai egyetemeken sem kapnak az ösztöndíjasok. A kollégium nemrég a könyvpiacba is beszállt azzal, hogy bevásárolta magát a Libribe.

A MCC történetéről ebben a cikkünkben írtunk részletesen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!