Európai Bíróság: Uniós jogot sértett Magyarország a tranzitzónával

2020. december 17. – 10:51

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az Európai Bíróség szerdán meghozott ítélete szerint jogellenesen tartották őrizet alatt a magyar hatóságok a Magyarországon keresztül az EU-ba érkezett menekülteket a tranzitzónákban, és ezzel megsértették a nemzetközi védelem iránti kérelmüket, illetve a kiutasításukhoz kapcsolódó uniós jogszabályokat – írja a Hvg.hu.

A bíróság döntése szerint a magyar kormány megszegte az uniós kötelezettségeit, amikor nem biztosított tényleges hozzáférést az igazságos menekültügyi eljáráshoz. Ugyancsak jogsértő volt az ítélet szerint, hogy a tranzitzónákban jogellenesen őrizetben tartotta a magyar állam a menedékkérőket, és korlátozták a naponta megvizsgált kérelmek számát.

Mint a Hvg.hu rámutat cikkében, eredetileg az Európai Bizottság indított kötelezettségszegési eljárást Magyarország ellen, ezt hagyta jóvá most a bíróság.

Májusban már kimondták, hogy a menedékkérők tranzitzónákban való elhelyezése őrizetnek minősül, a magyar kormány ezután megszüntette a röszkei és a tompai tranzitzónákat, és befogadóállomásokra szállította az ott fogvatartott embereket.

Az Európai Bíróság később kiadott sajtóközleménye itt olvasható.

FRISSÍTÉS dec. 17. 13:00

A kormány a jövőben is megvédi Magyarország és Európa határait, valamint mindent megtesz azért, hogy megakadályozza a nemzetközi „migránsfolyosók” kialakulását – közölte az igazságügyi miniszter csütörtökön a Facebook-oldalán.

Varga Judit okafogyottnak tartja az Európai Unió Bíróságának a magyarországi menekültügyi eljárással és a tranzitzónákkal kapcsolatos csütörtöki döntését, hiszen – mint írta – már nem állnak fenn azok a körülmények, amelyekről az eljárás szólt. A kormány bezárta a tranzitzónákat, de fenntartja a szigorú határőrizetet – tette hozzá.

Hangsúlyozta, hogy Magyarország csak addig lesz magyar ország, ameddig megmaradnak határai. „Ezért határaink védelmére nem csak ezerszáz éves államiságunk, de gyermekeink jövője is kötelez” – írta a miniszter.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!