Tucker Carlson: az amerikai nép nagy fehér gyermeke jönni művelődni Magyarország

Legfontosabb

2022. január 26. – 19:55

Tucker Carlson: az amerikai nép nagy fehér gyermeke jönni művelődni Magyarország
Orbán Viktor és Tucker Carlson a Karmelita kertjében – Fotó: Tucker Carlson Originals / Fox Nation

Másolás

Vágólapra másolva

Gyerekzsivaj vegyül a magyar Himnusz dallamába, a kamera a Parlamentet mutatja, és játszótéren játszó gyerekeket. Az idill azonban nem tart sokáig, véres fejű migránsok és baljós zene váltja fel a képet, majd felsejlik Soros György sziluettje a képernyőn.

Így indul a Magyarország vs. Soros: Harc a civilizációért című dokumentumfilm,

melyet az amerikai konzervatív Fox News sztárműsorvezetője, Tucker Carlson forgatott tavaly nyáron Magyarországon. A 25 perces dokumentumfilm a Fox News Fox Nation nevű streaming platformján jelent meg szerda délelőtt.

A napokban Szijjártó Péter külügyminisztert a műsorában meginterjúvoló Carlson 2021 augusztusában egy hetet töltött Magyarországon. A dokumentumfilm forgatásán kívül végig Budapestről sugározta esti műsorát, a Tucker Carlson Tonightot, és a közpénzből kitömött Matthias Corvinus Collegium esztergomi fesztiválján is beszédet mondott, ahol sikerült az illiberializmust is kárhoztatnia. A beszédről ebben a cikkünkben olvashatnak bővebben.

Tucker Carlson az Egyesült Államok egyik legnagyobb befolyású műsorvezetője. Műsorát, a Tucker Carlson Tonightot naponta átlagosan hárommillióan nézik (ezzel ő vezeti a nézettségi listákat, ami a politikai műsorokat illeti), de az üzenetei a Republikánus Párt nagyjából összes szavazójához elérnek. Korábban rengetegen bírálták rasszista megnyilvánulásai (mint például az „Amerikát bemocskoló bevándorlók”), a Black Lives Matter-mozgalom elleni uszításai (azért is őket tette felelőssé, hogy egy 17 éves fiatal agyonlőtte két tüntetőjüket) és a 2020-as elnökválasztást követő dezinformáció (ő nyomta az egyik legkeményebben az amerikai médiában az elcsalt választás narratíváját) miatt is. Utóbbi közvetve a Capitolium tavaly január 6-i ostromához vezethetett.

Konzervatív graffitikkel Soros ellen

„Soros évtizedek óta politikai, szociális és demográfiai háborút vív a nyugattal szemben” – mutatja be a film főgonoszát Tucker Carlson. „Demokratikusan megválasztott kormányokat buktatott meg Európában, például Grúziában és Ukrajnában” – teszi hozzá. (Itt Carlson látszólag megfeledkezik arról, hogy Grúzia esetében azután történt forradalom, hogy kétségessé vált a választások tisztasága a szovjet reformerből féldemokratikus rendszer irányítójává lett Eduard Sevardnadze vezetése alatt, Ukrajnában pedig az előző 20 év euroatlanti integrációs folyamatát látszott felülírni az egyre inkább a Kreml felé hajló Viktor Janukovics, amikor megtagadta az Európai Unióval kötendő társulási szerződés aláírását.)

A film elején Carlson röviden bemutatja Budapestet. Kiemeli, hogy érkezésekor a repülőtéren a gyerekvállalásra ösztönző kormányzati plakátokat látott, valamint hogy

ugyan vannak graffitik a városban, de azok főleg konzervatív üzeneteket hirdetnek (itt egy „Fuck Liberals”, azaz „Baszódjanak meg a liberálisok” feliratot mutat a kamera).

Ezután egy rövid történelemlecke keretein belül megismerhetjük, hogy Magyarországot hányszor foglalták el külső hatalmak. „A külföldről érkező fenyegetések manapság másmilyenek. Nem külföldi hadseregek, hanem civilszervezetek”- mondja Carlson, miközben a nevető Soros Györgyöt látjuk a képernyőn.

Tucker Carlson helikopterről szemléli meg a déli határt. A háttérben Orbán Balázs a Miniszterelnökség államtitkára – Fotó: Tucker Carlson Originals / Fox Nation
Tucker Carlson helikopterről szemléli meg a déli határt. A háttérben Orbán Balázs a Miniszterelnökség államtitkára – Fotó: Tucker Carlson Originals / Fox Nation

A dokumentumfilmben több részletet is bejátszanak abból az interjúból, amit a Karmelita könyvtárában készített Orbán Viktorral Carlson tavaly nyáron. „Soros a magyar politika komoly szereplője. Egy több mint 60 szervezetből álló hálózata van Magyarországon, akik mind a kormány ellen küzdenek” – mondja Orbán az egyik ilyen bejátszásban. „Több mint 60?!” – kérdez vissza hitetlenkedve Carlson.

Ezek után megtudjuk azt is, hogy mi a milliárdos célja a dokumentumfilm szerint: leszámolni a nemzetállamokkal.

„2015-ben Soros esélyt kapott arra, hogy átformálja az egész európai kontinenst” – mondja Carlson, majd nyugati vezetők (Angela Merkel, Barack Obama, David Cameron) menekültbarát kijelentései és határőrökkel verekedő bevándorlók váltják egymást a képernyőn, miközben Liszt II. magyar rapszódiája szól a háttérben.

„A bűncselekmények száma és az erőszak az egekbe szökött a 2015-ös menekülthullám után Európában, csakúgy mint a nemi erőszakok száma, Európa egyik napról a másikra teljesen megváltozott” – festi le Carlson a Soros által teremtett apokaliptikus helyzetet. Kis szépséghiba, hogy a 2015-ös menekülthullám által leginkább érintett Németországban például nemhogy nem szökött az égbe az erőszakos bűncselekmények száma 2015 óta, hanem gyakorlatilag nem változott.

Sorossal mindössze egy ország, Magyarország szállt szembe, tudjuk meg Carlsontól. A tévés Orbán Balázsnak, a Miniszterelnökség államtitkárának társaságában egy helikopteren el is látogat a déli határra, ahol elámul azon, hogy milyen gyorsan felépült a határkerítés, és hogy milyen hatékonyan működik egyszerűsége ellenére. Amikor Orbán Balázs azzal büszkélkedik, hogy az elmúlt fél évben (2021 első félévében) 50 ezren akarták átlépni a határt, és egynek sem sikerült, Carlson alig tudja elhinni. „Elég jó” – mondja mosolyogva, miután magához tér az ámulatból.

Carlson és stábja tanúja két – állításuk szerint szíriai – migráns elfogásának is. Végignézhetjük az intézkedést, és azt is, ahogy visszakényszerítik őket Szerbiába. Arról Carlson nem tesz említést, hogy a visszakényszerítés emberi jogokat sért.

Visszakényszerítésnek – angolul push-back – azt nevezzük, amikor az illegális bevándorlókat általában közvetlenül a határátlépés után visszakényszerítik a határon túlra, anélkül hogy lehetőségük lenne menedékjogot kérni.

A dokumentumfilmet Carlson kedden a Five című, szintén Fox Newsos műsorban is promózta. Ott nevetgélve hozta fel a visszakényszerítést, mint a magyar kormány pofonegyszerű mestertervét. Igaz, a promózásba egy kis baki is csúszott, a műsorvezető szerint ugyanis a déli határon feltartóztatott migránsokat Szlovákiába küldik vissza (a lenti videóban 1:17-től).

Meg lehet nyugodni, Novák Katalin nem akar gyerekeket importálni Magyarországra

A film második felében Carlson bemutatja a magyar kormány alternatíváját a bevándorlásra: a legalább három gyerek vállalására serkentő magyar családpolitikát. Megszólal Novák Katalin, a Fidesz államfőjelöltje, aki a forgatás idején családokért felelős tárca nélküli miniszter volt, és vagy a fura fényviszonyok vagy egy túlbuzgó sminkes keze nyomán, de egészen szokatlan bőrszínnel jelenik meg a filmben. Novák azt sorolja, hogy a magyar kormány hányféleképpen támogatja a fiatal szülőket.

„Nem gondoljuk, hogy gyerekeket kéne importálni ahhoz, hogy a demográfiai nehézségeinket leküzdjük”

– fogalmaz Novák.

A stáb több nagycsaládot is meglátogat, akik a kormány gyereknevelési támogatásairól mesélnek. Egy családot pedig elkísérnek állami támogatásból autót vásárolni.

„Nem gondoljuk, hogy gyerekeket kéne importálni” – Fotó: Tucker Carlson Originals / Fox Nation
„Nem gondoljuk, hogy gyerekeket kéne importálni” – Fotó: Tucker Carlson Originals / Fox Nation

Soros kriptonitja a hazaszerető politikus

Carlson bemutatása szerint „Magyarország határ- és családpolitikai sikerei feldühítették Soros Györgyöt és sok más nyugati vezetőt”, akik ezért összefogtak, hogy aláássák a magyar demokráciát. A „brüsszeli bürokraták” például azt terjesztik, hogy Magyarországon veszélyben van a sajtószabadság. „Ez egy hazugság” – mondja Orbán. „Az újságárusnál sokkal több kormánykritikus lapot kaphat az ember, mint kormánypártit”. (Itt ajánljuk korábbi fact-check videónkat, amit azután készítettünk, hogy Orbán Viktor Londonban azzal reagált a magyar sajtószabadság miatt aggódó brit újságíróknak, hogy „legalább egy tucat kormánykritikus lapot vehet az ember a magyar újságárusoknál”.)

A Fox News műsorvezetője arról is beszél, hogy az amerikai baloldali média híreszteléseivel ellentétben Orbán nem egy autokrata. Mi több, valós esély van arra, hogy elveszíti az áprilisi választást, jelenti ki. „Az áprilisi választás lesz a legfontosabb ütközet a Soros György és Orbán Viktor közötti háborúban”.

„Aggódik, hogy esetleg be fognak avatkozni a választásba külföldről?” – kérdezi a Fox News műsorvezetője a dokumentumfilm vége felé Orbántól. „Ez meg fog történni. Nem tartunk tőle, fel vagyunk rá készülve. A nemzetközi baloldal nyilvánvalóan mindent meg fog tenni, amit csak tud – talán még többet is –, hogy kormányváltás legyen Magyarországon” – válaszol a magyar miniszterelnök.

„Ennyi kormánykritikus lapot lehet venni a magyar újságárusoknál”, mutatja Orbán a dokumentumfilmben – Fotó: Tucker Carlson Originals / Fox Nation
„Ennyi kormánykritikus lapot lehet venni a magyar újságárusoknál”, mutatja Orbán a dokumentumfilmben – Fotó: Tucker Carlson Originals / Fox Nation

„Mégis hogyan lehet legyőzni Soros Györgyöt?” – teszi fel a kérdést a film legvégén Carlson, majd gyorsan meg is válaszolja, mi a milliárdos kriptonitja:

„A válasz egyszerű. Olyan vezetőkre van szükséged, akik szeretik a hazájukat, akik törődnek az ország jövőjével és az ott élő emberekkel. Olyan vezetőkre van szükséged, akik hajlandók harcolni.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!