Carlson Szijjártónak: Az amerikai politikai elit jobban tart Magyarországtól, mint Kínától

2022. január 20. – 08:48

Carlson Szijjártónak: Az amerikai politikai elit jobban tart Magyarországtól, mint Kínától
Szijjártó Péter interjút ad Tucker Carlsonnak a Fox Newson – Forrás: Fox New

Másolás

Vágólapra másolva

Orbán Viktor kormányfő után Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is interjút adott a Fox Newson Tucker Carlsonnak. A tavaly nyáron Magyarországon járt jobboldali megmondóember nagy rajongója a Fidesz-kormány illiberális irányának, ez köszönt vissza az ötperces interjúban is.

A felvezetőben Carlson – aki tavaly a déli határon húzódó magyar kerítést is megtekintette – egy dokumentumfilmjéről szólt, amelynek címe Magyarország kontra Soros: harc a civilizációért. Tucker szerint ugyanis nem kevesebbről van szó, mint erről a harcról.

A határkerítéssel indított, azt kérdezve Szijjártótól – megjegyezve, hogy diplomataként nyilván diplomatikusan kell fogalmaznia –, hogy vajon miért nem védekeznek ugyanígy más országok. (A kérdésből nem derül ki, hogy egyrészt akad erre példa Spanyolországtól Bulgáriáig, másrészt az EU-n belüli, lényegüket tekintve szabadon átjárható határokon igen aggályos lenne a kerítések felhúzása.)

Szijjártó gyorsan leszögezte, hogy ő maga politikus, de nem diplomata, hanem a főnökük, így ő megteheti, hogy „őszintén és egyenesen” fogalmazzon. Kifejezte nagyrabecsülését Carlsonnak, amiért a valóságot mutatja be Magyarországról – mivel Szijjártó szerint általában a liberális mainstream média fake newsaival, hazugságaival kell megküzdeniük.

A liberális fogalom használata némi fogalmi zavart okozhat, Carlson ugyanis tavaly a Mathias Corvinus Collegium meghívására beszédet is tartott, ahol épp a cancel culture-t nevezte illiberálisnak, a liberális ellentétének.

Szijjártó szerint az NGO-kkal és a liberális médiával kínlódik sok más uniós politikus is, akik nem hivatalosan kifejezik egyetértésüket a Fidesszel, de tartva az NGO-któl és a liberális médiától ezt nem vállalhatják fel.

Ezután Carlson az Amerikára káros hisztérikus idiótákról beszélt – példaként Anne Applebaumot említve, aki 2010-ben még Petőfi-kitüntetést vehetett át a Terror Házában, mára azonban nincs közte és a Fidesz között párbeszéd –, akik „gyűlölik Magyarországot, és reflexszerűen diktatúraként emlegetik, ami nyilván nem igaz, hiszen demokrácia. Mit gondol, miért ilyen fenyegető a számukra ez a tízmilliós nemzet Közép-Európában?”

„Nézze, szerintem azért gyűlölnek bennünket, mert patrióta, keresztény alapú politikát valósítunk meg. (…) Azért akarják, hogy elveszítsük a következő választást, mert alapvetően eltávolítanák a hatalomból az egyik utolsó sikeres konzervatív kormányt, és akkor bátran elmondhatnák, hogy nézzék csak, a liberális mainstream az egyetlen sikeres ideológia a világon.”

Carlson, egyetértve a külügyi és külgazdasági miniszterrel, elmondta:

„Sokkal nagyobb fenyegetésként tekintenek önökre, mint Kínára, ami mindent elárul. Megpróbálnak majd beleavatkozni a választásokba is” – figyelmeztetett Carlson.

A Fox News kifejezetten szoros kapcsolatban állt Donald Trumppal az elnöksége alatt:

rendszeresen tanácsokat adtak Donald Trumpnak elnöksége idején, úgy, hogy semmilyen hivatalos tisztséget nem töltöttek be a Fehér Házban – derült ki a tavaly január 6-i capitoliumi zavargásokat vizsgáló képviselőházi bizottság által most nyilvánosságra hozott üzenetváltásokból.

A Washington Post cikke szerint Stephanie Grisham, Donald Trump egykori sajtótitkára már korábban is beszélt arról, hogy a Fox News műsorvezetői közvetlen elérhetőséggel rendelkeztek Trumphoz, illetve a Fehér Házhoz, előfordult például olyan is, hogy bekapcsolták őket egy az Ovális Irodában zajló megbeszélésbe.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!