Az ítélet, ami újabb méretes éket vert a bal- és jobboldal közé Amerikában

Legfontosabb

2021. november 20. – 20:20

Az ítélet, ami újabb méretes éket vert a bal- és jobboldal közé Amerikában
Kyle Rittenhouse a Kenosha megyei bíróság tárgyalótermében – Fotó: POOL / Getty Images North America / Getty Images via AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Heves reakciókat váltott ki az amerikai politikai spektrum mindkét oldalán, hogy pénteken egy esküdtszék az ellene felhozott mind az öt vádpont alól felmentette a 18 éves Kyle Rittenhouse-t, aki 2020. augusztus 25-én a wisconsini Kenosha városában lelőtt két fegyvertelen Black Lives Matter-tüntetőt, akik le akarták fegyverezni, egy pisztolyt rántó harmadikat pedig megsebesített. Míg az amerikai jobboldal ünnepel, a baloldal szerint veszélyes precedenst teremt az ítélet. Az ítélethirdetés után az amerikai politika minden fontosabb szereplője, köztük Joe Biden és Donald Trump is megszólalt.

Újabb rendőri túlkapás után gyújtogatások, gyújtogatások után önjelölt védelmi erő

2020. augusztus 23-án, három hónappal a nyakán térdelő rendőr által megölt George Floyd halála után egy rendőr egy intézkedés során közvetlen közelről hétszer hátba lőtt a Wisconsin állambeli Kenoshában egy 29 éves fekete férfit, Jacob Blake-et, akinél egy kés volt. A férfi életét sikerült megmenteni, de deréktól lefelé lebénult. Noha az önvédelem jogos lehetett a rendőr részéről, az, hogy miért volt szükség hét lövésre Blake lefegyverzéséhez, sokakban kérdéseket vetett fel. A rendőr ellen végül nem indult eljárás, és idén márciusban újra szolgálatba állhatott.

A Blake lelövéséről készült videó órák alatt bejárta az amerikai médiát, melynek hatására demonstrációk kezdődtek Kenoshában és az Egyesült Államok több másik városában. A napközbeni békés tüntetések azonban a wisconsini városban a következő két éjszaka során zavargásokba csaptak át, több tucat lakóház és üzlet, valamint egy használtautó-kereskedés parkolójában több mint 100 jármű vált a lángok martalékává.

A harmadik estére, augusztus 25-ére több környező városból és államból is érkeztek Kenoshába jobboldali fegyveresek, hogy „megvédjék a helyi vállalkozásokat a gyújtogató csőcseléktől”. A fegyveresek túlnyomó többsége nem helyi lakos volt, és a két halállal végződő éjszaka után többen is azt nyilatkozták közülük, hogy igazából egyetlen kenoshai vállalkozó sem hívta őket, hogy megvédjék az üzletét, hanem saját felindulásból döntöttek úgy, hogy gépkarabélyaikkal a wisconsini városba utaznak.

Tüntető pózol egy felgyújtott kukásautó előtt a zavargások második estéjén – Fotó: Brandon Bell / Getty Images North America / Getty Images via AFP
Tüntető pózol egy felgyújtott kukásautó előtt a zavargások második estéjén – Fotó: Brandon Bell / Getty Images North America / Getty Images via AFP

Ilyen fegyveresekhez csatlakozott az akkor még csak 17 éves Kyle Rittenhouse is egy AR-15-ös gépkarabéllyal felfegyverkezve. A tinédzser a szomszédos Illinois államban lakott, onnan autózott át augusztus 25-én délután Kenoshába még fegyvertelenül. A gépkarabélyt a városban lakó legjobb barátjánál vette magához. A fegyver azért volt a lövöldözés idején 18 éves barát családjánál, mert a kiskorú Rittenhouse az állam törvényei szerint nem tarthatott volna fegyvert. A gépkarabély ennek ellenére – ha papíron nem is – az övé volt. Barátja a fegyvert Rittenhouse kérésére, az ő pénzéből vette 2020 májusában.

Rittenhouse korábban több Facebook-bejegyzésében is kiállt a rendőrség mellett, ezenkívül fegyverrajongó hírében állt. Bejegyzéseiből az is tudható, hogy noha életkora miatt még nem szavazhatott rá, támogatta Donald Trumpot akkori elnököt, sőt egy januári iowai kampányeseményen az első sorból nézte a beszédét.

Szatyorral, gördeszkával próbálták lefegyverezni

Az este történéseit a New York Times egy átfogó videóban próbálta rekonstruálni a helyszínen készített telefonos felvételek, valamint az események sűrűjében lévő személyek segítségével. A Times szerint Rittenhouse és a többi milicista Kenosha belvárosában foglalta el állásait, olyan üzletek környékén, melyeket az előző két este folyamán megrongáltak a zavargók. Magukkal az aznap esti zavargókkal este 10-11 környékén konfrontálódtak először, ekkor kezdte el ugyanis oszlatni és a milicisták irányába terelni az aznapi tüntetésről hátramaradt pár száz demonstrálót a rendőrség. A milicisták és a tüntetők több helyen is szócsatába keveredtek egymással.

Éjfél előtt negyedórával Rittenhouse elindult egy közeli autószerviz parkolójának irányába, ugyanis azt hallotta, hogy a tüntetők elkezdték rongálni az ott álló autókat. Azt nem tudni, hogy az ezt követő fél-egy percben mi történt, azonban egy telefonnal sikerült rögzíteni, hogy egy férfi – Joseph Rosenbaum – üldözni kezdi Rittenhouse-t a parkolóban. A 36 éves Rosenbaum komoly mentális problémákkal küzdött, pont aznap engedték ki a kórházból egy öngyilkossági kísérletet követően. Nem volt nála fegyver, csupán egy műanyag szatyor, benne a kórházból elhozott holmijaival.

A telefonos felvételek tanúsága szerint Rosenbaum, Rittenhouse-t üldözve a tinédzser felé hajította a szatyrát, azonban nem talál célt. Mielőtt a férfi utolérte volna, Rittenhouse közvetlen közelről négyszer rálőtt. A bírósági tárgyalás során Rittenhouse azzal védekezett, hogy ugyan tisztában volt vele, hogy Rosenbaum fegyvertelen, viszont a férfi korábban az éjszaka folyamán azzal fenyegette, hogy megöli, úgyhogy attól félt, hogy ha sikerül kicsavarnia a kezéből a fegyvert, akkor végezne vele és esetleg másokkal is.

Rittenhouse a lövöldözés helyszínéről felhívta barátját, akinek a rendőrség információi szerint annyit mondott: „Épp most öltem meg valakit.” Ezután fegyverével együtt elkezdett szaladni a tőle három sarokra álló rendőrautók és páncélozott rendőrségi járművek irányába. A videófelvételek tanúsága szerint Rittenhouse futás közben elbotlott, ezt kihasználva pedig többen is megpróbálták lefegyverezni. Egy férfi megpróbált ráugrani, mire Rittenhouse kétszer rálőtt, de nem találta el.

Közvetlenül ezután egy másik férfi – Anthony Huber – egy gördeszkával nyakon ütötte a földön fekvő tizenévest, majd megpróbálta kicsavarni a kezéből a gépkarabélyt, de mielőtt sikerrel járhatott volna, Rittenhouse közvetlen közelről mellbe lőtte. Rosenbaumhoz hasonlóan a tüntetésen barátnőjével együtt résztvevő 26 éves Hubernél sem volt fegyver. A férfi, aki azért ment ki tüntetni, mert a rendőr által hátbalőtt Jacob Blake barátja volt, nem sokkal később belehalt a sérüléseibe.

Anthony Huber megpróbálja kicsavarni Rittenhouse kezéből a gépkarabélyt – Fotó: Tayfun Coskun / Anadolu Agency via AFP
Anthony Huber megpróbálja kicsavarni Rittenhouse kezéből a gépkarabélyt – Fotó: Tayfun Coskun / Anadolu Agency via AFP

A továbbra is a földön fekvő Rittenhouse-t ezután egy harmadik férfi – Gaige Grosskreutz – is megpróbálta lefegyverezni. Rittenhouse rá is rálőtt, őt a karján sebesítette meg. A fiatalember két áldozatával ellentétben Grosskreutz kezében volt egy pisztoly. A férfi a nyár folyamán többtucat BLM-tüntetésen vett részt ápolóként, aznap este is „ápoló” feliratú baseball sapkát hordott, táskájában egészségügyi felszerelések voltak. Vallomása szerint 10 sebesültet látott el aznap este.

Rittenhouse Huber és Grosskreutz meglövése után felállt, és fegyverét továbbra is a kezében fogva futva távozott a helyszínről az egy sarokkal arrébb állomásozó rendőrök felé. Noha Rittenhouse mögött többen is azt kiabálták, hogy a fiatal több embert is lelőtt, a rendőrök nem állították meg, így Rittenhouse egyszerűen hazament Illinois-ba. A rendőrség csak másnap reggel adott ki ellene elfogatóparancsot, melynek hatására végül feladta magát.

Rittenhouse-nak, akit az amerikai jobboldal hősként ünnepelt a lövöldözés után, végül nem kellett túl sok időt őrizetben töltenie, ugyanis konzervatív csoportok hamar összeadták a kétmillió dollárnyi (kb. 650 millió forintnyi) óvadékot, amelynek fejében 2020 novemberétől már szabadlábon védekezhetett. A fiatal sok megbánást ezután sem tanúsított, másfél hónappal szabadlábra helyezése után például a Proud Boys nevű szélsőjobboldali szervezet tagjaival pózolt, és fehér felsőbbrendűséget képviselő csoportok kézjelét mutatta fel egy wisconsini bárban.

Mégis kitől fél az, akinek gépkarabély van a kezében?

Így érkeztünk el Rittenhouse peréhez, mely november 1-jén vette kezdetét. A fiatal ellen hat vádpontot hoztak fel:

  1. Előre megfontolt szándékkal elkövetett emberölés (first-degree intentional homicide) – Anthony Huber megölése,
  2. Gondatlanságból elkövetett emberölés (first-degree reckless homicide) – Joseph Rosenbaum megölése,
  3. Előre megfontolt szándékkal elkövetett emberölés kísérlete (attempted first-degree intentional homicide) – Gaige Grosskreutz megsebesítése,
  4. Gondatlan veszélyeztetés (first-degree recklessly endangering safety) – Rosenbaumon kívül a Daily Caller nevű jobboldali portál egyik riportere is Rittenhouse után futott a parkolóban, vallomása szerint ő is tűzvonalban volt, amikor a fiatal megölte Rosenbaumot,
  5. Gondatlan veszélyeztetés (first-degree recklessly endangering safety) – annak az ismeretlen férfinek a veszélyeztetése, aki közvetlenül Huber előtt próbált ráugrani Rittenhouse-ra, és akire rá is lőtt a tinédzser,
  6. Veszélyes fegyver kiskorú általi birtoklása (possession of a dangerous weapon by a minor) – Rittenhouse 17 évesen, egy AR-15-ös gépkarabéllyal gyilkolt.

A hatodik vádpontot végül az utolsó pillanatban elutasította a bíró, miután a védelem sikeresen érvelt amellett, hogy kiskorúsága ellenére legálisan volt Rittenhouse-nál a fegyver. Ugyanis a kiskorúak fegyverbirtoklását tiltó wisconsini törvénynek van egy furcsán megfogalmazott apró betűs része, miszerint abban az esetben már 16 éves kortól lehet fegyvert viselni, ha annak csöve legalább 40 cm hosszú, Rittenhouse gépkarabélyáé pedig ennél hosszabb volt (a törvény akkoriban született, amikor a katonai típusú támadófegyverek, mint az AR-15 még nem voltak széles körben elérhetőek, így ez a kivétel eredetileg azért került bele a törvénybe, hogy a tizenévesek is vadászhassanak). Mindezek ellenére a lövöldözés estéjén Rittenhouse abban a tudatban volt, hogy illegálisan van nála a fegyver.

Kyle Rittenhouse belép a tárgyalóterembe – Fotó: Pool / Getty Images North America / Getty Images via AFP
Kyle Rittenhouse belép a tárgyalóterembe – Fotó: Pool / Getty Images North America / Getty Images via AFP

Az ügyészek nem voltak könnyű pozícióban, ugyanis arról kellett meggyőzniük az esküdtszéket, hogy Rittenhouse nem önvédelemből cselekedett, márpedig a wisconsini törvények (a legtöbb amerikai államhoz hasonlóan) elég megengedőek az önvédelemből ölés terén.

A vád egyik legfőbb érve az volt, hogy miért érezné egy olyan ember azt, hogy veszélyben forog az élete, akinek egy AR-15-ös félautomata gépkarabély van a kezében, mely az Egyesült Államokban viszonylag könnyen beszerezhető fegyverek közül az egyik leghalálosabb – az USA tíz legtöbb áldozatot követelő tömegmészárlásából ötöt ezzel a fegyverrel hajtottak végre. Rittenhouse erre azzal válaszolt, hogy az áldozatai akkor miért nem próbáltak meg elmenekülni előle, miért próbálták ehelyett inkább elvenni tőle a fegyvert?

Az ügyészek egy eddig nem látott videófelvételt is bemutattak, amit az FBI a kenoshai zavargásokat megfigyelő egyik drónja készített 2590 méteres magasságból. Az infravörös kamerával készült felvételen minden eddiginél jobban látszik, hogy mi történt az első halálos lövést megelőző másodpercekben. Igaz, egyértelműen ebből sem derül ki, hogy pontosan mi vezetett ahhoz, hogy Rosenbaum üldözni kezdte Rittenhouse-t. A vád képviselői szerint a drónfelvétel alapján az, hogy Rittenhouse provokálta Rosenbaumot.

Az ügyészek számára csalódást keltő módon több általuk beidézett tanú vallomása is inkább a védelem érvelését erősítette. Grosskreutz beismerte, hogy Rittenhouse azután lőtt, hogy ő – nem szándékosan – felé legyintett a pisztolyával (aminek az engedélye ráadásul le is volt járva). Rosenbaum menyasszonya pedig arról vallott, hogy a férfi a zavargás napján bipoláris zavarra és depresszióra is vett be gyógyszert, a védelem pedig azzal érvelt, hogy Rosenbaum egy beszámíthatatlan agresszor volt.

Zokogva bizonygatta, hogy az életére törtek

A védelem tanúi ezzel szemben azt próbálták alátámasztani, hogy Rittenhouse fenyegetve érezte magát az este során. Maga Rittenhouse is tanúként szólalt fel, leírva a saját szemszögéből a történteket. A fiatal arról beszélt, hogy Rosenbaum az este folyamán „szóbeli fenyegetéseket intézett az élete ellen”, amire az ügyészek azzal vágtak vissza, hogy ha történt is ilyen, a férfinek úgysem volt eszköze a fenyegetés megvalósítására. Ahogy már írtuk, azt Rittenhouse is elismerte, hogy tudatában volt annak, hogy Rosenbaumnál nincs fegyver.

Rittenhouse ezután zokogásban tört ki, amikor arról kezdett el beszélni, hogy Rosenbaum és egy másik férfi, akinél pisztoly is volt, hogyan szorította be a parkolóban, ami miatt aztán nem maradt más választása, mint hogy megölje Rosenbaumot. Arra a kérdésre, hogy az első lövés után miért lőtt tovább, azt mondta: „Addig lőttem tovább, amíg már nem jelentett veszélyt rám”.

Rittenhouse azt állította, hogy ezután fel akarta adni magát a rendőrségnek, de a tömeg üldözni kezdte. Huberről azt mondta, azután lőtte mellkason, hogy a férfi először arcon rúgta, majd nyakon ütötte a gördeszkájával, végül pedig el akarta venni tőle a gépkarabélyt. A védelem szerint ez kielégítette az önvédelem fogalmát. Rittenhouse szerint Grosskreutzra azután lőtt rá, hogy észrevette, hogy pisztoly van a kezében, ami átfedésben van az áldozat vallomásával.

Az esküdtszék végül több mint háromnapnyi tanácskozás után, magyar idő szerint péntek este hozta meg döntését. Megalapozottnak látták az önvédelemre való hivatkozást, így Rittenhouse-t végül mind az öt vádpontban felmentették. A fiatal az ítélethirdetés után megkönnyebbülésében a földre rogyott és elsírta magát.

Az ítélethirdetés után, illetve már az azt megelőző napokban is többen elfogultsággal vádolták meg a pert levezénylő bírót, aki egyrészt még

a per kezdete előtt úgy határozott, hogy az ügyészek nem hivatkozhatnak „áldozatként” a Rittenhouse által lelőtt emberekre, míg a védelem nyugodtan nevezheti őket „gyújtogatóknak” vagy „fosztogatóknak”.

Másrészt pedig a per 11. napján a tárgyalás közepén megcsörrent a bíró telefonja, a csengőhang pedig a God Bless the USA című szám volt, mely igencsak népszerű konzervatív körökben, sőt Donald Trump is gyakran erre a dalra vonult fel a színpadra a tömegrendezvényein. Emiatt aztán egyesek úgy vélték, hogy a csengőhang alátámasztja az elfogultságát Rittenhouse irányába. Ezenkívül, a per során két alkalommal is, egyesek szerint indokolatlanul keményen ledorongolta a vádat képviselő egyik ügyészt.

Biden dühös, Trump gratulált

A tárgyalást egész Amerika végigkövette az elmúlt hetekben, az esküdtek döntése után pedig rengeteg reakció érkezett. „A mai ítélet azt jelenti, hogy nem vonják felelősségre azt a személyt, aki megölte a fiunkat. Azt az elfogadhatatlan üzenetet közvetíti, hogy fegyveres civilek bármelyik városban megjelenhetnek, erőszakra uszíthatnak, majd az általuk teremtett veszélyt felhasználhatják arra, hogy az utcán lövöldözzenek az emberekre” – nyilatkozta a Rittenhouse által lelőtt Anthony Huber családja.

Az ítélethirdetést követően Joe Biden elnök közleményt adott ki, melyben azt írta:

„Bár a Kenoshában hozott ítélet sokakban dühöt és aggodalmat kelt, engem is beleértve, muszáj tiszteletben tartanunk az esküdtszék döntését.”

Ezenkívül arra biztatott, hogy ha bárki is tüntetni akarna a döntés ellen, az tegye békésen.

Végül az előzetesen vártakkal ellentétben péntek este sehol sem volt nagyszabású tüntetés. Kenoshában, New Yorkban és Chicagóban is demonstrált több száz békés tüntető. Összecsapások egyedül a Kenoshától 2800 kilométerre nyugatra fekvő Portlandben voltak, ott nagyjából 200 tüntető dobálta meg a rendőröket, de este 11-re ők is hazamentek.

„A mai ítélet önmagáért beszél. Pályafutásom nagy részét azzal töltöttem, hogy igazságosabbá tegyem az igazságszolgáltatási rendszerünket. Világos, hogy még mindig sok a tennivaló” – írta Kamala Harris alelnök, aki korábban hét évig volt San Francisco ügyésze, majd hat éven keresztül Kalifornia állam legfőbb államügyésze.

Alexandria Ocasio-Cortez kongresszusi képviselő a „fehér felsőbbrendűséget védő” amerikai jogrendszert kritizálta. „Egy olyan rendszernek vagyunk a tanúi, amely úgy működik, ahogyan azt tervezték, és megvédi azokat, akik számára tervezték” – írta a Demokrata Párt balszárnyának egyik legbefolyásosabb alakja a Twitteren.

A texasi Julián Castro a Twitteren azt írta: „Nagyon jól tudjátok, hogy ha Kyle Rittenhouse fekete lenne, egy szempillantás alatt bűnösnek találták volna – már ha nem lövik agyon ott helyben a rendőrök”. Wisconsin állam demokrata szenátora, Tammy Baldwin attól is fél, hogy Rittenhouse felmentése veszélyes precedenst teremt. „Mélységesen aggódom amiatt, hogy ez még több tragikus fegyveres erőszakot fog ösztönözni az olyanok részéről, mint Kyle Rittenhouse, akik azt hiszik, hogy joguk van arra, hogy erőszakos módon elégtételt szerezzenek maguknak” – áll a közleményében.

Ron Johnson, Wisconsin republikánus szenátora vele ellentétben üdvözölte a döntést. „Úgy vélem, hogy a Kyle Rittenhouse-perben igazságot szolgáltattak. Remélem, hogy mindenki el tudja fogadni az ítéletet, békében tud maradni, és hagyja, hogy Kenosha közössége gyógyuljon és újjáépüljön” – írta a Twitteren.

Donald Trump először egy viszonylag szűkszavú közleményt adott ki, melyben azt írta: „Gratulálok Kyle Rittenhouse-nak, hogy minden vádpontban ÁRTATLANNAK találták. […] És egyébként is, ha ez nem önvédelem, akkor semmi sem az!” Utána telefonon jelentkezett be a Fox News egyik késő esti politikai műsorába, ahol arról beszélt, hogy „nagyszerű döntés született”, és az „önvédelmen alapuló ártatlanság mintapéldájának” nevezte Rittenhouse-t. Olyannyira, hogy szerinte már az is botrány, hogy egyáltalán per lett az ügyből, amit rég ejteni kellett volna.

A Republikánus Párt legtrumpistább kongresszusi képviselői közben azon versenyeznek, hogy melyiküknél lesz gyakornok Rittenhouse. A floridai Matt Gaetz még szerdán beszélt arról, hogy felvenné gyakornoknak Rittenhouse-t, ha felmentik. A felmentés kihirdetése után aztán az arizonai Paul Gosar írta a Twitteren, hogy kihívja Gaetzet szkanderezni, hogy nála gyakornokoskodhasson inkább Rittenhouse, valamint kezdeményezte, hogy a fiatalt a legmagasabb fokozatú amerikai katonai kitüntetéssel díjazzák azután, hogy „önzetlenül védte a kenoshai emberek életét és vagyonát a gyújtogatókból és bűnözőkből álló fegyveres csőcseléktől”.

Rajta kívül bejelentkezett Rittenhouse-ért az észak-karolinai Madison Cawthorn is, aki egy Instagram-sztoriban üzent a kenoshai lövöldözőnek, hogy szóljon, ha gyakornokoskodni akar nála, illetve arra bíztatta követőit, hogy „legyenek felfegyverkezve, legyenek veszélyesek és legyenek erkölcsösek”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!