Szélsőjobboldali szervezet tagjaival pózolt a két tüntetőt lelövő 18 éves amerikai fiatal

2021. január 14. – 21:10

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Proud Boys nevű szélsőjobboldali szervezet tagjaival pózolt, és fehér felsőbbrendűséget képviselő csoportok kézjelét mutatta fel egy wisconsini bárban Kyle Rittenhouse, az az amerikai fiatal, aki két embert megölt tavaly nyáron az egyik kenosai tüntetésen, írja a The Hill.

Az NBC News szerint kenosai ügyészek ezért most azt akarják elérni, hogy az óvadék ellenében szabadlabon lévő 18 éves fiatalt tiltsák el attól, hogy alkoholt fogyaszthasson egy bárban vagy étteremben, és hogy fehér felsőbrendűséget képviselő csoportok ismert tagjaival találkozhasson.

Illinois államban 21 év alatt nem birtokolhatnának és fogyaszthatnának alkoholt nyilvános helyen fiatalok, de Wisconsinban ezt 18 évesen már megtehetik, ha az egyik szülőjük is velük van. A bárban az édesanyja ott volt Rittenhouse-szal.

Tavaly nyáron komoly tüntetéshullám robbant ki több amerikai nagyvárosban, miután május 25-én egy rendőr 8 perc 46 másodpercig térdelt egy fekete férfi, George Floyd nyakán, aki később meghalt. Az esetről több videófelvétel is készült, amin hallható, amint Floyd többször is azt mondja, nem kap levegőt. Számos szervezet, ismert ember kiállt a Black Lives Matter mozgalom mellett.

A George Floyd halála után indult zavargás- és tüntetéshullám ugyan alábbhagyott, azonban az év második felében is időről időre voltak tüntetések a feketék jogaiért, többek között azért, mert újabb és újabb rendőrök által feketék ellen elkövetett atrocitások kerültek előtérbe. Az egyikük, Jacob Blake lelövése elleni tüntetéseken több környező városból és államból is érkeztek Kenoshába jobboldali fegyveresek, hogy „megvédjék a helyi vállalkozásokat”.

Így tűnt fel az akkor 17 éves Kyle Rittenhouse is, aki két tüntetőt is lelőtt, illetve megsebesített egy harmadikat. Noha látványosan feléjük sétált, a rendőrök nem állították meg, így egyszerűen hazament Illinois-ba, csak másnap fogták el. Rittenhouse ügyvédei szerint a fiatal önvédelemből lőtt.

Az Illinois-ban élő Rittenhouse-t tavaly novemberben helyezték 2 millió dollár (kb. 590 millió forint) óvadék fejében szabadlábra, amit konzervatív csoportok adtak össze. A fiatal ártatlannak vallotta magát az ellene felhozott vádpontokban a két tüntető meggyilkolásának és egy harmadik megsebesítésének ügyében.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!