Letették az egymillió dolláros óvadékot a George Floyd nyakán térdelő exrendőrért

2020. október 7. – 21:05

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Derek Chauvint szerdán feltételes szabadlábra helyezték, várhatóan következő év márciusában kell újra bíróságra mennie, írja az NBC News.

A 44 éves minneapolisi rendőr George Floyd meggyilkolása kapcsán ült börtönben. George Floyd halála nagy port kavart Amerikában és világszerte is, a férfival szembeni intézkedésben részt vevő négy rendőrt már másnap kirúgták a rendőrségről, Chauvin letartóztatását pedig május végén jelentették be. A volt rendőr ezután hónapokig ült őrizetben, gyilkosság és gondatlanságból elkövetett emberölés miatt emeltek ellene vádat.

Júniusban jelentették be, hogy a férfi szabadlábon védekezhet, ha leteszik érte az 1,25 millió dolláros óvadékot. Illetve opció volt, hogy az óvadék levihető 1 millió dollárig, amennyiben pár feltételt betart Chauvin: nem megy vissza hatósági szervekhez dolgozni, nem beszél Floyd családjával, nem hagyja el Minnesota államot és leadja összes lőfegyverét a hatóságnak. Chauvinért végül most októberben letették az 1 millió dollárnyi (kb. 304 millió forint) óvadékot, így szerdától feltételes szabadlábra helyezték.

Komoly zavargások voltak több amerikai nagyvárosban, miután május 25-én egy rendőr 8 perc 46 másodpercig térdelt egy fekete férfi, George Floyd nyakán, aki később meghalt. Az esetről több videófelvétel is készült, amin hallható, amint Floyd többször is azt mondja, nem kap levegőt. Számos szervezet, ismert ember kiállt a Black Lives Matter mozgalom mellett, több államban konföderációs történelmi alakok szobrait döntötték le vagy távolították el, és a feketéket ért diszkrimináció az elnökválasztási kampány egyik fontos témája is lett. Több másik országban is voltak hasonló tüntetések.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!