Önvédelemre hivatkozva felmentették a két BLM-es tüntetőt Wisconsinban lelövő tinédzsert

2021. november 19. – 20:03

Másolás

Vágólapra másolva

Felmentették a gyilkosság vádja és minden további vádpont alól Kyle Rittenhouse-t, akit november elején állítottak bíróság elé a tavaly augusztusi kenoshai lövöldözés miatt az Egyesült Államokban. Az ítélet szerint a 17 éves Rittenhouse egy tüntetésen önvédelemből ölt még két fegyvertelen férfit és sebesített meg egy harmadikat, aki pisztollyal közelített felé – írta az Axios.com.

Az ügyészség szerint Rittenhouse maga provokálta ki az incidenst, amikor az AR–15-ös félautomata gépkarabéllyal ment el egy autókereskedéshez, hogy – érvelése szerint – megvédje az esetleges fosztogatóktól a George Floyd halála utáni tüntetési hullámban, ahol esetenként valóban került sor fosztogatásra.

Tavaly nyáron komoly tüntetéshullám robbant ki több amerikai nagyvárosban, miután május 25-én egy rendőr 8 perc 46 másodpercig térdelt egy fekete férfi, George Floyd nyakán, aki később meghalt. Az esetről több videófelvétel is készült, amin hallható, amint Floyd többször is azt mondja, nem kap levegőt. Számos szervezet, ismert ember kiállt a Black Lives Matter mozgalom mellett.

A George Floyd halála után indult zavargás- és tüntetéshullám ugyan alábbhagyott, azonban az év második felében is időről időre voltak tüntetések a feketék jogaiért, többek között azért, mert újabb és újabb, rendőrök által feketék ellen elkövetett atrocitások kerültek előtérbe. Az egyikük, Jacob Blake lelövése elleni tüntetéseken több környező városból és államból is érkeztek Kenoshába jobboldali fegyveresek, hogy „megvédjék a helyi vállalkozásokat”. Ilyen volt Rittenhouse is.

Miután Rittenhouse két fegyvertelen tüntetőt is lelőtt, akik le akarták fegyverezni őt, illetve megsebesített egy harmadikat, egyszerűen hazasétált a rendőrök elől, akik nem állították meg őt. Csak másnap vették őrizetbe. Rittenhouse azonban már szabadlábon védekezhetett, mert tavaly novemberben 2 millió dollár (kb. 590 millió forint) óvadék fejében szabadlábra helyezték. Az összeget konzervatív csoportok adtak össze.

Kyle Rittenhouse a bíróságon – Fotó: Sean Krajacic / POOL / AFP
Kyle Rittenhouse a bíróságon – Fotó: Sean Krajacic / POOL / AFP

Rittenhouse ugyanis kapcsolatban állt radikális szervezetekkel: a Proud Boys nevű szélsőjobboldali szervezet tagjaival pózolt, és fehér felsőbbrendűséget képviselő csoportok kézjelét mutatta fel egy wisconsini bárban – írta korábban a The Hill.

A perben tucatnyi szemtanút hallgattak meg az elmúlt hetekben. Az ítélettel kapcsolatban a New York Times megjegyezte, hogy Kenosha 75 százalékban fehér – ahogyan Rittenhouse is –, igaz, a feketéket ért rendőri erőszak miatt tüntető áldozatok is fehérek voltak – ahogyan az esküdtszék többsége is.

Az AR–15-ös gépkarabély – amelyből az amerikai hadseregben rendszeresített M16-ost is kifejlesztették – számos polgári lövöldözés eszköze volt az Egyesült Államokban. Az országban több mint ötmillió van belőle, többször tettek kísérletet betiltására.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!