Az oltásellenes konteókirály felborítaná az amerikai elnökválasztást

Legfontosabb

2023. július 14. – 18:06

Az oltásellenes konteókirály felborítaná az amerikai elnökválasztást
Robert F. Kennedy Jr. beszél a 2024-es elnökjelöltségét elindító kampányrendezvényen a Massachusetts állambeli Boston Park Plazában 2023. április 19-én – Fotó: Joseph Preioso / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Pár hete Robert Francis Kennedy Jr. bejelentette, hogy elindul Joe Biden ellen az amerikai demokrata párt előválasztásán, ami a 2024-es elnökválasztás előselejtezőjének számít. Ő a negyedik tagja a patinás Kennedy családnak, aki ezzel próbálkozik. Egynek sikerült, elnök lett, de aztán megölték; egyet megöltek, épp mielőtt sikerülhetett volna neki; egy elbukott az utolsó előtti kanyarban. Már ennyi alapján is izgalmasan hangzik, noha az oltásellenes konteókirálynak valódi esélye nem nagyon van az elnökjelöltségre, de ez a történet ennél sokkal-sokkal bizarrabb.

A család az család

Magyarországról nézve nehéz megérteni, mit jelent a Kennedy név Amerikában. A dinasztia az 1800-as évek vége óta aktív az amerikai politikai és üzleti életben. A családból eleinte szenátorok, nagykövetek, nagyvárosok polgármesterei és milliomos hollywoodi filmmogulok kerültek ki, aztán 1960-ban érték el a csúcsot, amikor elnökké választották John Fitzgerald Kennedyt, alias JFK-t. Harvardi diplomával, kitüntetett második világháborús veteránként és Pulitzer-díjas szerzőként lett 43 évesen az USA történetének legfiatalabb elnöke – csak összehasonlításképpen, jelenleg nagyon úgy néz ki, hogy a 2024-es elnökválasztás az akkor 82 éves Joe Biden és a 78 éves Donald Trump között fog eldőlni.

JFK máig az egyik legnépszerűbb amerikai elnöknek számít, aki levezényelte a kubai rakétaválságot, megkötötte az első, nukleáris fegyverfejlesztést korlátozó nemzetközi egyezményt, elindította a Holdra szállás programját, lenyomta a legendás „Ich bin ein Berliner” beszédet Nyugat-Berlinben, miközben a fél világ azt találgatta, hogy tényleg viszonya van-e az évszázad szexszimbólumával, Marilyn Monroe-val. Végül 1963-ban, máig nem teljesen tisztázott körülmények között merénylet áldozata lett Dallasban – pár héttel azután, hogy az újszülött fia meghalt szülési komplikációk miatt.

JFK öccse, és egyben az elnöksége alatt az igazságügyi minisztere (pontosabban a legfőbb ügyész, de az amerikai kormányban ez a poszt egyben a minisztérium vezetését is takarja) volt Robert Francis, alias Bobby Kennedy, vagyis RFK. A bátyja halála után először az alelnöki posztra pályázott, de az alelnökből elnökké előlépett Lyndon B. Johnsonnak nem kellett – állítólag azért, mert féltékeny volt a népszerűségére. A következő, 1968-as elnökválasztáson elindult a demokrata jelöltségért, és aznap, amikor megnyerte a kulcsfontosságú kaliforniai előválasztást, és ezzel nagy esélyessé lépett elő, egy Los Angeles-i hotelben agyonlőtték. (Így lett végül elnök Hubert Humphrey addigi demokrata alelnököt legyőzve Richard Nixon, aki később belebukott a Watergate-botrányba.)

Nos, ebből a háttérből érkezik az ifjabb Robert Francis Kennedy, alias RFK Jr., JFK unokaöccse, RFK 11 gyermeke közül a harmadik legidősebb. (A sok gyerek a Kennedy családban tulajdonképpen tradíció, JFK-ék kilencen voltak testvérek, de RFK Jr.-nak is hat gyereke van.)

A környezetvédő népi hős

RFK Jr. 14 éves volt az apja halálakor, és ilyen előzmények mellett tulajdonképpen egészen érthető, hogy problémás kamasz volt. Több elit gimnáziumból rúgták ki a viselkedése és drogproblémái miatt, de végül – vélhetőleg nagyrészt a neve miatt – mégis felvették a Harvardra. Amerikai történelmet és irodalmat tanult, aztán a jogi karra ment, ahol végül le is diplomázott, de megbukott a jogi szakvizsgáján, ami ahhoz kell, hogy ügyvédként praktizálhasson. Pár héttel később heroinnal kapták el egy repülőgép vécéjében. A rehab után végül letette az ügyvédi vizsgáját, rövid ideig New Yorkban volt kerületi ügyész, aztán a környezetvédelem iránt kezdett el érdeklődni, és az ügyvédi pályáját is ilyen irányba fordította.

Robert F. Kennedy temetésén Ethel Kennedy és Robert Kennedy Jr. – Fotó: Ron Galella / Getty Images
Robert F. Kennedy temetésén Ethel Kennedy és Robert Kennedy Jr. – Fotó: Ron Galella / Getty Images

A környezetvédő jogász szerepében valóságos népi hős lett belőle – tegyük hozzá gyorsan, teljesen megérdemelten, hiszen egy sor nagyon súlyos környezetszennyezéses és egészségkárosításos botrányt tárt fel, az azokat eltussolni igyekvő olajipari és vegyipari óriáscégek ellen jogi keresztes hadjáratot folytatva, és százmillió dolláros kártérítéseket járt ki a jellemzően egyszerű vidéki amerikai kisember károsultak javára. Megvan a Sötét vizeken című film Mark Ruffalóval és Anne Hathawayjel? Valós sztorit dolgoz fel, amiben a Dupont vegyipari óriáscég kénytelen volt 670 millió dollárt fizetni az egyik gyárából az Ohio folyóba jutott vegyi anyagok miatt, amelyek megmérgezték egy kisváros ivóvizét. Az ügyet RFK Jr. irodája vitte győzelemre, 3500 sértettet képviselve.

Senki nem tudja, pontosan mikor és hogyan, de valószínűleg ekkoriban tört el benne valami.

Olyan sokat küzdött a multicégek, és a lobbiérdekekkel manipulált állami szervek sötét oldala ellen, hogy egy idő után elkezdte mindenhol ezt látni, és meggyőződésévé vált, hogy tulajdonképpen csak ez az oldaluk létezik.

A konteós paranoia a 2000-es évek elején kezdett el igazán beütni nála, ekkor lett az egyik fő szószólója a klasszikus, régivágású, autizmussal riogató oltásellenességnek, illetve a HIV-összeesküvésnek, ami nagyjából azt takarja, hogy nem is a vírus okozza az AIDS-et, hanem valami más. RFK Jr. megfejtése szerint közelebbről meg nem határozott vakcinakísérletek, illetve az AZT nevű, a HIV-fertőzés kezelésére használt antivirális szer.

Ennek a konteónak a híve volt annak idején Thabo Mbeki dél-afrikai elnök, és az egészségügyi minisztere, Manto Tshabalala-Msimang is, akik emiatt évekig tiltottak mindenféle AIDS-kezelést és -megelőzést az országban, és retek, fokhagyma és citrom fogyasztását ajánlották helyette. Becslések szerint több százezer ember haláláért felelősek ezzel áttételesen, és a történetüket az egyik első olyan híres, modern kori esetként szokás számon tartani, ahol a tudománytagadó összeesküvés-elméletek kiléptek a vicces hülyeség kategóriájából, és beléptek az emberéleteket követelő tragédiákéba. RFK Jr. amúgy ma már ott tart, hogy minden idők legnagyobb influenzajárványát, a spanyolnáthát is félresikerült vakcinakísérletek okozták 1918-ban.

Az egészségügyi konteók mellé hamar becsatlakoztak a politikaiak is. A családi háttér és a környezetvédelmi vonal miatt RFK Jr. demokrata párti szavazó és támogató volt, és már 15 évvel Donald Trump előtt kijátszotta a Trump-kártyát. Azzal vádolta a republikánusokat, hogy elcsalták a 2004-es elnökválasztást, manipuláltak a szavazógépekkel, és százezerszámra tüntették el a demokrata szavazólapokat. (A 2004-es választást amúgy aránylag biztos előnnyel nyerte George W. Bush, a 2000-sel ellentétben, ami extrém szoros volt, és gyakorlatilag 500 floridai szavazat, és egy legfelsőbb bírósági határozat döntötte el.)

Robert F. Kennedy Jr. beszédet mond egy Capitol Hillen tartott tüntetésen egészségesebb oltóanyagokat követelve 2008. június 4-én Washingtonban – Fotó: Brendan Hoffman / Getty Images
Robert F. Kennedy Jr. beszédet mond egy Capitol Hillen tartott tüntetésen egészségesebb oltóanyagokat követelve 2008. június 4-én Washingtonban – Fotó: Brendan Hoffman / Getty Images

Később aktívan kampányolt az apja gyilkosa, Sirhan Sirhan szabadon engedéséért, mondván, ő csak bűnbak, valójában a CIA akciója volt a gyilkosság a JFK-merénylettel együtt (és ő maga is potenciális célpont, de nem aggódik, mert „megtette a szükséges elővigyázatossági lépéseket”), ezzel maga ellen hangolva a családja nagy részét.

És így jutunk el 2020-ig, a Covid-világjárvány kitöréséig, és azzal RFK Jr. csillagának minden addiginál magasabbra íveléséig.

Oltásellenesség újratöltve

Hogy a pandémia milyen szinten turbózta fel az oltásellenességet, tudománytagadást, és úgy általában a konteós gondolkodást a világ szinte minden részén, azt ma már aligha kell bárkinek is külön részletezni. Ez a jelenség tette RFK Jr.-t is Amerikában ismert figurából nemzetközi celebbé. Szó se róla, alaposan megdolgozott érte, és teljes mellszélességgel beállt a létező összes Covid-környéki konspirációs teória mögé.

5G, Bill Gates, az eltitkolt gyógyszer ivermektin, a békákat transzneművé változtató vegyületek a vezetékes ivóvízben, titkos amerikai biofegyverlaborok Ukrajnában, ember alkotta koronavírus, maszktagadás, mikrocsip az oltásban, és persze a vakcinák kismillió féle halálos mellékhatása.

Nagyon hamar megtalálta itt is a politikai mondanivalót, az amerikai járványkezelést vezető Dr. Faucit a háttérhatalmi fasizmus kiszolgálójának nevezte, a járványügyi korlátozásokról és az oltási programokról azt mondta, olyanok mint a holokauszt, a karantént pedig az emberiség rabigába hajtásának és a demokrácia elpusztításának kiáltotta ki.

A felívelő és globalizálódó népszerűséget RFK Jr. profi módon váltotta pénzre (nem mintha olyan nagyon rá lenne szorulva a családja milliárd dolláros vagyona, és a mai napig futó ügyvédi-tanácsadói biznisze mellett): a járvány alatt hét (!) könyvet írt a Covid körüli „eltitkolt igazságokról” – ebből kettő a következő hónapokban jelenik meg –, plusz egyet a klímaváltozásról. Amiben egyébként egészen váratlan módon a tudomány pártján áll, sőt, azt is nyilatkozta, hogy törvénnyel kéne büntetni a klímaváltozás-tagadókat. Igaz, azt is, hogy a klímaváltozás elleni küzdelem valójában Bill Gates és milliárdos haverjai biznisze.

A dolog itt kezd egy újabb szinten bizarrá válni, hiszen ezek a teóriák Amerikában jellemzően a republikánusok, és azon belül is a Trump-rajongó szélsőjobb sajátjai, RFK Jr. pedig papíron a demokrata oldalon áll. De annyira, hogy ezen az oldalon is indul az előválasztáson. Ez amúgy a hivatalban levő és újrázni készülő elnök első ciklusa után általában formaság szokott lenni a saját pártjában, bár itt is vannak azért kivételek.

1980-ban például a nem túl népszerű Jimmy Carter ellen épp RFK Jr. nagybátyja, Ted Kennedy massachusettsi szenátor indult el a párton belül, és 12 államot megnyert Carter 36-ával szemben, míg a jelöltről döntő delegáltakból nagyjából feleannyit szedett össze (hogy aztán az elnökválasztáson Carter sosem látott, katasztrofális vereséget szenvedjen Ronald Reagantől). Joe Biden esetében a kora – ha újraválasztják, a második ciklusa végére már 86 éves lesz –, és a nem túl acélos népszerűségi mutatói miatt kicsit hasonló a helyzet, de

így is sokkal lefutottabb meccsnek tűnik ez Biden javára, Ted Kennedy egészen más pozícióban volt akkoriban a párt szavazói között.

Trump volt főstratégájáig érnek a szálak

Na de akkor mi értelme az elnökjelölti indulásnak RFK Jr.-tól? Az egész Steve Bannon ötlete volt, ő Donald Trump egykori legfontosabb elnöki tanácsadója, egyfajta Habony Árpádja. Bannon állítólag hónapokig győzködte Kennedyt az indulásról, és egyfajta káoszügynökként tekint rá, akinek a feladata a politikai ellenfél figyelmének, erőforrásainak és egységének megosztása. Ő maga tagadja ezt, de sok forrás megerősíti, az amerikai sajtó és a közvélemény nagy része gyakorlatilag tényként kezeli. Emlékszünk még arra, amikor Berki Krisztián váratlanul elindult a budapesti főpolgármester-választáson? Na, hát nem új találmány ez.

Viszont az, hogy RFK Jr. támogatottságát stabilan 15 százalék körülire mérik a közvélemény-kutatások, sőt, volt már 20 százalékot elérő eredménye is, azt mutatja, hogy a terv váratlanul jól működik.

Robert F. Kennedy Jr. érkezik Donald Trumppal való találkozójára a New York-i Trump-toronyba 2017. január 10-én – Fotó: Bryan R. Smith / AFP
Robert F. Kennedy Jr. érkezik Donald Trumppal való találkozójára a New York-i Trump-toronyba 2017. január 10-én – Fotó: Bryan R. Smith / AFP

RFK Jr.-nak ez leginkább önpromóció, a népszerűsége további turbózása, szereplési lehetőség. Bár nincs reális esélye arra, hogy megnyerje az előválasztást, az viszont borítékolható, hogy arról is ír majd egy több milliós eladású könyvet, hogy hogyan csalta el azt (is) a demokrata párti háttérhatalom. És persze ott van a teória a titkos mestertervről, ami szerint Trump őt kéri majd fel a saját alelnökjelöltjének, nemzetegyesítő szerepben lépve fel azzal, hogy a politikai ellenfél térfeléről hív alelnököt. (Ezt egyébként unity ticketnek hívják, és volt már rá példa, igaz, több mint másfél évszázada: Abraham Lincoln a demokrata Andrew Johnsonnal párban nyerte meg az 1864-es elnökválasztást, miközben még zajlott a polgárháború.) Márpedig ha RFK Jr. tényleg megfogta az oltásellenes demokratákat, a támogatottsága tényleg kétszámjegyű, és ennek csak az ötödét vagy a tizedét sikerül elbizonytalanítani Biden iránt, már az hatalmas eredmény lenne Trumpnak.

Mindenesetre RFK Jr. most óriási erőbedobással kampányol, nem mellékesen elszívva ezzel a média és a közvélemény figyelmét Trump kihívóiról is a republikánus előválasztási versenyben. (Itt írtunk részletesebben a sokkal több indulót felvonultató republikánus elnökjelölti mezőnyről, ahol Trump legfőbb ellenfele Florida kultúrharcos kormányzója, Ron DeSantis lesz.) De hát tényleg nem lehet nem figyelni rá, folyamatosan hajmeresztő dolgokat mond, és ha kell, simán beáll a kamera elé félmeztelenül fekvőtámaszozni, hogy megmutassa, mennyire fitt 69 évesen.

Közben végigturnézza a woke elleni világháborút vívó amerikai podcastokat Joe Rogantől Russell Brandig és Jordan Petersonig, Elon Musk meghívására szerepel Twitter Spaces-en, és olyan figurák dicsőítik, mint Tucker Carlson vagy Alex Jones. Mindezt demokrata jelöltként, ami egészen észbontó.

Mintha itthon az ellenzéki előválasztás egyik versenyzője naphosszat megafonos influenszerekkel haverkodna, aztán bemenne a Hír tévébe Bayer Zsolttal és Bencsik Andrással beszélgetni nagy egyetértésben a világ dolgairól,

az Origón egy négy napon át a címlapon tartott véleménycikkben méltatná őt Szánthó Miklós, és a Ripost interjújában személyesen Nagy Feró jelentené ki, hogy roppant szimpatikusnak tartja. Mindezt úgy, hogy egyébként gróf Széchenyi István egyenes ági leszármazottja.

Legutóbb egyébként azzal futott nagyot, hogy kijelentette, az orosz–ukrán háborúval kapcsolatban az inváziót megindító oroszok „jóhiszeműen cselekszenek”, és az egészet valójában az amerikaiak provokálták ki, akik amúgy titkos fegyverkezési versenyben vannak Kínával, hogy genetikai alapon működő, etnikailag célzott biofegyvert fejlesszenek ki. Eközben RFK Jr. 28 éves fia, Conor Kennedy (aki mellesleg Taylor Swift expasija) Ukrajnában, a nemzetközi légió önkénteseként harcol a fronton az oroszok ellen. Mondtam én, hogy nem egyszerű család ez.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!