Magassarkús Dick Cheney, mocsok, nyáladzó Oroszország – így vitáztak a republikánus jelöltek

2023. november 9. – 18:08

Magassarkús Dick Cheney, mocsok, nyáladzó Oroszország – így vitáztak a republikánus jelöltek
Nikk Haley és Ron DeSantis – Fotó: Mandel Ngan / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Szerda este megtartották a republikánus párt elnökjelöltjeinek harmadik vitáját, amin szóba került a gázai helyzet, az abortusz kérdése, és természetesen Donald Trump egykori elnök is – írja a BBC az összefoglalójában.

A vitán a párt öt elnökjelöltje vett részt:

  • Ron DeSantis floridai kormányzó,
  • Nikki Haley, az ENSZ egykori nagykövete,
  • Chris Christie, New Jersey volt kormányzója,
  • Tim Scott, dél-karolinai szenátor
  • és Vivek Ramaswamy biotech-vállalkozó.

Az este első kérdése Trumpról szólt, pontosabban arról, hogy a párt szavazóinak miért pont rájuk kellene voksolni, ahelyett, hogy az egykori elnököt támogatják. DeSantis szerint Trump már nem az, aki 2016-ban volt, Haley pedig azt mondta, hogy akkor jó döntés volt őt elnöknek választani, de már nem ő a megfelelő jelölt. Christie szerint Trump azért nem alkalmas jelöltnek, hiszen a következő másfél évet azzal fogja tölteni, hogy elkerülje a börtönt.

Az egykori elnök egyébként nem vesz részt a vitákon, alelnöke, Mike Pence pedig korábban visszalépett a jelöltségtől.

Mind az öt jelölt egyértelműen Izrael pártját fogta a gázai konfliktusban, DeSantis és Haley is arra kérte Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnököt, hogy „intézze el” a Hamászt. Ramaswamy a megszólalása miatt Haleyt „hétcentis magassarkút hordó Dick Cheney”-nek nevezet, mire az egykori nagykövet azzal vágott vissza, hogy igazából tizenhét centisek, és nem divatból hordja, hanem „fegyverként”.

Haley több beszólást is kapott a nap folyamán, Ramaswamy egy alkalommal megemlítette, hogy a jelölt annak ellenére kritizálja a TikTokot, hogy a lánya használja, mire Haley azzal vágott vissza, hogy a vállalkozó „egy mocsok”, Kína és Oroszország pedig nyáladzva várja, hogy egy hozzá hasonló ember legyen az elnök.

Az abortusz megítélésében más-más nézeteket vallottak, Haley szerint a pártnak meg kell találni a középutat az abortuszellenesség és azok között, akik nem akarnak szigorúbb szabályokat bevezetni, míg Scott konkrétan arra kérte a többi jelöltet, hogy támogassanak egy szigorúbb, 15 hetes korlátozást a terhesség-megszakításra. Egy jelölt sem támogatta. DeSantis annyit tett hozzá, hogy más államoknak más a nézete az ügyről.

A jelöltekről itt írtunk részletesebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!