Az ukrán hadsereg tagadja, hogy közük lenne Trump merénylőjéhez

2024. szeptember 16. – 16:06

Másolás

Vágólapra másolva

Ukrajna tagadja, hogy bármi közük lenne ahhoz a férfihoz, akit a Palm Beach megyei rendőrség hétfőn tartóztatott le a vasárnapi, Donald Trump ellen elkövetett merényletkísérlet miatt – írja a Reuters.

A Ryan Wesley Routh néven azonosított férfiről ugyanis korábban azt írta a BBC, hogy 2023-ban azt mondta, segíteni akarja az ukrajnai háborús erőfeszítéseket, és külföldi önkénteseket akar toborozni az ukránoknak. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője korábban utalt rá hogy kapcsolat van a Trump elleni merényletkísérlet és az ukránoknak nyújtott amerikai támogatás között. Nyilatkozatában hozzátette „a tűzzel való játéknak következményei vannak”. Ukrán tisztviselők azonban leszögezték, semmi közük a férfihoz, és az oroszok propagandacélokra használják a merényletkísérletet.

Az ukrán erők külföldi önkénteseit tömörítő egység a Reutersnek azt nyilatkozta, Routh soha nem volt a Nemzetközi Légió tagja, és semmilyen minőségben nem állt kapcsolatban vele. A légió egyik tisztviselője pedig elmondta, bár több emailt kaptak a férfitól az önkéntesek toborzásáról, az ukrán hadsereg arra gyanakodott, hogy „téveszmés”, és nem vette komolyan az ajánlatokat.

„Nem is válaszoltunk. Nem volt mire válaszolni. Soha nem volt a légió tagja, és semmilyen módon nem működött velünk együtt” – mondta Olekszandr Saguri, az ukrán szárazföldi erők parancsnokságának tisztje a CNN-nek.

Ryan Wesley Routh – Fotó: Valentyn Ogirenko / Reuters
Ryan Wesley Routh – Fotó: Valentyn Ogirenko / Reuters

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a vasárnapi merényletkísérlet után azt mondta, örömmel hallotta, hogy Trump biztonságban van. Hozzátette: az erőszaknak sehol sincs helye a politikában.

Trump vasárnap a West Palm Beach-i Trump International Golf Clubban golfozott, mikor lövések dördültek. Kampánycsapata vasárnapi közleményében azt írta, a volt elnök biztonságban van – ezt később maga Trump is megerősítette egy, az adománygyűjtőinek küldött emailben.

A Palm Beach megyei rendőrség hétfőn egy 50 év körüli férfit tartóztatott le a merényletkísérlet miatt.

Donald Trumpot korábban július 13-án lőtték meg a pennsylvaniai Butlerben tartott választási gyűlésén. A 20 éves elkövető több embert eltalált, miután leadta lövéseit. Donald Trumpnak csak a füle sérült meg, egy résztvevő halálos lövést kapott, ketten pedig megsérültek a lövöldözésben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!