Néhány száz fős kontingens lett az Ukrajnáért harcba szálló húszezres nemzetközi brigádból

2022. április 8. – 11:59

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Talán emlékeznek még arra, hogy az orosz invázió megindulását követően Kijev megalapította az Ukrán Területvédelmi Egységek Nemzetközi Légióját, melybe az ukrán védelmi minisztérium szerint csak a háború első két hete alatt 52 országból több mint 20 ezren jelentkeztek. Azonban ahogy telnek-múlnak a hetek, úgy válik egyre biztosabbá, hogy nem leszünk szemtanúi egy új Nemzetközi Brigádok születésének. Ugyanis annak ellenére, hogy egyes lapok tényként kezelték a 20 ezres számot, és a nemzetközi sajtót elárasztották az amerikai, brit, kanadai és más országból Ukrajnába induló/érkező/harcoló önkéntesekről szóló történetek, úgy tűnik, hogy az eddig harcba szálló külföldiek száma nem tízezrekben, inkább csak százakban mérhető.

A New Yorker héten megjelenő számában olvasható riport szerint annak ellenére, hogy az ukrán kormány hangsúlyosan csak a katonaviselt és harcra kész külföldieket várta nyugat-ukrajnai (részben le is bombázott) légiós támaszpontjára, kevés igazán hadrafogható veterán és annál több háborús turista érkezett. Ez utóbbiakat

tapasztalatlanságuk miatt gyakran ágyútölteléknek használják, mivel lényegében csak a kaland és néhány menő szelfi kedvéért érkeztek Ukrajnába.

Sok külföldi önkéntesnek ráadásul a nyelvi különbségek és a rossz minőségű, szokatlan fegyverek miatt komoly problémái vannak az ukrán katonai erőkbe való beilleszkedéssel.

Ahogy arról részletesen írtunk, egyelőre a súlyos vérveszteségeit általános katonai sorozás nélkül nehezebben pótló Oroszország sem tud tömegesen bevetni külföldi harcosokat. Szíriában még mindig a toborzási fázisában tart a 16 ezer fősre ígért kontingens felállítása, a Wagner Csoport létszáma pedig csak a közel-keleti és afrikai gerillaháborúkra teszi alkalmassá a hírhedt orosz árnyékhadsereget. Jellemző, hogy a háború kezdetén szabotázsakciókra és célzott likvidálásokra szánt néhány száz, majd a márciusban Kelet-Ukrajnába átcsoportosított nagyjából ezerre tehető Wagner-katona a Pentagon szerint a szervezet fegyvereseinek és erőforrásainak 90 százalékát teszi ki.

A nemzetközi önkéntes-helyzet persze a háború elhúzódásával fokozódhat, és a csatatér a fent idézett New Yorker-cikk szerint már így is kaotikus képet mutat: „egy rakás nem-állami szereplő jelent meg a privát katonai cégektől a külföldi önkénteseken és zsoldosokon át a szélsőségesekig és terroristákig”.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!