Bűnösnek mondták ki Donald Trumpot a hallgatási pénzes perben

2024. május 30. – 23:35

Bűnösnek mondták ki Donald Trumpot a hallgatási pénzes perben
Fotó: Michael M. Santiago / POOL / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Bűnösnek mondta ki a manhattani büntetőbíróság esküdtszéke Donald Trump volt elnököt az ún. hallgatási pénzes ügy összes vádpontjában – írja a CNN. A záróbeszédek után szerdán vonult el a 12 New York-i polgárból álló esküdtszék, hogy döntést hozzon a republikánus elnökjelöltté is váló Trump ügyében, és nem lehetett tudni, meddig ülnek a döntésen, hisz az ottani jogrend szerint nincs határideje a döntésnek.

Végül csütörtökön meghozták a döntést, amiben Trumpot az ellene felhozott 34 vádpont mindegyikében bűnösnek mondták ki.

Lényeges, hogy a büntetés típusát és mértékét majd az eljáró bíró fogja meghatározni július 11-én, és természetesen lesz helye fellebbezésnek, így várhatóan nem jogerős döntés születik majd.

A bíróságról távozó Trump „szégyennek” és „manipulált pernek” nevezte az eljárást. „Semmi rosszat nem csináltunk. Én egy nagyon ártatlan ember vagyok” – tette hozzá. Trump szerint majd a novemberi 5-i választáson meghozzák az igazi ítéletet az emberek, ők pedig küzdeni fognak, mert az ország egyre rosszabb állapotban van, harcolni kell az alkotmányért is. Az ügyét egyébként Joe Biden kormányzatára kente, ami a „politikai ellenfelével” így akar leszámolni.

Mike Johnson, a képviselőház republikánus elnöke „az amerikai történelem szégyenletes napjának” nevezte az ítéletet. Szerinte fegyverként használták az igazságszolgáltatást, voltaképp politikai pernek nevezte az eljárást. Hozzátette: „Trump elnök jogosan fogja megfellebbezni ezt az abszurd ítéletet – és GYŐZNI FOG!”

Joe Biden demokrata elnök is arra utalt, hogy az urnáknál majd elérhetik az emberek, hogy Trumpot távol tartsák az (elnöki) Ovális Irodától. A kampánycsapat közleménye szerint az ítélet bizonyítja, hogy „senki sem áll a jog felett”.

Az eset dióhéjban arról szól, hogy Trump egy Stormy Daniels művésznevű pornószínésznő szerint lefeküdt vele 2006-ban, majd tíz év múlva Trump megpróbálta elintézni, hogy az akkori elnökválasztási kampányban Daniels ne hozakodjon elő a sztorival. Akkori ügyvédjén, Michael Cohenen keresztül 130 ezer dollárt fizetett Danielsnek, Cohen felé szimpla ügyvédi költségként számolva el mindezt. Azonban az amerikai jogszabályok szerint ez nem ügyvédi költség, hanem kampányköltés volt, hisz a jelölt hírnevét igyekeztek megőrizni.

Trump és csapata ráadásul több hivatalos iratot meghamisított, gyanús számlákat állított ki, és másoknak is hallgatási pénzeket fizetett, ezért a sok vádpont. A perről tíz napja írtunk részletesen, itt olvashatja el a hátteret.

A fellebbezés mellett most az lesz a nagy kérdés, a rivális demokraták mennyire építik majd kampányukat arra, hogy az ellenfél párt államfőjelöltje bűnözőnek lett kimondva, illetve hány republikánus és billegő szavazó pártolhat el Trumptól (aki ellen további három per zajlik más ügyekben). A jelöltet alkotmányosan egyébként egy jogerős ítélet sem akadályozhatná az indulásban, sőt az elnökké válásban sem, nem feltétel a büntetlen előélet.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!