Volt ügyvédje is Donald Trump ellen vallott: A családja nem, csak a választási kampány érdekelte

2024. május 14. – 05:58

Másolás

Vágólapra másolva

A Donald Trump ellen vádat emelő ügyészség koronatanúja, Michael Cohen tanúvallomásával folytatódott a volt elnök bírósági tárgyalása hétfőn New Yorkban, írja az MTI.

Cohen, Donald Trump egykori ügyvédje vallomásában azt állította, hogy több alkalommal cselekedett korábbi főnöke érdekében 2016-ban, hogy elintézzen különböző ügyeket, amelyek veszélyesek lehettek volna a republikánus jelöltre a nyolc évvel ezelőtti választási kampány során. Az ügyész kérdésére a jogász azt mondta, hogy saját forrásaiból fizetett Stormy Daniels pornószínésznőnek 130 ezer dollárt, hogy ne beszéljen Donald Trumphoz fűződő állítólagos kapcsolatáról. Az ügyészek azt mondták, hogy Trump a választások után visszafizette Cohennek az erre a célra elköltött összegeket, és eltitkolta a visszatérítéseket, amelyeket törvényes letartóztatási díjként rögzített Trump ingatlancégének nyilvántartásában, írja a Reuters.

Michael Cohen a bíróság előtt elismerte, hogy 2016 szeptemberében kevesebb mint két hónappal a választás előtt titokban felvett egy beszélgetést Donald Trumppal. A felvételt a bíróságon is bemutatták, amiben arról volt szó, hogy egy lapkiadó meg akarta vásárolni a pornószínésznő sztorijának közlési jogát. Az információkért 150 ezer dollárt fizettek volna.

A vallomásában Cohen elismerte, hogy a 2016-os, Donald Trump győzelmével végződő elnökválasztás után csalódott volt, mert a neve nem merült fel a Fehér Ház kabinetfőnöki posztjára.

Cohen több órán keresztül vallott Trump ellen, többek között azt is, hogy többször esett meg: a volt elnök szexbotrányokkal kapcsolatos bizonyítékok megsemmisítéséért ítélt oda pénzt, miközben az amerikai elnöki posztért versengett.

Korábban Trump ügyvédei azt sugallták, hogy Trump a pornószínésznő lefizetésével a családját akarta megvédeni a kellemetlenségektől. Cohen azonban azt vallotta, hogy Trumpot kizárólag a kampányára gyakorolt hatás érdekelte. „Nem Melaniára gondolt. Ez az egész a kampányról szólt” – mondta Trump feleségére utalva.

Michael Cohen az elmúlt hónapban többször hangoztatta, hogy szeretné börtönben látni egykori főnökét. Az egykori ügyvédet gazdasági bűncselekmények miatt korábban már bűnösnek találták, valamint hamis tanúzás miatt is elmarasztalták. A volt elnök ügyvédei ezek alapján azzal érveltek, hogy az ügyvéd hazudott Trumpról, és saját maga cselekedett. Cohen azonban azt mondta, hogy Trump jóváhagyása nélkül soha nem tett volna ilyen drasztikus lépéseket. „Mindenhez Trump úr aláírására volt szükség” – mondta.

Arról is beszélt, hogy 2016-ban létrehozott egy ingatlan-tanácsadó céget, ami megkönnyítette a kifizetést a pornószínésznőnek.

Trump a bíróság hétfői tárgyalása után úgy nyilatkozott, hogy ez a nap is megmutatta: politikai ellenfelei a jogrendszert fegyverként használják fel ellene, és céljuk, hogy eltávolítsák őt a választási kampányból. Megismételte, hogy semmi bizonyíték nincs arra, hogy bűncselekményt követett volna el, az ügyet tárgyaló bírót pedig nagymértékben elfogultnak nevezte.

Donald Trump hallgatási pénzes perében múlt héten tanúskodott a főszereplő, Stormy Daniels (valódi nevén Stephanie Clifford) pornószínésznő – írja a Financial Times. Daniels évekkel ezelőtt állítása szerint lefeküdt Donald Trump volt amerikai elnökkel és mostani elnökjelölttel, azonban a kettővel ezelőtti kampányban lefizették a vád szerint, hogy ne nyilatkozzon erről sehol semmit. Mivel ez kampányköltésnek minősülhet, eljárás indult az ügyben.

Az eset 2006-ban történt, a most 45 éves Daniels pedig tíz évvel később kapott 130 ezer dollárt hallgatásáért. Daniels elmesélte, a kaliforniai Tahoe-tónál rendezett golfverseny után találkoztak Trump villájában, majd a pornóiparról beszélgettek. Trump megígérte neki, beválogatja majd valóságshow-ja következő évadába is.

A tárgyalást vezető bíró még múlt héten újabb hírzárlatot rendelt el, és a határozat megsértéséért további 1000 dollár bírságot szabott ki, valamint börtönnel fenyegette meg Donald Trumpot, ha a továbbiakban is megsérti az üggyel kapcsolatban kirótt nyilatkozattételi korlátozást. A határozat keretében Donald Trump és képviselői nem említhetik nyilatkozataikban a vád tanúit, valamint az esküdteket. A volt elnöknek és ügyvédeinek az az álláspontja, hogy a nyilatkozattételi tilalom megsérti Donald Trump alkotmányban biztosított jogát a szólás- és véleménynyilvánítás szabadságához.

A volt elnököt múlt héten már 9 ezer dollár bírsággal sújtotta a bíró a hírzárlat megszegéséért, tehát eddig 10 ezer dolláros büntetést szedett össze a volt elnök a tárgyalás alatt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!