Börtönnel fenyegette a bíró Donald Trumpot, ha tizenegyedszerre is megszegi a hírzárlatot

2024. május 7. – 08:33

Másolás

Vágólapra másolva

Tizedszerre is megsértette a hírzárlatot Donald Trump az ellene üzleti csalás miatt zajló per során, írja a BBC. A bíró börtönbüntetést helyezett kilátásba, ha ez tizenegyedszerre is megtörténik. „Végső soron egy feladatom van, és az az igazságszolgáltatási rendszer méltóságának védelme” – mondta Juan Merchan bíró.

Ez már a második figyelmeztetés a hírzárlat megsértésével kapcsolatban, Merchan korábban 1000 dolláros pénzbírságot szabott ki Trumpra kilenc jogsértésért.

Trump a perben ártatlannak vallja magát mind a harmincnégy rendbeli üzleti csalásban, és abban a vádban is, hogy egy pornószínésznőt azért fizetett le, hogy eltitkolja a vele történt szexuális kapcsolatot.

A Stormy Daniels művésznevet használó Stephanie Clifford pornósztárnak állítása szerint 2006-ban volt egyéjszakás kalandja az akkor a politikától nagyon távol álló Trumppal, és a nő 2016-ban jelentkezett a National Enquire bulvárlapnál azzal, hogy szívesen mesélne az afférjáról. A szándékról értesült Trump akkori ügyvédje/intézőembere, Michael Cohen is, aki 2016 októberében (tehát a Trump győzelmével végződő elnökválasztási kampány hajrájában) 130 ezer dolláros hallgatási pénzt fizetett ki Cliffordnak. Cohen néhány hónappal korábban egyébként 150 ezer dollárért Karen McDougal Playboy-modell hallgatását is megvásárolta.

Önmagában a hallgatás megvásárlása nem számít bűncselekménynek, csakhogy Trump Cohennek a kifizetett összeget ügyvédi költségként elszámolva kompenzálta, miközben az egykori szeretők elhallgattatására fordított pénzeknek semmi közük nem volt az ügyvédi tevékenységhez, azok inkább a kampány érdekeit szolgálták – így kampányköltségként kellett volna elszámolni a tételeket.

Hétfőn, a volt elnök büntetőperének harmadik hetében Merchan bíró kijelentette: úgy tűnik, hogy a korábbi jogsértések miatt kiszabott 9000 dolláros pénzbírság nem szolgált elrettentő erővel, ezért most már börtönbüntetést helyezett kilátásba.

Merchan bíró elismerte, hogy Trump bebörtönzése megzavarná az eljárást, de a hírzárlatmegsértést „a jogállamiság elleni közvetlen támadásnak” nevezte, amelyet nem tud elviselni.

Trump szégyenletesnek nevezte a hírzárlatot, és azt mondta, hogy az amerikai alkotmány sokkal fontosabb, mint a börtön, és bármelyik nap meghozza érte az áldozatot, ha kell. Az ügyészek a múlt héten azzal érveltek, hogy Trump közösségimédia-bejegyzései sértették meg a hírzárlatot, amelyekben azt sugallta, hogy az esküdtszék igazságtalan, mert „95 százalékban demokrata”.

A bíró szerint Trump „ezzel nemcsak az eljárások feddhetetlenségét és ezáltal jogszerűségét kérdőjelezte meg, hanem ismét felkeltette az esküdtek és szeretteik biztonsága miatti félelmet”.

Trump ügye egyébként precedens nélküli, ő az első exelnök, akivel ez megtörtént az amerikai történelem során (de eljárás már indult a polgárháború legendás északi tábornoka, Ulysses S. Grant ellen is, akit mandátumának lejárta után New Yorkban lovas kocsival való gyorshajtás miatt büntettek meg). A Fehér Házból a 2020-as választás után nagy nehezen távozó politikus ellen New York állam Manhattan kerületének ügyésze, Alvin Bragg vizsgálódott, amiből egy vádesküdtszék jóváhagyását követően lett hivatalos büntetőeljárás.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!