Donald Trump bíróság elé áll New Yorkban a volt pornósztárnak fizetett hallgatási pénz ügyében

2024. április 15. – 09:57

Másolás

Vágólapra másolva

Hétfőn bíróság elé áll Donald Trump volt amerikai elnök New Yorkban, és ezzel ő lesz az Egyesült Államok történelmének első olyan exelnöke, aki büntetőügyben áll bíróság elé, írja a BBC. Trumpot azzal vádolják, hogy meghamisította üzleti feljegyzéseit, hogy leplezze, hallgatási pénzt fizetett Stormy Daniels volt pornósztárnak a 2016-os kampány során. Ha elítélik, akkor a 77 éves Trump legfeljebb négy év börtönt kaphat, de ezt el is kerülheti és pénzbírságra is ítélhetik. Trump eddig ártatlannak vallotta magát, az ügyben várhatóan a elnökválasztásig eldől, hogy elítélik vagy pedig felmentik-e.

A vádemelés idején részletesen írtunk arról, hogy ez a per 2018 óta érlelődik, amikor Trump volt bizalmasa, kétes ügyeiben eljáró jogásza, Michael Cohen a megbízója érdekében elkövetett törvénytelenségek miatt rá váró börtönbüntetés enyhítése érdekében bűnbánóvá vedlett át, és a legszélesebb nyilvánosság – vagy ami az eljárás szempontjából fontosabb: Alvin Bragg manhattani kerületi ügyész – előtt kiteregette egykori főnöke viselt dolgait. Bragg azután Cohen vallomásával és az ügyvéd perében bizonyítékként használt többezernyi dokumentummal felfegyverkezve 34 vádpontot fogalmazott meg.

Trump a gyanú szerint okirat-hamisítást követett el és megszegte a szövetségi kampányfinanszírozási szabályokat, amikor Michael Cohenen keresztül hallgatási pénzt fizetett ki a Stormy Daniels művésznéven ismert Stephanie Cliffordnak azért, hogy a 2016-os választás előtt ne teregesse ki a Trumppal még 2006-ban folytatott afférját (ami a politikus tagadása ellenére szinte biztosan megtörtént). A vád szerint Trump ott követett el törvénysértést, amikor saját cégének pénztartalékából adta meg a Cohen által kifizetett 130 ezer dolláros hallgatási pénzt, ez ugyanis ebben a formában kampányköltségnek számít. És ami ennél komolyabb vád, hogy az átutalás nyomait igyekeztek kiradírozni a könyvelésből.

A szakértők szerint a jogi értelemben egyáltalán nem lehengerlő vádirat Trumpnak inkább politikai kockázatokkal jár. Egyfelől ugyanis a médiában többször lesz arról szó, hogy a vádak szerint a saját kiadású Bibliát piacra dobó Trump egy pornósztárral csalta meg még sok évvel ezelőtt a pár hónapos fiára otthon vigyázó feleségét. Trump számos online és személyes csörtén van már túl a New York-i ügyésszel és magával a tárgyalást vezető bíróval is; az exelnök mindkettőjüket elfogultsággal vádolta meg.

Trump történelmi jelentőségű tárgyalása az elnökválasztási kampány közben zajlik, de a másik három büntetőügyet sikerült egy időre parkolópályára állítania, miután a legfelsőbb bíróság tárgyalja majd, hogy egyáltalán el lehet-e ítélni egy volt elnököt; és egyelőre nem világos, hogy ezen ügyekben mikor indulhatnak meg a tárgyalások. Trump ügyvédjei egyebek mellett az esküdtszék befolyásoltságára hivatkozva és az ügyészséget vádolva a hallgatási pénz ügyében indított pert is igyekeztek ennél tovább elhalasztani, sikertelenül.

A Trump körül pezsgő jogi ügyek abból a szempontból is hatással lehetnek az amerikai elnökválasztási kampányra, hogy átírják a kampány menetrendjét, extra megterhelést jelentenek a már 77 éves politikus számára. Ugyan a tényleges kampánykezdet előtt a 81 éves Biden enerváltsága, bakijai jobban feltűntek a választóknak, valójában Trump sem tűnik mindig sokkal fittebbnek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!