Szakértők a Trump elleni merényletről: A védelem részei megvoltak, de az egész nem működött

Legfontosabb

2024. július 16. – 22:11

Szakértők a Trump elleni merényletről: A védelem részei megvoltak, de az egész nem működött
A Secret Service ügynökei fedezik Donald Trumpot a volt elnök kampánygyűlésén a lövések eldördülése után 2024. július 13-án – Fotó: Jabin Botsford / The Washington Post / Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva

Kérdések sokasága merült fel a Donald Trump elleni merénylet után a biztonsági előkészületekkel és a védelemmel kapcsolatban. Ezek jelentős része azt érintette, hogyan juthatott a támadó lőtávon belülre, hogyan maradhatott sokáig ott, és hogyan lehetséges, hogy végül lőhetett is, annak ellenére, hogy előtte percekkel már többen, civilek és a biztonságiak közül is észlelték a jelenlétét.

A 20 éves Thomas Matthew Crooks által szombaton, a pennsylvaniai Butlerben elkövetett merényletben a volt elnök és republikánus elnökjelölt a fülén sérült meg, a közönségből egy ember meghalt, ketten megsebesültek. A külföldi reakciók alapján és a Telexnek az eddig elérhető információkból kiindulva nyilatkozó magyar biztonsági szakemberek szerint is felvethető, hogy a védelemért felelős rendszerbe valahol hiba csúszott.

Az FBI is vizsgálja a történteket, a belbiztonsági miniszter és a védelemért felelős Secret Service (USSS) vezetője is elismerte, hogy szükség van az átfogó vizsgálatra. Mike Johnson, a képviselőház republikánus elnöke is azt mondta, fel kell deríteni, hogy engedhetett egy fegyverest a Secret Service egy fontos elnökjelölt közelébe.

Kérdés, hogy mi volt a koordinációval

„Megvoltak a tökéletes elemek, mint amikor egy autót összerakunk kiváló alkatrészekből, csak nem lettek összekapcsolva”, márpedig itt nem volt komoly irányítás, előkészítés, nem voltak befolyással bíró döntéshozók, kvázi a B kategória volt jelen, ők pedig nem merték meghozni a döntést – mondta a kampányrendezvényen biztosított védelem lehetséges problémáiról a Telexnek Viplak Attila törzszászlós. Az Elnöki Őrség taktikai támogató csoportját korábban vezető szakember, mesterlövész szerint a biztonságért felelős egységek közötti információ áramlásában lehet a magyarázata annak, miért lőhetett a merénylő, annak ellenére, hogy látták őt.

A felvételeken látszik, hogy az egyik Trump mögötti épület tetején elhelyezkedő „lövészek bele vannak görnyedve a fegyverbe”, tehát már célon voltak. Vagy binokulárral, vagy spektívvel néznek alapból folyamatosan, a lövő ember csak akkor néz az optikába, ha lőnie kell. Itt mindkét lövész célon volt már. Hogy mégsem lőttek a támadás előtt, az azért is lehetséges, mert nem kaptak engedélyt a lövésre. „De amint eldördült a fegyver, akkor megengedi a jog, hogy visszalőjenek” – mondta Viplak. A lövések után másodpercek alatt megölték a merénylőt.

A késlekedés oka az lehetett, hogy „milyen információk jöttek be”, mi felett siklottak el a védelem megszervezői. Van egy koordinációs központ, ahova befolynak a rendőrség, tűzoltóság, Secret Service, valamint a védelemben részt vevő összes egység információi, ott értékelnek, döntenek. „Az előkészítésen már el van döntve, hogy ha látok a tetőn egy fegyverest, az a lövésznek zöld út” – mondta Viplak. Ha az a döntés, hogy várni kell, amíg nem látja egy vezető mondjuk kamerán a támadót, az már késedelem. Állítólag percek óta figyelték egyes lövészek Crookst, ezért gyanús, hogy nem volt megfelelő a koordináció a terepen lévők és a döntésért felelősök között.

Pedig a Secret Service a legjobbakat képezi ki és alkalmazza, elvégre ez a szolgálat védi amerikai látogatásaik során a a külföldi elnököket, uralkodóházak vezetőit, de az amerikai elnököt és a volt elnököket is. De „a regnáló elnök mindig komolyabb védelmet kap, a többiek esetén más a lépték” – mondta Pomozi Sándor. A dandártábornok 1992 óta foglalkozik személyvédelemmel, 2022-ig Áder János Köztársasági Elnöki Őrségét vezette, munkája során dolgozott az Egyesült Államokban a Secret Service ügynökeivel is.

Trumpot volt elnökként is megilleti a védelem, miközben most, hogy ismét ő a Republikánus Párt elnökjelöltje, a védelmét ellátó teamben ott lehettek Trump volt biztonsági csapatából, de új ügynökökkel is kiegészíthették őket.

A színpadra felrohanás után volt késlekedés

Viplak és Pomozi azt mondták, az ügynökök színpadra rohanásáig nem nagyon láttak hibát azon a téren, gyorsan reagáltak és vették körül a fülén megsérült volt elnököt. „Utána viszont csak telt az idő, és a védett személy a merénylet helyszínén maradt, ahelyett, hogy a legrövidebb időn belül a saját protokolljukban előírt helyszínre menekítették volna a biztonsági gépkocsikonvoj védelme alatt – mondta Viplak. – Hatalmas szerencséjük volt, hogy egy magányos elkövető volt.”

Pomozi ezt megtoldotta azzal, hogy a testőrök gyorsan reagáltak ugyan Trump lehasalásakor, viszont az utána következő hezitálás, lassú, kissé színpadias „kivonás miatt ha lett volna még egy támadó lövész, az leszedi Trumpot”, hisz mindenki Crooksra koncentrált.

„Megvolt minden védelmi részegység, csak az egész nem működött.”

Pomozi szerint ezt alátámasztja az is, hogy sokan levideózták, ahogy elhelyezkedik az elkövető a tetőn, aki ráadásul olyan lövedéket használt, amely a mellényen is átment volna, mindezek miatt minél hamarabb ki kellett volna menekíteni a meglőtt politikust.

Szerintük ugyanakkor az orvlövész likvidálását kiemelten jól hajtották végre a mesterlövészek – miután a támadó lőhetett. Ahogy már írtuk, a kulcskérdés azonban éppen az, hogyan lehetséges, hogy a lövések eldördülhettek.

A rendszer része a lövész, aki „a figyelőpontról, tűzfészekből oldja meg a feladatát”, és a kerületi rendőr is, akinek akár csak egy menekítési útvonal ajtaját kell kinyitni. A személyvédelem feladata a védett személy életének, testi épségének a megvédése, a rezidenciájának, illetve ideiglenes szálláshelyének a biztosítása. Ha nem ráerőlteted, hanem ráépítesz egy rendszert az alanyra, minden működik Pomozi szerint. A lövészek megoldották Trump esetén, amit feltehetően a vezetés helyett is meg kellett oldani.

Trump menekítése a színpadról, majd a volt elnököt szállító gépjárműbe – Fotó: Anna Moneymaker / Getty Images – Jabin Botsford / The Washington Post / Getty Images Trump menekítése a színpadról, majd a volt elnököt szállító gépjárműbe – Fotó: Anna Moneymaker / Getty Images – Jabin Botsford / The Washington Post / Getty Images
Trump menekítése a színpadról, majd a volt elnököt szállító gépjárműbe – Fotó: Anna Moneymaker / Getty Images – Jabin Botsford / The Washington Post / Getty Images

Előkészületek személyvédelemre

Pomozi távolabbról is megközelítette a kérdést: „Amikor megszervezel egy biztosítást, annak van egy menete, ahol az orvlövész ellen mesterlövészeket alkalmazunk”, nekik eligazítást tartanak, tudják, hol lesz például a pulpitus, a ki- és beszállás helye, az útvonal, amit a védett személy megtesz a program helyszínén. Felmérik a távolságokat, megcsinálják a lövészterveket, a tájékozódási pontokat felmérik, majd a parancsnok eligazítást tart, és „meghatározza a lövés kiváltásának engedélyezési menetét”:

  • kontroll alatt tartják a bemért pontokat, amik alkalmasak lehetnek egy merénylőnek;
  • megnézik előtte, fel lehet-e jutni ezekre, leplombálnak ezért épületekben helyiségeket. Ha az erre használt ragasztószalag el van szakadva egy ajtónál, látszik, hogy valaki engedély nélkül behatolt;
  • a területet, amely a program helyéül szolgál, tűzszerészekkel teljesen átvizsgálják, nem vitt-e be valaki hetekkel ezelőtt egy fegyvert, míg az esemény területén kívül a lövészek vizsgálódnak.

Minden lakásba persze nem lehet embert állítani Viplak szerint, magyar példával jőve az Airbnb-lakásokra nem lehet az Országház közelében pecsétet tenni esemény esetén. A lövészek a program alatt a tömeget is nézik amúgy „profilozással”, hogy ki lehet fegyveres elkövető, hisz ők máshogy mozognak, viselkednek. 2015-ben kiszűrték például az összes BRFK-nyomozót az augusztus 20-i tömegből, mert máshogy mozogtak, rájuk küldték az embereiket, hatból hat rendőrt észrevettek, Viplak állítja, „jó vizsgafeladat volt ez nekünk”.

Trumpnak nem osztanak lapot védelmi kérdésekben

„Nem tudunk minden tetőre lövészt tenni” – magyarázta Viplak, szerinte ahol van a védett személy, onnan kifelé nézve mérik fel előzetesen a terepet, és dolgozzák ki a védelmet. Ezért nem lehetett ember, aki a Crooks által használt tetőn posztolt volna.

Szerinte ha Joe Biden programja lett volna, akkor – miután a mindenkori elnöknek jár ki a legnagyobb védelem – jutott volna oda is egy rendőr vagy ügynök. Itt ráadásul egy kampánykörútról van szó, amin megy előre egy biztonsági csapat, értékeli az új helyszíneket, „gyors biztosítási tervet készítenek, ami gyors, de nem mindig a legjobb”. Van táblázatuk arról, mekkora a bekövetkezés veszélye, mekkora az okozott kár, ez alapján az esemény minden közeli helyszíne, eleme – épületek, építmények, domborzat – kap egy számot. Magyarországon például 10-ből 3-as minősítést kaphat egy, az eseménytől 1 kilométerre lévő antennatorony.

Viplak szerint Trump védelmére „összerántottak egy csapatot”, az őt alapból védőkhöz – akik tehát Trumpot volt elnökként biztosítják – rendeltek pluszembereket, viszont velük még nem feltétlenül van meg a bizalom. (Emellett általában a rendezvények közvetlen környezetén túli sávot már a helyi rendőrség különleges egysége, a SWAT ellenőrzi, így történt Butlerben is, ahol Pennsylvania állam rendőrségének 40 embere teljesített szolgálatot annak az épületnek a közvetlen közelében is, ahonnan Crooks lőtt.) A jelek szerint nem beszélték meg pontosan, kinek mi a teendője.

„Amikor beüt a krach, az van, amit a biztosító személy mond. Ott nem osztanak lapot annak, aki nem védelmi szakember”, így Trump sem dönthet ebben a kérdésben semmiről.

Trump személyisége azonban más, „vele keményen le kell ülni beszélgetni”, hogy érezze, mindez érte van. Ő egy politikus, aki nem veszítheti el a népszerűségét, de közben a biztosítás szintje sem lehet rosszabb.

A személyi védelem szemszögéből a politikusnak egy páncélozott autóból kéne beszélnie, hiszen ott tényleg biztonságban van – mondta Viplak. Ez persze nonszensz, ha „te meg akarod választatni magadat”, hiszen az elrejtőzéssel azt kommunikálná a politikus, hogy fél, miközben maga mellé akarja állítani az embereket, így hát inkább kiáll eléjük. „Ez nagyon nehéz a védelem szempontjából”, meg kell értetni a védettel, hogy ez veszéllyel fog járni.

„Amikor a véleménye fontos, és figyelmet érdemel, az a program tervezésének, illetve előkészítésének a fázisa.” De amikor „a baj megtörtént, ő csak egy személy, akit meg kell védeni, mert az országot olyan helyzetbe sodorhatja egy merénylet, ami kiszámíthatatlan” – mondta Pomozi. A felvételeken látszik Trumpon, hogy meglőtték, sokkban van, a cipőjéről beszél; ekkor a kéréseit már nem szabad figyelembe venni, hisz ez már kialakult veszélyhelyzet.

Viplak szerint sokszor mondják, hogy „könnyebb egy soha nem védett embert védeni”. Áder János volt államfő első védelme könnyebb volt, hisz Áder együttműködő volt, mindig megkapta az őt érintő tájékoztatást. Amerikában most sok protokollt át kell nézni, például hogy jó ötlet-e, hogy a kampánygyűlésen a beszélő mögött ülnek nézők.

130 méterről lőtt a merénylő

Viplak szerint Crooks nem volt profi lövész, és a merénylő valószínűleg nem számolt a széllel, amely elmozgatta a lövedéket. A 20 éves merénylő AR-15-öst használt, ez egy öntöltő fegyver, „300 méterig kiváló”, efelett már nem precíz. Crooks – aki korábban lövészklubba is jelentkezett, de eltanácsolták, erről itt olvashat részletesen – tehát bőven a számára megfelelő lőtávon belül volt.

A támadáshoz .223-as kaliberű lőszert használt, amely a szakemberek szerint „nagyon jó ballisztikai pályával rendelkező lövedék”, épphogy van görbülete. Nagyon könnyű és gyors lőszer, komoly átütő erővel. Az időjárást azonban mindig figyelembe kell venni, márpedig nagyobb szeleknél nem előnyös ez a kaliber. 7,62x51 milliméteres kaliber 9,5-11 gramm közötti lövedékkel jár együtt, ez súlyosabb lövedék, kevésbé fújja meg a szél. A szombati merénylet idején azonban volt légmozgás, ez a zászlókon is látszott. Crooks lövedékeit a szél akár 10-15 centiméterrel is elfújhatta.

Az épületek miatt ráadásul lehetnek „rétegszelek, szélcsatornák”, turbulencia is kialakulhat, ami a szélirányt is módosíthatja. „Ezt nem lehet megtanítani, ezt meg kell tapasztalni, sokat kell így lőni” – mondta a szakértő.

Mindebből látszik Viplak szerint, hogy az elkövető inkább „wannabe” lövész, szerinte biztos, hogy nem gyakorlott lövő, hisz 130 méterről mellélőtt úgy, hogy 3 perce volt felkészülni. A gyakorlat tehát még a hivatásosok mellett van: akkor lenne baj, ha „megbolondulna egy ilyen mesterlövész” – az ő tudásával egy merénylő ilyen biztonsági előkészületek mellett célt ért volna.

A merénylet előtti napon készült drónfelvétel a kampányesemény helyszínéről, háttérben az épület, melynek tetejéről a lövés eldördült – Fotó: Brendan McDermid / Reuters
A merénylet előtti napon készült drónfelvétel a kampányesemény helyszínéről, háttérben az épület, melynek tetejéről a lövés eldördült – Fotó: Brendan McDermid / Reuters

A védelem hibázott

„Alapvető biztonsági hiba” – kommentálta a történteket a rendőrség különleges egységének (SWAT) egykori vezetője, aki Kaliforniában teljesített szolgálatot. Steve Nottingham korábban külföldi vezetők amerikai látogatásának védelmét is szervezte, és képzett ki erre a feladatra másokat is. Szerinte megengedhetetlen, hogy a tetőre egyáltalán feljuthatott a merénylő. A biztonságiaknak „azt a területet is folyamatosan ellenőrzésük alatt kellett volna tartaniuk” – mondta az NBC-nek.

„Minden esetben, amikor jelen voltam, minden egyes magas pontot ők [a Secret Service emberei] vagy a helyi rendőrség SWAT-egysége felügyelt” – mondta szintén az NBC-nek egy másik biztonsági szakember. Jim Cavanaugh szerint „a Secret Service munkájának ismeretében elképesztő, hogy valaki pozíciót vehetett fel egy olyan ponton, amelyről nem tudtak”.

A mundér becsületét a merénylet utáni napon tartott sajtótájékoztatón védte ugyan Pennsylvania állam rendőrségének alezredese, mondván, „rendkívül nehéz egy nyilvános rendezvényen védelmet nyújtani minden fenyegetéssel és egy eltökélt támadóval szemben”. Ám egyrészt ez a biztonsági szolgálatok alapvető feladata, másrészt azt George Bivens is elismerte, hogy szükség van a vizsgálatra, amely „lehetőséget ad annak feltárására, hol történhettek hibák és mit lehet jobban tenni a jövőben”.

Bivens szavai azért is fontosak, mert a rendezvény szűkebben ellenőrzött, kapukkal védett területén túli sáv, így a Crooksnak támadási pontot adó épület környezetének védelméért már a helyi rendőrség felel. Igaz, ezt nem önmagában, hanem a Secret Service utasítására teszi. A pennsylvaniai alezredes szerint mindent rendelkezésre bocsátottak, amit a szolgálat kért, ez nemcsak a helyszínre küldött 40 rendőrt jelenti, de „a levegőből biztosított védelmet és egyéb forrásokat” is – idézte őt a CNN.

A belbiztonsági miniszter is kudarcot lát

Igaz, ez nem csak a szándékon és a szakértelmen múlik. „Mindennek ára van” – idézte a Guardian Evy Poumpourast. A szakember 12 éven át dolgozott a Secret Service-nél, Barack Obama és elődje, George W. Bush elnökök védelmében is részt vett. Elmondása szerint kérdés, hogy a szolgálatok megtettek-e minden előkészületet, és megfelelő erőt rendeltek-e ki a helyszínre. Igaz, Poumpouras szerint egyáltalán nem volt szokatlan az ő idejében sem, hogy a védelem biztosításának a korlátozott anyagi források szabtak határt.

Ezzel együtt a szakember úgy vélte, a biztonságért felelős vezetők komoly beszélgetéseknek néznek elébe. Ezek egyike lesz a Secret Service vezetőjének meghallgatása is. Kimberly Cheatle-nek a történtekről a kongresszus előtt kell beszámolnia július 22-én. Közleményt már adott ki, amiben Cheatle egyrészt azt írta, hogy a körülményeket ki kell vizsgálni, másrészt arról beszélt – miután részvétét fejezte ki a nézőtéren halálos sebet kapott áldozat családjának –, hogy a merénylőt a mesterlövészek likvidálták, és a biztonságiak gyorsan és szakszerűen léptek fel a támadás pillanataiban Trump védelmében. Azonban az, hogy a lövések egyáltalán eldördülhettek, mindenképp azt sejteti, hogy a védelmi rendszer nem működött tökéletesen Trump szombati kampányrendezvényén.

Ezt beismerte az Egyesült Államok belbiztonsági minisztere is. A CNN-nek nyilatkozva Alejandro Mayorkas azt mondta: ami történt, az kudarc. „Független vizsgálatra van szükség, hogy feltárjuk, milyen változtatásokra van szükség annak érdekében, hogy ez ne történhessen meg még egyszer.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!