Ha öt lövést le tudnak adni, akkor valaki hibázott – több szakértő is bírálta Fico testőreit

Legfontosabb

2024. május 16. – 15:36

Ha öt lövést le tudnak adni, akkor valaki hibázott – több szakértő is bírálta Fico testőreit
Fotó: Radovan Stoklasa / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Mivel egy kihelyezett kormányülés után történt a nyitrabányai (handlovái) merénylet, újságírók és tévések is jelen voltak, amikor egy 71 éves író közvetlen közelről öt lövést adott le Robert Fico szlovák miniszterelnökre, akit életveszélyes állapotban szállítottak kórházba. Kamerák rögzítették az egész szerdai esetet, és a felvételeken az is látszik, hogyan reagált a kormányfő kísérete a Szlovákia történetében példa nélküli támadásra. A felvételek alapján több szakértő elemezte már a történteket, és többen is úgy vélték, a testőrök hibákat követhettek el.

A felvételeken látszik, ahogy Fico a földre zuhan, két testőr néhány másodperc után felemeli, miközben a biztonsági szolgálat többi embere a kordonon át ráveti magát a támadóra. Ficót ezután az autójához kísérik, beültetik, majd rövid várakozás után elhajtanak vele. A felvételek alapján a biztonsági szolgálatok nagyjából tíz embere lendült akcióba, de nem lehet minden szögből látni az eseményeket.

Mint írtuk, csütörtök délelőtt 11 órakor ültek össze a miniszterek, hogy a kormányfőt ért merényletről tárgyaljanak. „Örüljünk annak, hogy nem volt több áldozat a civilek között sem” – mondta Denisa Saková (Hlas) gazdasági miniszter, de arra a kérdésre nem válaszolt, hogy a történtek miatt le kellene-e mondania a belügyminiszternek. A Denník N szerint Erik Tomáš (Hlas) munkaügyi miniszter

sem fogalmazott egyértelműen arról, hogy felelősségre vonják-e Fico testőreit, annyit mondott, hogy a „történteket objektíven ki kell vizsgálni”.

Nem ugrottak Fico elé a testőrök

A Denník N-nek már nem sokkal a támadás után nyilatkozott Juraj Zábojník, a szlovák Alkotmányos Tisztviselőket Védő Hivatal korábbi vezetője, aki szerint hibázhattak Fico testőrei, hisz a merénylő öt lövést is le tudott adni. „Nem láttam, hogy valaki a miniszterelnök elé ugrott volna” – érvelt a szakértő. Hozzátette, minimális volt eleve a téren lévők száma, ki kell majd vizsgálni, ennek ellenére miért nem sikerült kontroll alatt tartani a helyzetet.

Zábojník szerint az első lövés leadását nehéz kivédeni, de a másodiknál már akár saját testtel is védeni kell a célszemélyt. Emellett alapvető ilyenkor, hogy a tömegben elvegyülve is vannak civil ruhás biztonsági emberek. Hozzátette, az eset után káosz alakult ki, a biztonsági szervek láthatóan nem egyeztették működésüket.

A pozsonyi Új Szó Hamran István volt szlovák rendőrfőkapitánnyal készített interjút az esetről, aki szerint szintén káosz tört ki, „ez nyilvánvaló, és ez kudarc”. Azt mondta, hogy a merénylet után azonnal el kellett volna vinni a védett személyt a helyszínről, ugyanakkor a felvételeken látszik, hogy Fico autóba ültetése után még másodpercekig várakoztak (itt felmerül a kérdés, egy kormányülés biztosításának hogyhogy nem volt része egy közelben lévő mentőautó). Hamran véleménye szerint a biztonsági szolgálatok totális átalakítása is a bénultság hátterében állhatott:

„A biztonsági erők teljesen megbénultak, a vezetőség nemcsak a legmagasabb szinten, hanem az alsóbb szinteken is lecserélődött. Még a rangidős szakemberek is távoznak.”

Hamran úgy tudja, a védelmet biztosító hivatal élén az a Pavol Krejčí áll most, aki a dzsúdószövetség vezetője, korábban politikusként is kipróbálta magát. „Számomra megdöbbentő, hogy tavaly még civil volt, ma pedig az állambiztonsági szolgálat vezetője, amelynek az ilyen helyzeteket kellene megelőznie” – mondta a volt rendőrkapitány. Az interjúban Hamran némileg ellentmondásosan először azt rója fel, miért nem nyújtottak azonnal elsősegélyt Ficónak, aztán pedig hogy miért nem indultak vele azonnal a kórházba. Hozzátette, ha a lőtt seb tisztának is tűnt, nem tudni, mennyire vérzik a sebesült. Mindenesetre a támadó elhárításával már nem a testőröknek kell foglalkozni Hamran szerint, hanem a bűnügyi rendőröknek, speciális rendőröknek vagy a Lynx Commando nevű egységnek, előzetesen akár mesterlövészeket is bevetve a helyszínen.

Martin Svozil a cseh közszolgálati televíziónak kemény szavakkal illette a beavatkozást. A Cseh Gyors Bevetési egység korábbi vezetője azt mondta: „Az ő [a kormányfő] védelmére hivatott csapat teljesítménye alsó hangon sem volt professzionális.” Szerinte ha az ő emberei így reagáltak volna, azonnal mentek volna vissza gyakorlatozni. Ellenőrizni kellett volna a térre bemenő embereknek legalább a táskáját, és Svozil szerint azt is kiszúrhatták volna, hogy a támadó kezében van valami. A cseh szakember azt is kritizálta, hogy Fico kórházba szállítása – végül mentőhelikopterrel – egy órába telt.

A védelem három köre

A cseh Blesk is több szakértővel kielemezte a történteket. Lumír Němec, a cseh kiemelt személyek védelmét korábban biztosító biztonsági szakértő azt mondta, nem érti, hogy a Fico jobbján posztoló testőr miért nem ment közelebb, illetve 12 és 3 óra közötti irányban (tehát Ficótól jobbra-előre) miért nem biztosítottak védelmet neki. Így fogalmazott:

„Ha egy védett személyt óvsz, létrehozod a biztonság ún. három körét. A biztonság fő köre az, amit az őrző-védők alkotnak a személy körül.”

Němec szerint a második kört a biztosító rendőri egységek, illetve a fizikai akadályok alkotják (mint ez esetben a kordon). Adott esetben lehet egy harmadik kör is, ez a védett területre belépő emberek szűrését jelentheti. Ha ez a harmadik kör nincs meg, akkor bárki beléphet a területre, ez kockázatot hordoz magában. Enélkül a másik két körben lévő védelmi erőknek nagyon rövid idejük lehet reagálni, aminek „végzetes következményei lehetnek”. A szakértő szerint a politikusok és a állampolgárok ilyen közeli találkozása eleve veszélyes, a mostani esetben pedig nem biztos, hogy a felvételeken minden részlet látszik.

A cseh szakértő szerint a Fico jobbján álló testőr balra tekintett, a Ficóval kezet fogó embereket nézte, így nem észlelte időben a jobbról érkező fegyverest. Němec szerint 2-3 értékes másodpercet is nyerhettek volna, ha a testőr ennyivel hamarabb észreveszi a merénylőt. Ő kételkedik benne, a testőr be tudott-e volna ugrani a pisztoly és a miniszterelnök közé, annyira közel volt már a fegyver Ficóhoz. A kormányfő limuzinhoz kíséréséről azt mondta, az megszokott eljárás volt, de hibának tartja, hogy nem volt alapból nyitva a kocsi ajtaja. Hisz vészhelyzet esetén értékes időt vehet el az ajtónyitás is.

Fotó: Radovan Stoklasa / Reuters
Fotó: Radovan Stoklasa / Reuters

Szintén a cseh tévének mondta el Stanislav Kazbunda biztonsági szakértő, hogy rémálom a védelemben részt vevőknek egy ilyen eset, amikor egy politikus közvetlenül érintkezni akar a választóival. Azt is kiemelte, hogy a szlovák biztonsági szervek eljárását nem lenne professzionális kritizálnia. Azért hozzátette, a védelemben részt vevőknek sokkal alaposabban fel kell mérni a terepet egy kormányülés idején.

Pomozi: Szükséges rosszként kezelték a személyi védelmet

A személyvédelemről beszélt a Telexnek Pomozi Sándor dandártábornok, aki 1992 óta foglalkozik személyvédelemmel, 2022-ig Áder János Köztársasági Elnöki Őrségét vezette. Azt mondta, pár felvétel alapján nem akar következtetéseket levonni arról, ki hibázhatott és mit. „Azért nem szeretném megítélni a szituációt, mert más rendszer, más jogszabályi háttér, más kérések lehettek, felborulhatott a forgatókönyv” – tette hozzá a szakértő.

Az biztos, hogy Szlovákiában most új protokollokat kell bevezetni. „Sok országban a személyi védelem még nem biztos, hogy fölfogta, náluk is megtörténhet a baj” – mondta Pomozi, aki szerint „szükséges rosszként” kezelik a műfajt.

„Tudni kell, ha valaki a személyvédelemben nem megy előre, nem vezet be jó rendszereket, lemarad”, ez alatt a protokollokat, a szervezet megfelelő átalakítását érti. Hozzátette, nem maradhat a szervezet 30-40 évvel ezelőtti szinten, újfajta elkövetők, új jogszabályok (amik korlátokat szabnak), új technikák (pl. drónok) jönnek be a képbe folyamatosan. A személyvédelmet ráadásul a védett személy elvárásai is befolyásolják, ezért Pomozi egysége korábban mindig minden feladatot részletesen elmagyarázott a védettnek is.

Hozzátette, rendőri fejjel nem lehet megoldani a személyvédelmet, hisz kreatívnak kell lenni, ami néha karcolja a jogszabályokat. Ezért is jók a dedikált szervezetek, mint a kormányőrség vagy a Köztársasági Elnöki Őrség volt.

Megkérdeztük, a merénylő szerinte hogy kerülhetett a néhány érdeklődő közé. Általánosságban azt mondta, ha jól működik a személyvédelem, akkor nincs dolguk a közvetlenül a személyt biztosítóknak.

„Minden a prevenciónál áll vagy bukik”, hisz Pomozi szerint „az első lövést már nagyon nehéz megakadályozni”, főleg ha a védett személy nem együttműködő, vagy ha nincs elég információ.

Magyarországon is vannak fenyegetőzők, nagy részük kezelés alatt áll, a személyvédelemben részt vevőknek pedig látniuk kell, mikor válnak instabillá. Kell egy nyilvántartás az ilyen veszélyes személyekről, figyelni kell, „megjelent-e a programon”, mellette kell lenni, ha a védett személy környezetében van. „Jele van annak, ha valaki rosszat akar”: izzad, ideges, hosszan bámészkodik. Az ilyen jelek észrevételére kellenek felderítők a tömegben.

A veszélyes esetekre sokat gyakoroltatták az embereiket. „Az izommemóriába kell betáplálni, hogy a test önként cselekedjen egy jelre”, viszont ha elkezd gondolkodni a védő, akkor sok idő vész el. Sok időbe telik ezt a memóriába beültetni, „de így megy haza a védett és a testőr is egészségesen”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!